Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2010 16:11
Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ile Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği tarafından yaptırılan bitkisel atık yağ toplama makinesi bakanlıkta düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Balıkesir Milletvekili ve Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Edip Uğur, tanıtımda yaptığı konuşmada, geçen yıl Türkiye'de 900 bin ton likit, 515 bin ton margarin olmak üzere yaklaşık 1,4 milyon ton bitkisel yağ tüketildiğini söyledi.
Türkiye'de kişi başına bitkisel yağ tüketiminin 20 kilogram, Avrupa ve ABD'de 30-35 kilogram, dünyada ise ortalama 15 kilogram olduğunu anlatan Uğur, Dünya Sağlık Örgütünün de kişi başına yılda en az 30 kilogram yağ tüketilmesi gerektiğini belirttiğini aktardı.
Çevre ve Orman Bakanlığının da üzerinde durduğu kızartmalarda kullanılan atık yağların toplanması uygulamasında, Avrupa ülkelerinin önemli bir seviyede olduğunu vurgulayan Uğur, “Kişi başına bitkisel atık yağ toplama miktarı Almanya'da 1.8, İngiltere'de 1.6 kilogram, Türkiye'de ise 100 gram” diye konuştu.
Çevre ve Orman Bakanlığı ile görüşmeleri sonucunda bakanlığın makinenin yapımı için destek verdiklerini belirten Uğur, “Makine atık yağların içerisindeki yabancı maddeleri de ayırıyor. Bu makinenin pilot uygulamasına Çorum'da başlayacağız. İnanıyoruz ki başarılı olacak. Deneme uygulamasının ardından ülke çapında yaygınlaştırılacak ve bitkisel atık yağ toplama oranımızı artıracağız” dedi.
Bu yağların özellikle gıda sektöründe yeniden kullanımının büyük risk oluştuğuna işaret eden Uğur, bu konuda yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının da katkı sağlaması gerektiğini ifade etti.
Cihazların yanına kamera da konulacağını belirten Uğur, deneme kullanımının tamamlanmasının ardından bu cihazlardan Çevre ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle okullara da yerleştirilebileceğini, böylece bitkisel atık yağ toplama sürecine öğrencileri de katabileceklerini söyledi.
YAĞ MİKTARINA GÖRE HEDİYE VERECEK
Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, atık yağların kanalizasyona döküldüğünde suları ve çevreyi kirlettiğini belirterek, atık yağların toplanması için 2005'te çıkardıkları yönetmelikle bu alanda önemli bir düzenlemeye imza attıklarını, ancak uygulamada istenilen seviyeye ulaşamadıklarını ifade etti.
Geliştirilen atık yağ toplama makinesinin bu alana önemli katkı sağlayacağına inandıklarını dile getiren Kadıoğlu, atıkların kaynağından toplanmasının ve ayrıştırılmasının temel hedefleri olduğunu kaydetti.
Türkiye'de yılda 5 bin ton atık yağ toplandığını bildiren Kadıoğlu, bu yağların toplanmasıyla bir yandan çevrenin korunmasına, diğer taraftan da yenilenebilir enerji kaynağı kullanımına katkı sağlandığını belirtti. Kadıoğlu, “Bu atık yağların biyodizel olarak kullanılmasını hedefliyoruz. Fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kullanımının artırılması lazım” diye konuştu.
Makinelerin pilot olarak Çorum'da kullanıma sunulacağını, 6 ay içerisinde Türkiye'nin dört bir yanına yerleştirileceğini söyleyen Kadıoğlu, yerel yönetimlerden atık yağların toplanması konusunda destek istedi. Kadıoğlu, vatandaşlardan atık yağlarını çöpe veya kanalizasyona atmak yerine bu makinelere bırakmalarını istedi.
Konuşmaların ardından bitkisel atık yağ toplama makinesi tanıtıldı. Bir seferde toplam 2 litre bitkisel atık yağ konulabilen makine, yağ dışındaki maddeleri ayırt edebiliyor ve içerisindeki “diğer maddeler” haznesine alıyor.
Yağ miktarına göre promosyon olarak sıvı yağ, çikolata, sakız ve oyuncak gibi hediyeler vermesi de planlanan ve kullanıcıya döktüğü atığın miktarını sesli şekilde ileten cihazlar, arıza durumunda veya hazneleri dolduğunda içerisindeki GSM hattı aracılığıyla yetkiliyi uyarıyor.
(SVL-EA)
13:34 08/11/10
"