Aktifi 100 milyar doları aşan ilk Türk bankası

Güncelleme Tarihi:

Aktifi 100 milyar doları aşan ilk Türk bankası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2013 00:00

İŞ Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, hem kredi hem mevduat hacminde 100 milyar TL sınırını aşan ilk banka olduklarını kaydederek şimdi 100 milyar dolar bilanço büyüklüğüne ulaşacak ilk Türk bankasının da İş Bankası olacağını söyledi.

Haberin Devamı

İŞ Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, banka olarak Türkiye’de kredide, nakdi ticari kredide, açık ara lider olduklarını belirterek en yakın banka ile aralarındaki farkın 18 milyar TL’ye geldiğini söyledi. Bugün 66 ilde en çok kredi veren banka konumunda olduklarına işaret eden Bali, “İş Bankası üç basamaklı büyüklüklere ulaşan ilk bankadır” dedi. Bankanın hem kredi hem de mevduat hacminde 100 milyar TL’yi aşan ilk Türk bankası olduğuna da işaret eden Bali, “İş Bankası şimdi 100 milyar dolar bilanço büyüklüğüne ulaşacak ilk Türk bankası olacaktır. 100 milyarların sırrı ne derseniz benim tek cevabım, bu ülkenin dokusu ile kumaşı ile örtüşen bir bankanın, işini samimiyetle iyi ve kötü günde yapabilmesi, müşteri ile iç içe, yüz yüze olabilmesi ve müşterisinin yüzüne bakabilmesidir” dedi.

Haberin Devamı

66 İLDE BİR NUMARA

İş Bankası’nın yaptığı İş’le Buluşmalar Toplantısı’nın 32’nci durağı Muğla oldu. Muğlalı işadamları ile bir araya gelen Adnan Bali, bankanın bilanço büyüklükleri ile ilgili bilgi verirken Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, İş Bankası’nın çok yaygın bir kredi portföyü olduğunu ve Muğla’da da topladığı mevduattan daha fazla kredi kullandırdığına işaret etti. Bali, “Sadece proje finansmanları, büyük yatırımlar, özelleştirmeler değil bizim Anadolu vilayetlerindeki nakdi ticari kredideki gelişimimiz 3 büyük ilden daha hızlıdır. 3 büyük ildeki kredi gelişimimiz de Türkiye ortalamasının üzerindedir. Her ikisini de daha yukarı çekiyoruz. 66 ilde en fazla nakdi ticari kredi veren bankadır İş Bankası. Diğer illerde ise en çok kredi veren ikinci banka konumundayız. Üçüncü olduğumuz tek bir il bile yok” bilgisini verdi.

TARİHİ BİR SEVİYEDE

İş Bankası’nın bilanço büyüklüğü ile Türkiye’nin en büyük bankası olduğunu da kaydeden Bali, 175 milyar TL’lik aktif büyüklüğüne ulaştıklarını aktardı. Bankanın bilançosunun yüzde 61’inin de kredilerden oluştuğunu aktaran Bali, “Bu tarihi en yüksek seviyesidir. Üstelik bunlar Türkiye’nin krema tabakasına hitap eden işler de değil” ifadesini kullandı. İş Bankası olarak kredi ve mevduatta üç basamaklı, yani 100 milyar TL’ye ulaşan ilk Türk bankası olduklarına da işaret eden Bali, “İş Bankası şimdi 100 milyar dolar bilanço büyüklüğüne ulaşacak ilk Türk bankası olacaktır. 100 milyarların sırrı ne derseniz benim tek cevabım, bu ülkenin dokusu ile kumaşı ile örtüşen bir bankanın, işini samimiyetle iyi ve kötü günde yapabilmesi, müşteri ile iç içe, yüz yüze olabilmesi ve müşterisinin yüzüne bakabilmesidir” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

REKABET İÇİN ÖNEMLİ

Bali, İş Bankası olarak kısa dönemli anlık kazançlara talip olmadıklarının da altını çizerek zor zamanlarda proaktif davranarak 10 bini aşkın ticari müşterinin 1.3 milyar TL kredisini yeniden yapılandırdıklarını anlattı. Bali, “Kısa dönemli anlık kazançlara talip değiliz. Uzun yolculukta ne değer yaratacağını biliyoruz. Özellikle rekabet açısından güçlükle karşılaşan işletmeler açısından bunun önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Yurtdışında da hızlı bir büyüme yakaladı

İŞ Bankası olarak sadece Türkiye içinde değil dışında da aktif bir şekilde büyüdüklerini de anlatan Bali, “Yoğun bir dış teşkilat büyümesi yaşıyoruz” dedi. Bali’nin verdiği bilgiye göre İş Bankası Kuzey Irak’ta, Erbil’den sonra ikinci şubesini Duhok’ta açacak. Ayrıca, Zoho ve Süleymaniye’yi de takip ediyor. Bağdat’ta bir şube açma hazırlığı bulunan banka, Gürcistan’da Batum’un ardından, ikinci şubeyi Tiflis’te açmayı planlıyor. Ayrıca Kosova’da da ikinci şube planı var. Rusya’da banka satın alan İş Bankası’nın Almanya’daki bankası İş Bank GmbH’nın da 4’ü diğer Avrupa ülkelerinde olmak üzere 17 şubesi var.

