Dolarda son durum / (Dolar ne kadar oldu?)

Güncelleme Tarihi:

Dolarda son durum / (Dolar ne kadar oldu)
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2016 09:57

Dolar güne Paskalya tatili nedeniyle işlem hacminin düşük olmasının da etkisiyle sakin başladı. Cuma gününü 2.8750 civarında tamamlayan dolar/TL bu sabah da anlamlı bir değişim göstermeyerek güne 08.45'te 2.8751/2.8770 seviyesinden başladı. Cuma günü 3.0420 civarında olan sepet bazında TL ise aynı saatte 3.0425/3.0447, 3.21 civarındaki euro/TL ise 3.2099/3.2125 seviyesinde işlem görüyor.

Haberin Devamı

Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında bir yıldan fazla sürenin ardından gerçekleştirdiği ilk faiz indirimi piyasalarda sert bir harekete neden olmazken Paskalya tatili nedeniyle bazı ülkelerde piyasaların kısmen kapalı olmasıyla hacimlerin düşük kalması bekleniyor.

Bu hafta iç piyasada 2015 yılına ilişkin büyüme verileri, dış piyasada ise ABD tarım dışı istihdam verilerinin öne çıkacağını belirten analistler, piyasada Merkez Bankası başkanı ve bazı PPK üyeliklerine yapılacak atamaların yakından izlendiğini belirttiler.

BAŞÇI'NIN GÖREVİ SÜRESİ DOLUYOR

TCMB Başkanı Erdem Başçı da dahil yedi üyeden oluşan Para Politikası Kurulu'ndaki üyelerden beşinin beş yıllık görev süresi bu yıl içinde dolacak.

Görev süresi 19 Nisan'da dolacak olan Başçı'nın yeniden atanıp atanmayacağı ya da yerine kimin geleceği yakından izleniyor. Basında aralarında mevcut PPK üyelerinin de yer aldığı bir çok isim başkan adayı olarak gösterilirken, üst düzey ekonomi yetkilileri ise bu atamayı zorlu gündemin ortasında yeni bir gerilim alanı yaratmadan tamamlamak istiyor.

Haberin Devamı

REUTERS: HENÜZ İSİM BELLİ DEĞİL

Reuters'ın kısa süre önce yayımladığı bir analizde "Türkiye şartlarında bir ay çok uzun bir süre" diyen bir hükümet yetkilisi, "Şu anda Başçı ya da başka bir isim üzerinde anlaşılmış değil. Ancak atama taraflar arası bir uzlaşma ile yapılacaktır" demişti. 

Diğer bir hükümet yetkilisi de atamanın iç ve dış piyasalara verilecek mesaj açısından kritik önemde olacağını belirtirken, "Piyasaların en çok izlediği bu konuda sağlıklı bir mesaj şart. Hükümet tarafından Başçı'nın ikinci dönemi kullanması yönünde bir eğilim var. Merkez Bankası'nın başında kritik dönemleri atlatmış tecrübeli bir isimle yola devam etmek şu anda en doğru adım olabilir" dedi. 

MERKEZ POLİTİKALARI İZLENECEK

Piyasanın takip ettiği bir diğer konu ise TCMB'nin faiz indirimi ardından nasıl bir likitide politikası izleyeceği olmaya devam ediyor. Bankacılar yapılan indiriminin likidite politikasına nasıl yansıyacağının, bu çerçevede TCMB'nin uygulayacağı likidite politikası ile ortalama fonlama maliyetinin nasıl bir seyir izleyeceğinin önemli olacağını belirtiyor.

Haberin Devamı

TCMB ortalama fonlama maliyetini değiştirecek likidite adımları atarak PPK kararlarını beklemeden faiz oranlarında her iki yönlü etkili değişimler gerçekleştirebiliyor.

Bankaların TCMB'den sağladığı ağırlıklı ortalama borçlanma maliyeti  son 1 ayda yaklaşık 20 baz puan düşüşün ardından dün itibariyle yüzde 8.9 civarında seyrediyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!