Adamlarını ihaleye soktu hacizli mal Evcil’e döndü

Güncelleme Tarihi:

Adamlarını ihaleye soktu hacizli mal Evcil’e döndü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2005 09:05

Trilyonlarca liralık kredi ve vergi borcu bulunan Evcil’in, haczedilen birçok gayrimenkulünü, adamları adına icra satışlarına girip teker teker geri aldığı belirlendi.

Haberin Devamı

Hanefi Avcı’nın son raporunda Erol Evcil ile Alaattin Çakıcı arasındaki para trafiğinin nasıl işlediği de ilk kez kayıtlara geçti. Trilyonlarca liralık kredi ve vergi borcu bulunan Evcil’in, haczedilen birçok gayrimenkulünü, ele geçirdiği fabrikaların gelirleriyle adamları adına icra satışlarına girip teker teker geri aldığı anlaşıldı.

HANEFİ Avcı’nın son raporunda, Erol Evcil’in Sivas Demir Çelik Fabrikası’nı (SİDEMİR) ‘eskiden işlediği suçlardan elde ettiği suç geliriyle (kara para)’ ele geçirdiği vurgulanırken, Erol Evcil ile Alaattin Çakıcı arasındaki para trafiğinin nasıl işlediği de ilk kez kayıtlara geçti. Trilyonlarca liralık kredi ve vergi borcu bulunan Evcil’in, bu yüzden Bursa, İstanbul ve İzmir’de haczedilen birçok gayrimenkulünü, ele geçirdiği fabrikaların gelirleriyle adamları adına icra satışlarına girip teker teker geri aldığı da anlaşıldı.

Kayıp işadamı Sezai Rahmi Özden’in, ortağı Mustafa Ergül ile birlikte, borç ertelemek, fabrikayı Vakıfbank’tan kiralamak, birikmiş 29 trilyon liralık elektrik borcu yüzünden kesilen elektriğini bağlamak amacıyla dönemin ANAP MKYK üyesi Ahmet Özdemir’e 2 milyon dolarlık senetler verdikleri, elden 300 bin dolar ödeme yapıldığı, fabrikanın Evcil’e geçişi sırasında rüşveti ödemeyi üstlenen Evcil’in, ‘rüşvet ödeme planı’ yaparak yeni senetler verdiği de raporda yeraldı. Sonuçta fabrika kiralandı, TETAŞ’a 29 trilyon liralık borcu ödenmeden elektriği bağlandı.

SENETLİ VE NAKİT RÜŞVET:

Raporda, Mustafa Ergül’ün fabrikayı Vakıfbank’tan geri almak için, ‘Sezai Rahmi Özden ile birlikte ANAP MKYK üyesi Ahmet Özdemir aracılığıyla dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ile görüştükleri, fabrikanın Say Metal’e satışı ve TETAŞ’ın 29 trilyon liralık elektrik borcu nedeniyle elektriği kesilen fabrikaya elektrik bağlanması amacıyla Ahmet Özdemir’e 2 milyon dolar değerinde senet (rüşvet) verdiği, yine Ergül’ün talimatı ile Mustafa Edik’in Özdemir’e ve eski bakan Cengiz Altunkaya’ya elden birkaç kez para verdiği ve elden teslim edilen paranın toplamının 300 bin doları bulduğu’ öne sürüldü.

RÜŞVET ÖDEME PLANI:

Rüşvet taahhüdünün fabrikanın Evcil’e geçişiyle birlikte yeni ödeme planına nasıl bağlandığı şöyle anlatıldı: ‘SAY Metal’in Erol Evcil’in denetimine geçmesi ile birlikte fabrikanın Vakıfbank’tan kiralanması ve fabrikaya elektrik bağlanması aşamasında Mustafa Ergül’ün ANAP MKYK üyesi Ahmet Özdemir’e vermiş olduğu rüşvet karşılığı 2 milyon Dolar değerindeki senetlerin, fabrikayı devralan Evcil tarafından ödenmesi konusunda kendi aralarında anlaşmaya vardıkları ve Erol Evcil’in talimatı ile Mones Tekstil adına ANAP MKYK üyesi Ahmet Özdemir’e rüşvet borcu, yeni ödeme planı çıkartılarak, şirket adına senet verildiği.’

ELEKTRİK NASIL BAĞLANDI:

Bu ilişkiler sonrası Mustafa Ergül’ün Vakıfbank’a borcu 10 yıla yayıldı, fabrikanın TETAŞ’a 29 trilyon liralık borcu ertelendi, elektrik bağlandı. Raporda, ‘2002 yılı itibariyle fabrikanın 29,5 trilyon TL tutarındaki elektrik borcunun ödenmeden fabrikaya usulsüz olarak elektrik bağlandığı ve devletin zarara uğratıldığı tespit edilmiştir’ denildi.

Çakıcı’ya ödemeler Mones Tekstil’den

MONES Tekstil’e Erol Evcil’in eniştesi Mustafa Şengül aracılığıyla sahip olduğu kaydedilen raporda, ‘Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’nın Erol Evcil’i ziyaret amacıyla Mones Tekstil’e geldiği, ofisinde görüşmeler yaptıkları, Çakıcı’nın akrabalarına bu şirket üzerinden sık sık para transferi yapıldığı, bu paraların Çakıcı’nın Erege Metal’deki yüzde 10 gizli hissesine binaen ödendiği’ belirtildi. Evcil’in adamı Oğuz Yenen’in polis ifadesinde, ‘Erol Evcil’in talimatı ile Murat Aydın Şakir, Adem Çakıcı, Başar Barış Çakıcı, Gençağa Çakıcı ve Gönül Çakıcı’ya, Alaattin Çakıcı’ya iletilmek üzere muhtelif tarihlerde para gönderdim’ dediği vurgulandı.

Suç geliriyle fabrikatörlük

SON
bölümde Evcil’in Malki cinayetinden elde ettiği para ile İş Bankası’ndan aldığı kredileri gizleyerek şirketlerine aktardığı öne sürüldü: ‘EREGE Metal’in İzmir ve Sivas’taki fabrikalarını kullanıp piyasa şartlarını speküle etmek suretiyle, demir fiyatlarını çok aşağılara çekerek, stratejik sektör olan demir-çelik piyasasında ve özellikle ihracat bağlantılarında devletin aleyhine faaliyettebulunmak suretiyle ihracat bağlantılarının iptal edilmesine sebep oldukları, organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’nın finansörü konumunda olan, resmiyette görünmese de fiiliyatta, belirtilen şirketlerin sahibi Erol Evcil’in konumu dolayısıyla sektörde huzursuzluk yarattığı, şahsın eskiden işlediği suçlardan elde ettiği suç geliriyle (kara para) ekonomik hayatta müessir iki önemli demir-çelik şirketini ele geçirmiş olduğu anlaşılmıştır.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!