Bilgisayar göz bozmaz zeka parlatır

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayar göz bozmaz zeka parlatır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bilgisayarın göz bozduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Sadece var olan rahatsızlıkları ortaya çıkarıyor. Bilgisayarın beyin gelişimini hızlandırdığını belirten uzmanlar çocukların dört yaşından itibaren bilgisayar kullanımına teşvik edilmeleri gerektiğini söylüyor.

İşyerlerinden evlere günlük yaşamın vazgeçilmez parçası haline gelen bilgisayarın, sanıldığının aksine, göz bozmadığı bildirildi.

Marmara Üniversitesi (MÜ) Göz Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Temel, çoğu kişinin bilgisayarın göz bozukluğuna neden olacağı endişesi taşıdığını vurgulayarak, ancak bilgisayarın göz bozukluğuna neden olmadığını söyledi.

Bilgisayarın yol açtığı göz yorgunluklarının görme bozukluğu sanıldığını belirten Prof. Dr. Temel, ’’Bilgisayar kimsenin gözünü bozmaz. Göz bozuksa, bozukluğun ortaya çıkmasına neden olur’’ dedi.

Çocukları teşvik edin

Prof. Dr. Temel, özellikle anne babaların, çocuklarının gözlerini bozacağı gerekçesiyle bilgisayar kullanmalarını engellemeye çalıştıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

’’Anne-babalar, çocuklarını 4 yaşından itibaren bilgisayar kullanmaları için desteklemeli. Erken yaşta bilgisayar kullanmak beyinsel gelişimi olumlu etkiliyor. Çocuklar, bazı kurallar çerçevesinde bilgisayar başında istedikleri kadar kalabilirler. Çocukların, her saat başı bilgisayarın başından kalkarak, 5-10 dakika uzağa bakmaları ve yüzlerini yıkayarak göz çevrelerini nemlendirmeleri sağlanmalı. Ancak bilgisayar kullanımı sonrasında çocukların gözlerinde kızarma, göz kapaklarında şişlik, şaşılık, sık göz kırpma, gözlerini ovuşturma, normalden erken uyumaya eğilim gibi sorunlar oluşuyorsa, mutlaka bir göz hekimine gösterilmesi gerekir. Çünkü bunlar çocuktaki olası bir göz bozukluğunun ön belirtileri olup, erken tedavisi önemlidir.’’

Önlemler zararı azaltır

Yoğun bilgisayar kullanımının yetişkinlerde de gözde daha önce farkedilmeyen küçük rahatsızlıkları ortaya çıkaracağını belirten Prof. Dr. Ahmet Temel ’’Normal yaşantıda gözlük gerektirmeyecek derecede küçük göz bozukluğu olan kişilerde, bilgisayar kullanımına bağlı şikayetler erken ortaya çıkar. Gözünün bozuk olduğunu bilmeyen de ’gözüm bozuldu’ der. Halbuki göz bozulmamıştır, bozuk olduğu ortaya çıkmıştır. Bu kişiler, doktora giderek kendilerine uygun gözlüğü almalı ve bilgisayar kullanırken mutlaka gözlüklerini takmalıdır ’’ dedi.

Uzun süre bilgisayar kullanan gözleri sağlam kişilerin de gözlerinde kuruluk hissi, batma gibi göz yorgunluk şikayetlerinin ortaya çıkmasının normal olduğunu söyleyen Prof. Dr. Temel bilgisayar kullanılan ortamda yapılacak küçük değişiklikler ve alınacak önlemlerle bu belirtilerin en aza indirilebileceğini belirtti. A.A

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Bilgisayar kullanılan ortam çok fazla aydınlık olmamalı. Ekrana ışık düşmemeli. Ekrandaki yansımalar gözde kamaşmaya yol açar.

Ekrana normal okuma mesafesinden biraz daha uzak durun. Ekranın sol üst kenarı göz hizanıza gelsin. Bu en uygun oturma pozisyonudur.

Bilgisayar ekranını sık sık antistatik veya hafif nemli bezle silin. Ekrandaki görüntünün net olması önemlidir.

Bilgisayar başında göz kırpma refleksi azalır. Gözlerde kuruluk ve yanma hissi ortaya çıkar. Engellemek için sık sık göz kırpın. Saatte bir, birkaç dakika uzağa bakıp gözünüzü dinlendirin. Yüzünüzü yıkayarak göz çevresini nemlendirin.

Uzun süre bilgisayar başında kalanlarda sırt, bel ve boyun ağrıları ortaya çıkar. Belirli aralıklarla mola verip birkaç jimnastik hareketiyle kaslarınızı gevşetin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!