‘Çarşıya pazara ek vergi yok’

Güncelleme Tarihi:

‘Çarşıya pazara ek vergi yok’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2022 07:00

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ülke ekonomisinin güçlenerek yoluna devam ettiğini belirterek, “Hedeflerin tutturulması için çarşıya pazara ek vergi getirmeyeceğiz. En düşük memur emekli aylığı 6 bin 5 liraya, ortalama memur maaşı 10 bin 737 liraya, en düşük memur maaşı 8 bin 986 liraya yükselmiş olacak” dedi.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu’nda 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşüldü. Bakan Nebati, sunuşunda özetle şunları kaydetti:

“Kamu maliyemiz dünyada yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen ekonomimizin en güçlü taraflarından biri olmaya devam ediyor. Bugüne kadar mali disiplinden hiçbir zaman taviz vermedik. Özellikle, bizim gibi enerji ithalatçısı ülkeler maliyet şoklarına maruz kalmaktadır. Yüksek katma değerli üretimi, ihracatı, yatırımları artırmayı ve yüksek istihdam oluşturmayı önceliklendirdik.

Böylece cari işlemler dengesinde kalıcı iyileşme sağlayarak, dış finansman ihtiyacını azaltmayı ve küresel değer zincirlerinde yükselmeyi hedefliyoruz. Öncü göstergeler ekonomik aktivitedeki olumlu görünümün devam ettiğine işaret etmektedir. İhracatımız arka arkaya rekorlar kırıyor. Turizm gelirleri salgın öncesi seviyelerine oldukça yaklaşmıştır. Enflasyonun olumsuz etkilerinin farkındayız. Enflasyonla mücadele konusunda gerekli tecrübe ve donanıma sahibiz, mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz ve enflasyonu kısa süre içerisinde düşürmeyi yine biz başaracağız.”

1 TRİLYON GELİR ÖNGÖRÜYORUZ

“Hazırladığımız Ek Bütçe ile genel bütçe gelirlerinde net 1 trilyon 81 milyar lira ilave gelir öngörüyoruz” diyen Nebati şöyle devam etti: “Bu ilave gelirin 927.7 milyar lirası vergi gelirlerinden, 152,9 milyar lirası vergi dışı gelirlerden oluşmaktadır. Kimsenin şüphesi olmasın, ekonomimiz güçlenerek yoluna devam ediyor. Hedeflerin tutturulması için çarşıya pazara ek vergi getirmeyeceğiz. Artık vatandaşımızın vergileri faize değil, hizmete gitmektedir. Topladığımız her 100 liralık verginin yalnızca 15 lirasının faize ödenmesini öngörüyoruz.

Haberin Devamı

Çalışanlarımızın ve emeklilerimizin her zaman yanında olduk. Temmuz ayında yüzde 40 oranında artış olacağını öngörmekteyiz. 2002 Aralık-2022 Temmuz döneminde gerçekleşecek enflasyon yaklaşık yüzde 998 olacakken aile yardımı dâhil ortalama memur maaşı 10 bin 737 liraya, en düşük memur maaşı 8 bin 986 liraya, en düşük SSK emekli aylığı 4 bin 631 liraya, en düşük tarım BAĞ-KUR emekli aylığı 3 bin 296 liraya, en düşük esnaf BAĞ-KUR emekli aylığı 4 bin 147 liraya, en düşük memur emekli aylığı ise 6 bin 5 liraya yükselmiş olacaktır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!