Avrupalı patronlar ’geniş AB’ istiyor Türkiye’nin üyeliğine desteğimiz tam

Güncelleme Tarihi:

Avrupalı patronlar ’geniş AB’ istiyor Türkiye’nin üyeliğine desteğimiz tam
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2006 00:00

Unilever Dünya Başkanı ve Avrupa Sanayicileri Yuvarlak Masası (ERT) Genişleme ve Avrupa Sahası Çalışma Grubu Başkanı Antony Burgmans, "Türkiye’nin AB üyeliği konusunda iyimserliğini koruduğunu" söyledi.

Burgmans, Türkiye ziyareti kapsamında, Ankara’daki temasları ile son gelişmeleri değerlendirdi. ERT heyetiyle birlikte, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile üçüncü yıllık toplantılarını yaptıklarını belirten Burgmans, görüşmede esas olarak, Türkiye’nin AB üyelik süreci ile Türk ekonomisinin rekabet gücünün artırılması konularının ele alındığını anlattı. Avrupa Konseyinin müzakerelerde bazı fasılları görüşmeye açmama kararının, Avrupalı sanayiciler olarak kendilerinde "hayal kırıklığı" yarattığını kaydeden Burgmans, "Ancak, daha başlarken bunun zor ve uzun bir müzakereler süreci olacağını biliyorduk. Şimdi iki tarafa da düşen, akılcı ve sabırlı biçimde mevcut müzakereler yolunda devam etmektir" dedi.

SABIR VE İYİ NİYET: Süreçte şu an Kıbrıs sorunun ön plana çıktığını hatırlatan Burgmans, "(Güney) Kıbrıs gibi küçük bir ülkenin süreci tıkaması ve tereddütler yaratması hayal kırıklığına yol açıyor. Tabii Kıbrıs sorunu çözülmeli. Sabır ve iyi niyetle bu sorunu kısa sürede aşarız" diye konuştu. Avrupalı sanayicilerin Avrupa pazarının genişlemesinden kazançlı çıkacaklarını bildiklerini, bu nedenle de güçlü ve dinamik ekonomisiyle Türkiye’nin üyeliğinin son derece önemli olduğunu ifade eden Burgmans, Türkiye’nin üyeliğinin sadece Türkiye ve Türk halkının değil Avrupa’nın ve bütün Avrupa halklarının yararına olacağını vurguladı.

PSİKOLOJİK HAZIRLIK: Türkiye’nin üyelik için hukuk, mevzuat, ekonomi ve siyaset alanlarında yapısal hazırlıklar yaptığını hatırlatan Burgmans, Avrupalı liderlerin de buna psikolojik hazırlıkla karşılık vermesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin üyeliği konusunda Avrupa’nın bazı kesimlerinde gösterilen direncin rasyonel bir temele değil korkuya dayandığını ifade eden Burgmans, demokratik ve başarılı bir ülke olarak Türkiye’nin daha iyi tanınmasıyla bu direncin ortadan kalkabileceğini kaydetti. Burgmans, Türkiye’nin AB üyeliğinin karşılıklı sabır ve bilgelikle yürütülecek müzakerelerin sonunda gerçekleşeceğine inandığını belirtti.

ÇARPICI GELİŞME: Türkiye ekonomisinin 2001 yılında çarpıcı bir gelişme gösterdiğini söyleyen Antony Burgmans, bu gelişmenin sonuçlarının tutturulan yüksek büyüme hızında, enflasyonun makul dizeylere çekilerek kontrol altına alınmasında ve ihracat rakamlarındaki etkileyici büyümede görüldüğünü ifade etti. Burgmans, özellikle otomotiv ve tekstil sektörlerindeki ihracat artışının etkileyici olduğunu söyledi. Burgmans ekonomideki düzelmenin, yıllık 1 milyar dolardan 14-15 milyar dolar düzeyine yükselen doğrudan yabancı yatırımlara da yansıdığını kaydetti.

Yatırım planlarımız değişmez

UNİLEVER Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Karaca da, müzakereler sürecinde ortaya çıkan pürüzlerin, Unilever olarak kendi yatırım planlarını etkilemediğini söyledi. Türkiye’de 54 yıldır kurumsal olarak faaliyet gösteren Unilever’in Türkiye’ye taahhüdünün AB sürecinden çok eskilere dayandığını vurgulayan Karaca, "Tabii ki AB üyeliği iyi olacaktı. Ancak bizim yatırımlarımız bu sürece bağlı değil. Gelecek yıl Türkiye’deki yatırımlarımızı yaklaşık yüzde 100 artırarak 100 milyon YTL’ye çıkaracağız" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!