Ayakkabı için ‘orijinal’ talep

Güncelleme Tarihi:

Ayakkabı için ‘orijinal’ talep
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2023 07:00

Bu hafta yurtdışından alım heyetlerinin de katılacağı AYMOD Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı için hazırlıklarını tamamlayan ayakkabı sektörü, taklit piyasasındaki yükselişe dikkat çekti.

Haberin Devamı

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, taklit piyasasında Türkiye’nin dünyada ikinci sırada olduğu bilgisini vererek, yıllık en az 150-200 milyon çift ayakkabının bu şekilde üretildiğini söyledi. İçten, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu ürünler hem ihracat hem de iç pazarda satılıyor. Türkiye’nin ayakkabıda üretim kapasitesi 500-550 milyon. Toptan satışlarda Laleli, Gedikpaşa öne çıkıyor; taklit ürünler daha çok markalaşma sürecindeki yerli firmalara zarar veriyor. Bu üretimi yapanların makinalarına el koyulmasını değil; bu üretimin orijinal ürün yapan, kayıtlı ekonomiye katkı sağlayan bir noktaya gelmesini istiyoruz. Resesyon nedeniyle insanlar çıkış noktası arıyor. Burada da hazır markalı ürün en kolay çıkış noktası olarak öne çıkıyor” dedi.

Haberin Devamı

YERLİ ÜRETİCİNİN GÖZÜ DIŞARIDA

Son dönemde ithalattaki artışa ve yurtdışı pazarları kaybetme tehlikesine de dikkat çeken İçten, “Önemli ayakkabı zincirlerinin iç piyasadaki siparişlerini iptal ederek, Konya’dan ya da Gaziantep’ten ayakkabı almak yerine, daha ucuz olduğu için Portekiz’e ve Hindistan’a siparişlerini kaydırdıklarını duyuyoruz” dedi.

Ayakkabı için ‘orijinal’ talep
Berke İçten

İçten, ithalattaki artışı düşük kurun da etkilediğini belirterek, “Yabancı müşterilerde de bir şüphe oluştu. ‘Türkler fiyat anlamında uçtular, rekabet avantajlarını kaybettiler’ gibi fikirleri var. Pahalı olmamız gibi bir algı yerleşirse bunu değiştirebilmemiz 2 yılımızı alır” diye konuştu.

HİNDİSTAN YİNE SAHNEDE

Dolar bazında aynı ürün üzerinde geçen yıla göre artışın yaklaşık yüzde 40 olduğunu söyleyen İçten, “Avrupalı müşteri diyor ki ‘bizim ülkemizde de yıllık enflasyon yükseldi; yüzde 15 fiyat farkını kabul ediyoruz ama yüzde 40 dediğiniz zaman arada yüzde 25’lik fark var’ diyor. Bunu kabul edilebilir bulmuyor. Eskiden Hindistan’la aramızda 5-6 dolar vardı, şu anda pazara yeniden girebilmek için minimum fiyat veriyolar. İnanılmaz ucuzlar, aramızda fiyat farkı 5-6 dolarken şu anda 10-11 dolarlara çıktı. Onlar ucuzladı, biz pahalı hale geldik. Avrupalı müşteri Hindistan’a tekrar geri dönmekten bahsediyor” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!