Haberin Devamı

Turizm sektöründe süreyi uzatmalıyız

DÜNYADA 1 milyara yakın insanın turizm faaliyeti yaptığını söyleyen Muğla Valisi Fatih Şahin, “Avrupa hiçbir şekilde turizm faaliyetlerinden vazgeçmiyor. Bunu değerlendirmemiz, turizmi ilimizde çeşitlendirmemiz ve süreyi uzatmamız lazım. Bütün sektör temsilcileri ile birlikte bulunduğumuz yerden daha iyi noktalara nasıl gelebilir bunun çabası içerisindeyiz. Sadece turizm fuarlarına katılmakla yetinmiyoruz. Özellikle bu alanda faaliyet gösteren tur operatörleri, uçak firmaları ile yüz yüze görüşmeler yapıyoruz. Projeler üretmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

HEDEF 13 MİLYON KİŞİ

Vali Şahin, “3 milyon değil 13 milyon kişiyi ağırlayabilecek potansiyelimiz var. Potansiyelimiz o kadar çok ki herkesin talebini karşılayabiliriz. Özellikle gün yüzüne çıkmamış ticari ürün haline gelmemiş potansiyellerimizi harekete geçirmeye çalıştık. Babadağ’da teleferik yapılması için adımlar atıldı. Kayaköy’de de çalışmalar başlatıldı.  Bunun dışında eski yapılar ayağa kaldırılıyor” ifadelerini kullandı.  Vali Şahin, Gıda, Muğla’da Tarım ve İhtisas Organize Sanayi de kurarak, ulusal ve uluslararası markaları çekmek gerektiğini vurguladı. Vali Şahin, “Başarı; kaliteden taviz vermemekten, uzun vadeli düşünmekten, yenilikçi olmaktan, orjinal fikirler ortaya koymaktan çıkıyor. Sıradan değil, aranan olmalı, markalaşmalı ve tanınmalısınız. Bununla ilgili Valilik olarak genel anlamda ilin markalaşması için çalışmalar yürütüyoruz” dedi. Şahin, “Mermer sektörü önemli işler yapıyor. 10 bin kişiyi istihdam eden bir sektör. Bir kişiye bir iş bulmak çok kutsal” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tatil süresini uzatmamız lazım

MUĞLA Valisi Fatih Şahin, Türkiye İş Bankası’nın Dünya Gazetesi katkılarıyla Muğla Sanayi ve Ticaret Odasında düzenlediği 32. İşle Buluşmalar-Muğla’nın Yeni Gündemi konulu toplantısına katıldı. Toplantıda konuşma yapan Vali Şahin, Muğla’nın bu tür toplantılara ihtiyacı olduğunu söyledi. Vali Şahin, “Değerli Muğlalılar ne iş yaparsak yapalım işimizi iyi yapalım. Toplum olarak tüccar, memur, öğrenci, çiftçi kim olursa olsun toplumu oluşturan her fert işini iyi yapsın. İşini iyi yapan kişilerden oluşan toplumlar hem mutlu hem de refah seviyesi yüksek olan toplumlardır” diye konuştu. Ana hedefte her zaman insan olduğunu ileten Vali Şahin, “Muğlalımızın daha mutlu, huzurlu olması ve ekonomik düzeyinin daha yükseğe ulaşması için çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi ilimizin en önemli sektörleri turizm, tarım ve mermercilik. Gelecek vaad eden sektörler arasında da tarım ve turizmden bahsediliyor. Muğla bu konuda çok şanslı” dedi. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ise katılımcılara kentin sosyo ekonomik yapısına ilişkin slayt eşliğinde bilgi verdi.

Haberin Devamı

Klasik iş yapma tarzını bırakın

ADNAN Bali, günümüz koşullarında işletmelerin, farklı düşünmek, değişen trendleri iyi izlemek, sezmek, bunlardan yeni fırsatlar çıkartmak için çok proaktif davranması gerektiğine işaret ederek “Şimdi yeni ihtiyaçları da aslında hem öngörmek hem proaktif olmak belirlemek hem de o ihtiyaçları yönetmek önem kazanıyor. Klasik iş yapma tarzının sürekli bir performansa işaret etmesi artık mümkün değil. Türkiye’nin her alanda bu bakımdan katma değerli ve vasıflı üretim ile hizmetlere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Yeterli katma değeri yaratamıyorsak o büyümeler risk de yaratır

TÜRKİYE’nin büyüme potansiyeli ve  imkanları açısından hiçbir sorunu olmadığını bunun global krizde de görüldüğünü ifade eden İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, “2008’den sonra 2009’da da biraz akordiyon gibi daraldık ama ondan sonra gösterdiğimiz olağanüstü büyüme refleksi ile 2009’un ikinci yarısından başlayarak 2010’da yüzde 9.2, 2011’de yüzde 8.8’lik ciddi bir büyüme gösterdik. Bu hızlı büyümenin hemen ciddi komplikasyonlarını yaşadık. Neden? Katma değerli büyümemiş olmamızdan. Eğer, vasıflı üretim, vasıflı hizmet, katma değerli, üretim katma değerli hizmet sunamıyorsanız hacimleriniz hızla büyüyebilir. Bankacı olarak da bakıldığında cironuz hızla artıyorsa, faaliyetteyseniz, aktifseniz, işletmenin dışarıdan kullandığı kaynaklar bu anlamda o ciro içerisinde görece azalıyorsa bunu ilk etapta, olumlu bir unsur olarak görürsünüz. Ama performans günün sonunda yarattığınız fonlarla ilgilidir. Eğer bu konuda yeterli katma değeri yaratamıyorsak o büyümeler riskler de yaratır. Bizim büyümeyi vasıflı hale getirmek için ciddi bir ulusal politikaya ihtiyacımız olduğu ortadadır. Bu konuda da çok net çalışmalar yürütülmekte olduğunu biliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!