Demiryolunda özel sektöre ‘hat işlet-devret’ planı

Güncelleme Tarihi:

Demiryolunda özel sektöre ‘hat işlet-devret’ planı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2011 00:00

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, demiryollarında özel sektörün hat işletmeciliği yapmasına imkan sağlamak için çalışmalara başladıklarını söyledi. Yıldırım, “Ancak, bunun için altyapının standartlarını yükseltmemiz gerekiyor. Devreye girdiğinde hat yine devletin olacak. İsteyen ücreti karşılığında bu hatları kullanabilecek” dedi.

BERLİN’de bu yıl ikincisi düzenlenen Türk-Alman İşbirliği ve Yatırım Konferansı’nda konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, demiryollarında özel sektörün de hat işletmeciliği yapmasına imkan sağlamak için çalışmalara başladıklarını bildirdi. Binali Yıldırım, “Ancak, bunun için alt yapının standartlarını yükseltmemiz gerekiyor. Şu anda vagon ve lokomotif kiralama suretiyle taşıyıcı firmalar demiryollarında taşımacılık gerçekleştiriyor. İkinci aşama devreye girdiğinde hat yine devletin olacak. İsteyen ücreti karşılığında hatları kullanabilicek” dedi. Demiryolu faaliyetleri hakkında bilgi veren Binali Yıldırım, İstanbul-Ankara Hızlı Tren projesinin 2013 yılında deneme sürüşlerine başlayacağını belirterek, şunları söyledi: “İstanbul-Eskişehir arası tamamlandığında İstanbul-Ankara arası 3 saate inecek. Zor bir hat. Tüneller var. Zaman alıyor. Ankara-Konya açıldı. Ankara-Sivas yapılıyor. Ankara- İzmir ihaleye açılacak. Mevcut demiryolu hatlarının yüzde 60’ı da yenilenecek.”

Bakan Yıldırım, Abdülhamit döneminde kurulan, şu an işlemeyen İstanbul-Medine hattının hayata geçirilebileceğini ifade ederek, “Suriye-Ürdün ve Suudi Arabistan’ında katkıları gerekiyor. Ancak, şu andaki durum göz önüne alındığında gerçekçi olmak gerekiyor. Zaman alacak” diye konuştu. Yıldırım, Alman Devlet Demiryolları ile yeniden yapılandırma çalışmalarının olduğunu kaydetti.

Köprü için 15 firma yarışıyor

İstanbul Boğazı’na yapılacak olan üçüncü köprü ihalesinin 10 Ocak’ta başlayacağını da hatırlatan Bakan Yıldırım, “Projeye şu anda 14-15 firma talip. Bunlar arasında uluslararası büyük firmalar da var. Türk ortaklarıyla birlikte ihaleye girmeye hazırlanıyorlar” dedi.

Türkiye’ye odaklandık

Deutche Telekom’un iştiraklerinden T-System’in İcra Kurulu Başkanı Dietmar Wendt, “Yüksek büyüme oranlarına sahip Türkiye’ye odaklandık. Özellikle yenilebilir enerjilerin Türkiye’de büyük potansiyeli var. Yeni pazarları birlikte keşfetmekte kararlıyız. Gelecek global pazarlarda” diye konuştu.

Çarçur harcamayınca krizlerden korkmayın

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) ev sahipliğinde, Doğuş Grubu ve Deutche Telekom’un ana sponsorluğunda Berlin’de düzenlenen konferansın “Bölgesel Fırsatlar” başlığını taşıyan oturumunda konuşan Binali Yıldırım, “Cari açık 2001’de yüzde 7’ye çıktığında kriz oldu. Şimdi yüzde 9-10’a çıkınca ‘niye hâlâ kriz olmuyor’ diye krize tutuluyorlar. Ancak, artık Türkiye’de kriz olmaz. Çünkü 2001’in şartları artık yok. O dönem özel sektörün derinliği yoktu. Temkinli davranıyor. Özel sektör yatırım yaptı, yapmaya da devam ediyor. Çarçur harcamadıysanız korkuya da gerek yok” diye konuştu.

Cerrahi müdahale şart

TÜRK-Alman İş Konseyi Başkanı Ferit Şahenk, “Hangi işbirliği ve yatırımdan söz ediyorsunuz dersem, hiç kimse yadırgamaz. Hepiniz, kronik bir hastalığa yakalandığınızı biliyorsunuz. Gerekli cerrahi müdahale yerine ağrı kesicilerle idare etmeye çalışıyorsunuz. Avrupa’da işlerin resmi kanallarla yoluna girmesini beklerseniz, bu 10 yılı bulur. İş başa yani özel sektöre düşüyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!