Güncelleme Tarihi:
Yunan hükümetinin ise ülkenin iflas etmemesi için zamana karşı da mücadele verirken, Avrupa Birliği (AB) Euro Bölgesi Ekonomi Bakanları (Eurogroup) güçlü emniyet subapları oluşturmadan 130 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketi anlaşmasına ‘yeşil ışık’ yakmayacağını gösterdi. Eurogroup, pazartesi günkü toplantısında Yunanistan’dan ikinci kurtarma paketi anlaşmasına uyacağına dair, Yunan parlamentosunun onayı ve iki büyük siyasi parti liderinin (Yorgo Papandreu-Pasok ve Andonis Samaras-Yeni Demokrasi) gönderdikleri imzalı taahüt mektuplarından başka ek siyasi teminatlar isteyecek.
3 farklı senaryo
Bu isteklerin olacağı konusunda Atina’da 3 senaryo konuşuluyor:
Nisan ayında yapılması programlanan erken genel seçimlerin sonbahara bırakılması ve Lukas Papadimos hükümetinin görevde kalmaya devam etmesi.
Parlamentoda temsil edilen tüm siyasi parti liderlerinin de taahüte bulunmaları.
Seçim öncesi 130 milyar Euro’dan sadece küçük bir taksit verilmesi ve Yunanistan’daki seçimlerden sonra işbaşına gelecek hükümetten anlaşmaya uyulacağına dair teminat istenmesi.
Para Avrupa’ya yatırılacak
Eurogroup’un pazartesi günü onay vermesi halinde bile, 130 milyar büyük ihtimalle Yunanistan’a değil, Yunanistan adına bir Avrupa bankasında açılacak hesaba yatırılacak. Para öncelikle Yunanistan’ın vadesi gelen borç ödemelerine tahsis edilecek. İlk aşamada Yunan tahvillerinin ‘tıraş’ işlemi (PSI) için 30, Yunan bankalarının bu işlemden sonra ayakta kalabilmeeri için 25-30 milyar ve 20 Mart’ta vadesi dolan 14.5 milyar Euro’luk borç ödenecek. Dolayısıyla ikinci kurtarma paketinden geriye 50-55 milyar Euro kalacak.
Bir parça bedava et için saatlerce beklediler
YUNANİSTAN’da kriz , Paskalya’dan 40 gün önce başlayan, orucun öncesinde 10 günlük eğlence-yeme-içme döneminin başlangıç günü olan ‘Tsiknopemti’yi de vurdu. Daha önve tıka basa dolu tavernalarda kilolalarca kuzu pirzolası, kokoreç ve sakatat yiyerek kutlanan bu özel gün kriz sonrasında tamamen değişti. Kriz nedeniyle tavernalar sinek avlarken, binlerce Yunanlı pişmiş bir parça eti bedava alıp yiyebilmek için dün Atina’nın et pazarı önünde uzun kuyruklar oluşturdu. “Varvakios Agora” adıyla bilinen Atina et pazarındaki kasaplar ile Atina Belediye’sinin işbirliğinde pişirilerek dağıtılan 1 ton etten bir parça alabilmek için binlerce Yunanlı saatlerce bekledi.
Yunanlı diplomatlar ‘kira sancısı’ çekiyor
YUNANİSTAN, 135 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketinin onayı için Avrupa Birliği’nin (AB) 20 Şubat’ta vereceği karara kilitlenirken, içinde bulundukları kriz Yunanlı diplomatları da fena vurdu. Yunan basını ülkenin yabancı ülkelerdeki temsilciliklerinde diplomatların aralarında borçlanarak geçinmeye çalıştığı, ev kiralamak istediklerinde ev sahiplerinin ‘Yunanistan’da ekonomik kriz var’ diyerek ekstra teminat istediğinini belirtiyor.
Maaşları yüzde 50 düştü
Ülkenin en yüksek tirajlı gazetelerinden biri olan Ta Nea’ya göre, büyükelçilikler ve konsolosluklardaki kemer sıkma tedbirlerinin ardı arkası kesilmiyor. Yunanlı diplomatların maaşlarındaki düşüş yüzde 50’yi bulurken, büyükelçiliklerdeki harcamalar yüzde 30 kısılmış durumda. Atina’dan ödemeleri yapan birimdeki teknik hata yüzünden Yunanlı diplomatlar geçen aralık ayından beri maaşlarını alamadı. Bazı çevrelere göre, geçen yıl sonunda devlet açığının daha küçük görülmesi için ödemelerin yapılmadığı, bunun içinde ‘teknik hata’ bahanesinin ortaya atıldığı belirtiliyor.
Restorana gidecek para yok
Ta Nea gazetesine göre bazı Yunan büyükelçiliklerindeki durum şöyle:
Ankara ve Roma’daki Yunan büyükelçiliklerinde temizlikçi, soför ve tercüman gibi yerel elemanların sözleşmeleri yenilenmedi. Ankara’da şoför ve büyükelçiliğin bina sorumlusu geçen kasım ayından beri bedavaya çalışıyorlar. Roma’daki büyükelçiliğin şoförü ise ihtiyaç olduğunda gönüllü çalışıyor.
Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) Genel Sekreteri Aleka Papariga son Ankara ziyareti sırasında restorana gidecek ödenek olmadığından büyükelçilikte ağırlandı.
Berlin’deki Yunan diplomatlara ev kiralarını ödeyemedikleri için ev sahiplerinden ihbarnameler gönderildi.
Bir Asya ülkesindeki Yunan Büyükelçiliği’nde personel özel okulda okuyan çocuklarını Atina’ya göndermek zorunda kaldı.
Moskova’daki Büyükelçiliğin üç otomobili ancak tek bir şoförü var. Yerel personele de maaş ödenemiyor.
Euro’da kalması kendi elinde
LÜKSEMBURG Maliye Bakanı Luc Frieden, Yunanistan’ın reformlar ile Euro Bölgesi’nden çıkış arasında seçim yapması gerektiğini bildirdi. Frieden, bölgeye üye her ülkenin ortak para birliğinde bulunup bulunmayacağına kendisinin karar verdiğine, eğer üye olmaya karar verirse koşullarını da yerine getirmek zorunda olduğuna dikkati çekti. Para birliğinin bir üye ülkeyi birlikten çıkarmayı öngörmediğine dikkati çeken Frieden, “Eğer bir ülke, ‘reform yapmayı tercih etmiyorum, diğer ülkelerin parasını almayı da tercih etmiyorum’ derse, bu onun tercihidir. Yapısal reformları yapmadan ulusal parasına dönerse ülke kendisi birlikten çıkmayı seçer. Bu nedenle Euro Bölgesi’nde kalmak isteyip istemediğine karar vermek Yunanistan halkının sorumluluğudur” dedi.