Bilgisayar başına şalvarla oturuyor Darende’den dünya susamına yön veriyor

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayar başına şalvarla oturuyor Darende’den dünya susamına yön veriyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2010 00:00

MİAD Yatırımlar ve Projeler Komisyonu Başkanı Hasan Yıldırım, toplam hacmi 1.3 milyar doları bulan dünya susam piyasasına Darende’nin Günpınar Köyü’ndeki ‘home ofisi’nden yön veriyor. Yıldırım’ın, 7 farklı ülkede faaliyet gösteren çözüm ortakları aracılığıyla, 1 milyon tonluk dünya susam pazarından aldığı pay yüzde 11’i buluyor.

Haberin Devamı

MALATYALI İşadamları Derneği’nin (MİAD) Yatırımlar ve Projeler Komisyonu Başkanı Hasan Yıldırım, Darende Günpınar Köyü’nden toplam hacmi 1.3 milyar doları bulan dünya susam piyasasına yön veriyor. Yıldırım, Etyopya, Ukrayna, Bulgaristan ve Özbekistan başta olmak üzere 7 farklı ülkede oluşturduğu temsilcilikler aracılığıyla, 1 milyon tonluk dünya susam pazarından yüzde 11 pay almayı başardı. Ayağında şalvarıyla bilgisayırının başına geçen Yıldırım, bunu da dünyanın dört bir yanına yayılmış temsilcilikleriyle aralarında geliştirdikleri çözüm ortaklığına dayalı çalışma sistemine bağlıyor. Üçer Gıda’nın ortaklarından Hasan Yıldırım, Günpınar’daki 3 katlı evinin bir katını home ofice’e, bir katını da yurt içi ve yurtdışından gelen ziyaretçileri için 5 yıldızlı otel konforunda bir misafirhaneye dönüştürmüş. Böylece, şirket merkezini İstanbul’dan Darende’ye taşıyarak, hem tüm iş bağlantılarını Günpınar’dan ayrılmadan yönetme, hem de organik tarıma yönelik geliştirdiği projelere anında müdahale etme imkanına da kavuşmuş.
Çözüm ortaklığı
Geleneksel Zengibar Güreş ve Kültür Festivali nedeniyle Darende Belediye Başkanı İsa Özkan ve Malatyalı İşadamları Derneği’nin (MİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş’ın birlikte düzenlediği organizasyon geçen hafta sonu gerçekleşti. Hasan Yıldırım, organizasyon sırasında susam ve ayçiçek başta olmak üzere faaliyetlerini gıda alanında yoğunlaştırdıklarını anlatarak, “Biz de sistem, güven ve çözüm ortaklığına dayanır. Temsilciliklerimizden biri, müşteriyi diğeri malı bulur. Bir diğer temsilcimiz gerekli parayı ortaya koyarken bir başkası lojistiğini üstlenir. İş bitiminde, şartlar sonuçlandığında paylaşım gerçekleşir” dedi.
1 milyon ton
Dünyada her yıl ortalama 1 milyon ton susamın el değiştirdiğine de dikkat çeken Hasan Yıldırım, şöyle konuştu: “Pazarın en büyük oyuncusu biziz. Bu da bize susam pazarını belirlemede önemli bir rol üstlenmemizi sağlıyor. Ukrayna, Bulgaristan, Özbekistan ve Etyopya başta olmak üzere temsilciliklerimiz aracılığıyla satıcıyla alıcıyı buluyor. Arada köprü görevi üstleniyoruz. Bunda da çoğu zaman barter sistemi geçerli olabiliyor. Bir çözüm ortağımız ayçiçeği verip karşılığında başka bir ürün alabiliyor. Ayrıca, ürünlerin sevkiyatında bir sorun yaşandığında o ülkede bulunan çözüm ortağımız devreye giriyor. Sorunun kısa sürede depolanmasından gümrükten çekilmesine kadar tüm işlemleri adım adım takip edebiliyor.”
Ucuz işçilik etkisi
Türkiye’nin yıllık 100-110 bin ton susam ihtiyacı olduğuna da değinen Yıldırım, şunları dile getirdi: “Ancak, üretim 4.8 bin ton seviyesinde kalıyor. Bu da ton fiyatı 1350 dolar olan susamda tarımın insan gücüne dayalı olarak elle gerçekleştirilmesinden kaynaklanıyor. Üretim, işçiliğin ucuz olduğu ülkelere kayıyor. En büyük üreticiler arasında Çin, Hindistan ve Etopya yer alıyor. Çin, aynı zamanda en büyük ithalatçılardan birini de oluşturuyor. Çözüm ortaklarımızla birlikte 1 milyon tonluk susam pazarının 150-200 bin tonluk kısmına biz yön veriyoruz.”

Haberin Devamı

Organik tarım için yeni modeller geliştiriyor

Haberin Devamı

MİAD Yatırımlar ve Projeler Komisyonu Başkanı Hasan Yıldırım’ın şirket merkezini İstanbul’dan Darende’ye taşımasında organik tarıma yönelik geliştirdiği projeler önemli rol oynuyor. Bu çerçevede 5 bin ağaçtan oluşan organik tarıma yönelik farklı modeller oluşturmaya çalışıyoruz. Başta badem ve ceviz, olmak üzere bu farklı çeşitler, Darende’nin organik ürün yelpazesini daha da genişletecek. Bunlara gıdada geleceğin cazip ürünleri arasında gösterilen elma gibi doğal yöntemlerle kurutulmuş organik meyveler de eklenecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!