Borsada Yapı Kredi’yi SPK fiyatına çektiler

Güncelleme Tarihi:

Borsada Yapı Kredi’yi SPK fiyatına çektiler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2005 00:00

Koç Holding, SPK’nın Yapı Kredi Bankası hisseleri için belirlediği 6.46 YTL’lik çağrı fiyatını yüksek bulurken borsada dün bankanın fiyatı, SPK’nın belirlediği değere yaklaştı. Yapı Kredi hissesi dün yüzde 7.9 primle, 6.15 YTL’ye çıktı. Koç Grubu, Yapı Kredi’nin küçük ortaklarına 5.35 YTL’lik fiyat üzerinden çağrı yapmak istediğini duyurmuştu.

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) ile Koç Grubu arasında ‘Yapı Kredi hissesi fiyatı’ farklılığı yaşanırken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) dün hisseler gelen alımlarla SPK’nın açıkladığı 6.46 YTL’lik fiyata yaklaştı. SPK’nın önerdiği çağrı fiyatının Yapı Kredi Bankası’nın daha değerli hale getirdiğini gören yatırımcıların alıma geçmesi, Yapı Kredi hisselerine prim yaptırdı. Ancak Koç Grubu’nun yeni çağrı fiyatı ile ilgili izleyeceği straje henüz bilinmediği için yaşanan belirsizlik nedeniyle dün Koç Holding hisseleri ise değer kaybetti.

BORSAYI DA YÜKSELTTİ:

Koç Grubu’nun SPK’nın önerdiği yeni çağrı fiyatını değerlendirmeye aldığını açıklamasının ardından dün sabah sırası işleme açılan Yapı Kredi hisseleri, günü primli kapattı. Önceki gün öğleden sonraki seansta sırası işleme kapatıldığı için dün güne ilk seans sonundaki 5.70 YTL’lik fiyattan başlayan Yapı Kredi hisseleri, alımlarla açıldı ve 6.00 YTL’lik değerin üzerine çıktı. Gün boyunca 6.0 YTL seviyesinde gezinen hisse, gün sonunda 7.89 primle 6.15’tan kapandı. Ek maliyet ve yaşanan belirsizlik nedeniyle, Koç Holding hisselerinde ise satışlar ağır bastı ve hisse günü yüzde 1.54 kayıpla, 6.40 YTL’den tamamladı. Endeks üzerindeki ağırlığı nedeniyle, Yapı Kredi hisselerinde dün yaşanan hareket İMKB 100 endeksinin de 38 binin üzerine taşınmasında etkili oldu. Borsada dün Yapı Kredi iştirakleri olan Yapı Kredi Sigorta yüzde 10.56 düşüşle 3.22 YTL’den, Yapı Kredi Yatırım Ortaklığı yüzde 4.55 kayıpla 1.47 YTL’den, Yapı Kredi Leasing yüzde 4 değer kaybıyla 2.82 YTL’den ve Yapı Kredi Koray da 4.55 kayıpla 1.47 YTL’den kapandı.

HİSSELER 5.35’İN ÜZERİNDE:

Koç Holding’in, SPK’nın çağrı fiyatına göre hareket etmesinin gruba ek maliyet getireceğine dikkat çekiliyor. Ödenmiş sermayesi 752.345 milyon YTL olan YKB’nin, yüzde 42.58’i halka açık olduğunu hatırlatan uzmanlar, eğer YKB’de çağrı fiyatı 5.35 YTL olarak kabul edilseydi, Koçbank’ın çağrıya tüm diğer ortakların katılması durumunda 1.27 milyar dolar ödeme yapacağını belirtiyorlar. SPK’nın önerdiği 6.46 YTL’lik minimum fiyata göre ise tutarın 1.53 milyar doları bulacağını kaydeden uzmanlar, bu iki hesap arasında 260 milyon dolarlık bir ek maliyetin ortaya çıkacağını belirtiyorlar. Uzmanlar, ‘Koçbank’ın belirlediği çağrı fiyatı olan 5.35 YTL’nin üzerinde işlem gören YKB hisselerinde, SPK bu fiyatı kabul etseydi küçük yatırımcı mağdur olacaktı’ yorumunu yapıyor.

UŞAK SERAMİK’TE YAŞANMIŞTI:

Hisseleri halka açık olan şirketlerle ilgili olarak SPK’ca önerilen çağrı fiyatına itiraz olayı daha önce Uşak Seramik’te yaşanmıştı. Uşak Seramik, şirketin el değiştirmesi nedeniyle küçük yatırımcıya çağrı yapılmasını kabul etmiş, ancak çağrı fiyatını kabul etmeyen SPK, şirkete yeni bir fiyat önermişti. Uşak Seramik yönetimi ise SPK’nın önerdiği çağrı fiyatını, cezayı göze alarak yerine getirmemişti. Uşak Seramik, bu olaydan küçük miktarda para cezası ödeyerek kurtulmuştu.

Koç: SPK’nın Yapı Kredi fiyatı bize göre yüksek

KOÇ Holding, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) Yapı Kredi Bankası için belirlediği çağrı fiyatını yüksek bulduklarını ve izlenecek sürecin Koçbank tarafından değerlendirildiğini açıkladı. Koç Holding’den, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) gönderilen açıklamada, ‘Çağrı fiyatı, Koçbank tarafından hisse devir sözleşmesi imzası tarihinden önceki 90 günlük piyasa fiyatı ortalaması alınarak tespit edilmiş olup, bu fiyat hisse devrinde ödenen en yüksek fiyatın da üzerindedir. Bu durum karşısında, SPK’nın yazısında belirtilen fiyatın yüksek olduğu düşünülmekte olup izlenecek süreç halen Koçbank tarafından değerlendirilmektedir. Konu hakkındaki inceleme ve çalışmalar tamamlandıktan sonra yasal süresi içinde gerekli açıklamalar yapılacaktır’ denildi.

YÖNETİM ACİL TOPLANDI:

Koç Holding tarafından İMKB’ye yapılan açıklamanın yanısıra, dün sabah saatlerinden itibaren Kemal Kaya başkanlığındaki Koçbank Yönetim Kurulu’nun da acil olarak toplanarak, konuyu değerlendirmeye aldığı öğrenildi. Koçbank Yönetim Kurulu’nun çağrı fiyatı ile ilgili olarak izleyeceği yöntemi belirlemek amacıyla yaptığı toplantı dün gece geç saatlere kadar devam etti. SPK, önceki gün Yapı Kredi Bankası’nın yüzde 57.42’sini satın alan Koçbank’ın Yapı Kredi ve iştiraklerinin diğer ortaklarına yapacağı çağrı işleminde, Koçbank’ın 1 YTL nominal değerli Yapı Kredi hissesi için önerdiği 5.35 YTL’lik fiyatı kabul etmediğini açıkladı ve işlem tarihleri itibariyle yapılan hesaplamada asgari çağrı fiyatını 6.458 YTL olarak önerdi. Açıklamanın ardından İMKB Yapı Kredi Bankası, Yapı Kredi Sigorta, Yapı Kredi Finansal Kiralama ve Koç Holding hisselerinin 1000’da işleme açılacağını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!