Şeker hastalarının uyguladığı insülin iğnesi orucu bozar mı? Diyanet yanıtladı!

Güncelleme Tarihi:

Şeker hastalarının uyguladığı insülin iğnesi orucu bozar mı Diyanet yanıtladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2023 16:03

Ramazan ayının gelişiyle orucu bozan ve bozmayan durumlar araştırılmaya başlandı. Milyonlarca Müslüman oruç ibadetini idrak etmek için 29 gün boyunca sahura kalkacak ve iftar yapacaklar. ancak pruçlu olunan süre içerisinde bazı sağlık sorunları nedeniyle kullanılan ilaçlar soru işareti yarattı. Bunlardan biri de şeker hastalarının uyguladıkları insülin iğnesi oldu. Peki, insülin iğnesi orucu bozar mı, oruçluyken insülin iğnesi kullanılır mı? Diyanet yanıtı haberimizde...

Haberin Devamı

Kan aldırmak, kan vermek gibi soruların yanı sıra şeker hastalarının uyguladıkları insülin iğnesi de oruca etkisi merak edilenlerden biri oldu. Sağlık nedeniyle oruçlarını aksatmak istemeyen vatandaşlar, hem iğnelerini kullanıp hem oruç tutabilirler mi araştırılıyor. Peki, seker hastalarının uyguladığı insülin iğnesi orucu bozar mı?

İNSÜLİN İĞNESİ ORUCU BOZAR MI?

İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar). Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz.

Haberin Devamı

Diğer yandan ehil doktorların, oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağı teşhisini koyduğu bir hasta, Ramazan’da oruç tutmayabilir. Böyle bir kişi, eğer iyileşme ihtimali varsa orucunu daha sonra kaza etmek üzere bırakır; böyle bir ihtimal yoksa Ramazan ayının her günü için birer fidye verir. İnsüline bağımlı olarak yaşayan hastaların da oruç tutmaları sağlıklarına zarar veriyorsa oruç tutmayabilirler. Tutamadıkları oruçlarının sayısınca her gün için bir fidye verirler.

Oruç tutmakla yükümlü olmanın şartları nedir?

İslam’a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle Müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir.
İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir.
İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir.

BAKMADAN GEÇME!