DEİK Başkanı Olpak’tan 2024 rotası: Yeni ticaret koridorları radarımızda

Güncelleme Tarihi:

DEİK Başkanı Olpak’tan 2024 rotası: Yeni ticaret koridorları radarımızda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2024 07:00

DEİK’te iş konseyi başkanlarının seçiminden sonra yeni hedefler verildi. Başkan Nail Olpak, 151 iş konseyinde yer alan üyelerine “Hangi ülkede cari açık daha fazlaysa oraya odaklanın” dediklerini belirtti. Olpak, “2024 yılı için yol haritamız hazır. Rotamızda daha fazla ticaret, radarımızda yeni ticaret koridorları ve ajandamızda ise ülke ve bölge bazlı spesifik hedeflerimiz var” dedi.

Haberin Devamı

DIŞ Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Başkanı Nail Olpak, cari açığı azaltmaya odaklı yeni yol haritasını açıkladı. DEİK Genel Merkezi’nde ekonomi basınıyla bir araya gelen Olpak, “İş dünyasının kuzey yıldızı” olarak tanımladığı DEİK’te 2024 rotasında daha fazla ticaret, yeni koridorlar ve ülke, hatta bölge bazlı özel çalışmalar yer aldığını söyledi.

135 YENİ BAŞKAN SEÇİLDİ

DEİK’te 151  iş konseyi bulunduğunu ve geçtiğimiz haftalarda bu konseylerin yönetim kadrolarının seçildiğini belirten Nail Olpak, “Bu yıl yeni kriterler getirdik. 16 iş konseyinde başkan seçilmedi. 70 konseyde de başkan değişti. Toplam 135 konseyde yeni dönem başkan ve yürütme kurulu üyeleri seçildi” dedi.

İş konseyi başkanlarından kesinlikle ilgili ülkeyle ithalat, ihracat, yatırım gibi ispat edilebilen ilişkiler beklediklerini aksi takdirde yeniden başkan adayı olmama şartı getirdiklerini vurgulayan Olpak, yeni yönetimlerle bir kamp düzenlediklerini ve yeni yol haritasının paylaşıldığını ifade etti.

Haberin Devamı

“2024 için yol haritamız hazır” diyen Olpak, bu haritanın ana arterlerini şöyle açıkladı...

İSRAİL SÜRECİ TAKİP EDİLİYOR

“Rotamızda daha fazla ticaret, radarımızda yeni ticaret koridorları ve ajandamızda ise ülke ve bölge bazlı spesifik hedeflerimiz var.

COVID-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası dünya büyük bir değişime girdi. Elbette şu an İsrail ile Filistin arasındaki süreç de yüreğimizi yakıyor. Ama önemli olan bundan sonrası için dünyanın İsrail’e karşı nasıl bir tutum
ve duruş sergileyeceği. Bunu iyi takip etmek lazım.

YEŞİL DÖNÜŞÜM MÜ BARİYER Mİ?

Avrupa Birliği özelinde takip ettiğimiz en önemli konu AB Yeşil Mutabakatı ile Sınırda Karbon Düzenlemesi. Dolayısıyla gündemimiz yeşil dönüşüm ve yeşil ekonomi. Yeşil dönüşüm mü yoksa yeşil bariyer mi? Bu da önemli. Esasında karşımızda yeni bir yeşil ekonomi tarifi var: Buna uymayanlar, sürece adapte olamayanlar yeşil bariyerle karşı karşıya kalacaklar. Bu yeni sürece hazırlanmamız lazım. Bunun yanında dijital ekonomiyi konuşmalıyız. Dijital Teknolojiler İş Konseyi’mizde sağlıktan fintech’e
kadar 10 ayrı disiplinde çalışan komitelerimiz var.

Haberin Devamı

ÜLKE VE EYALET BAZLI ÇALIŞMA İSTİYORUZ

2024-2025 dönemi içinde DEİK olarak iş konseylerimizden bölge ve hedef bazlı çalışmalarını istiyoruz. Örneğin Amerika’yı iki ayrı direktörlüğe böldük. Latin Amerika ve Karayipler için ayrı bir direktörlük kurduk. ABD özelinde DEİK olarak sekiz eyalet komitemiz ile her eyalette 1 milyar dolarlık ticaret hedefimiz var. 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi için 50 eyaletin olduğu dev bir ülke olan ABD’de eyalet bazında çalışacağız.

Cari açığımızı en fazla hangi bölgelerde veriyorsak, DEİK olarak bu açığı kapatmak üzere oraya ağırlık veren bir ticari diplomasi yaklaşımı içinde olacağız.

ORTADOĞU ROTASI

Önümüzdeki dönemde Ortadoğu ve Körfez rotası odağımızda olacak. BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) özelinde enerji alanında yeniden Türkiye’ye ilgi var ve yeşil projelerle ilgileniyorlar. Yatırım için Türkiye’ye gelmek istiyorlar. Sudi Arabistan, Türk iş dünyasını Saudi 2030 vizyonu için davet ediyor. En büyük problemleri de iş yapacak firma bulamıyorlar. Ekiden orada iş yapmak için Suudlu ortağınız olması gerekiyordu ama artık böyle bir engel yok.”

Haberin Devamı

TRANSİT AVANTAJINI KULLANALIM

-Transit avantajları kullanmak önemli. Özellikle bizim ülkemize uğramayan transit ticaretten söz ediyorum. Özellikle emtia ticaretinde sık kullanılan bu ticarette  trilyon dolarlardan söz ediyoruz. İsviçre, Hollanda, Singapur ve Dubai buna iyi örnek ülkeler olarak başı çekiyor. Peki bu nasıl oluyor? Mesela Hollanda diyor ki; gel şirketinin benim ülkemde kur, ben de sana vergi avantajı sunayım. Biz de farklı ülkelerin birbirleriyle olan ticaretinin bölgedeki merkez ofislerine Türkiye olarak ev sahipliği yapmalıyız.”

MÜŞAVİRLİK FİRMALARI SATIN ALALIM

-Müteahhitlerimiz, yurtdışından iş alırken yanlarında müşavirlerimiz oluyor. Her şeyi müşavirlik firmaları dizayn ediyor. Ticaret Bakanlığımız da onları destekliyor. Buna ilaveten özel bir teşvik mekanizması daha oluşturup, müteahhitlik firmalarının dünyada önde gelen bazı müşavirlik firmalarını satın almalarını da sağlamalıyız. Dünya boyutunda dev projelerin kapısını aralarız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!