Bilgisayarlı kalpazanlar

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayarlı kalpazanlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası, bilgisayar teknolojisini kullanan kalpazanların, banknotları bilgisayar tarayıcısı ile kopyaladıklarını ve renkli yazıcı ile baskı yaptıklarını açıkladı.

KALPAZANLAR da artık gelişen bilgisayar teknolojisinden yararlanarak sahte banknot basmaya başladı. Sahte 10 milyon liralık banknotların sayısı da kısa sürede 19'a yükseldi.

Merkez Bankası, Son günlerde, 10 milyonluk, 5 milyonluk ve 1 milyonluk E7 serisi Türk Lirası banknotların bilgisayarlarla sahtelerinin basıldığını açıkladı. Buna göre, sözkonusu banknotların görüntüsü görüntü tarayıcı ile bilgisayara yükleniyor ve renkli mürekkep püskürtme esasıyla çalışan, yazıcılarda taklit ediliyor. İlk bakışta gerçeğinden ayırdedilemeyen sözkonusu, sahte banknotların orijinal bir kısmının gerçek banknotlardaki gibi mor ötesi ışık altında yansıma vermediği ifade ediliyor. Böylece, teknoloji sayesinde, kalpazanlar matbaa gibi yüksek yatırımlardan da kurtulmuş oldu.

Uzmanlar, sahte banknotları ayırdedebilmek için kullanılan güvenlik önlemlerine dikkat edilerek bazı basit kontroller yapılması gerektiğini ifade ediyorlar. Bu kontrollerin bazıları şöyle:

Banknotun hakim renginde basılmış, dalgalı bir görüntü veren alt alta basılmış mikro yazılar ancak büyüteç aracılığıyla gerçek banknotlarda görülebiliyor.

Banknotun sol yarısında dikey olarak bulunan ve üzerinde 'TCMB' harfleri yer alan emniyet şeridi, sahte banknotlarda sadece gümüşi renkteki baskı yoluyla taklit edilmeye çalışılmış.

Filigranın sağ tarafında, banknot ışığa tutulduğunda arka yüzdeki meşalenin alt ucuyla bütünleşik görüntü oluşturan beşgen motif sahte banknotlarda bulunmuyor.

10 milyon liralık banknotun ön yüz sol alt köşedeki motif içindeki 'TC' harflerinin gizli görüntüsü sadece gerçek banknotta bulunuyor.

Banknotun hakim renginde basılmış, dalgalı bir görüntü veren alt alta basılmış mikro yazılar ancak büyüteç aracılığıyla gerçek banknotlarda görülebiliyor.

Orijinal banknot kağıdı özel olarak tamamen pamuk elyafından imal edilmektedir. Sahte banknotlar piyasanın kullandığı normal kağıtlarla üretildiğinden, sallandığında orijinal banknotun çıkardığı özel sesi vermiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!