Bilgisayarın küçük dev adamı

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayarın küçük dev adamı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Bölümü mezunu olan Ali Aksoğan, fiziksel engelini azmi sayesinde aşmış. Dünya bilgisayar devi IBM'nin Türkiye şirketinde yazılım uzmanı olarak çalışan Aksoğan, İnsanın kafası çalıştıktan sonra her şeyi yapabileceğini ve bunun en iyi örneğinin de kendisi olduğunu söyledi.

Haftalık Ekonomist Dergisi'nin haberine göre, 1967 Adana doğumlu olan Aksoğan, ilkokulu İstanbul'da bitirdikten sonra Alman Lisesi'ni kazanmış. Üniversite sınavında da Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümü'ne giren Aksoğan, Üniveristesiyi bitirdikten bir yıl sonra IBM'de bilgisayar uzmanı olarak çalışmaya başlamış ve sekiz yıldır IBM'de görev yapıyor.

KOMPLEKSİM YOK

Eğitim hayatı boyunca ailesinin ve öğretmenlerinin kendisini desteklediklerini ve Ailesinin kendisine hiçbir zaman farklı davranmamasının belirten Aksoğan, ‘‘ Ailem beni yetiştirirken, farklı olduğumu hiç hissetirmedi. Bana özel davranmadı bir çocuğa nasıl davranılması gerekiyorsa öyle davrandı. Bu yüzden kendimi diğer çocuklardan farklı bir yerde düşünmedim. Fiziksel engelli insanlar istedikleri zaman bununla ilgili çok ciddi sorunlar yaşamayabilirler. Ben insanları seviyorum ve onlarla ilişki kurmaya çalışıyorum. Sonuçta insanlarda bunu anlıyor ve ona göre davranıyorlar. ‘‘Ben diğerlerinden farklıyım’’ diye bir kompleksim yok’’ diye konuştu.

Türk toplumunda fiziksel engelli kişileri cesaretlendirmek yerine gurunun ve yaşama sevincinin kırıldığını söyleyen Aksoğan, anne babasıyla birlikteyken, onlar üzüleceği için alay edilmesinden rahatsızlık duyduğuna değinerek şöyle devam etti: ‘‘ Otomobil kullanmak, 1990 yılına kadar hiç aklıma gelmemişti. Bizim için yapılan özel arabaların var olduğunu duydum ve Fransa'dan bir tane getirttim. Bundan on yıl önce, benim araba kullanabileceğimi ben dahil kimse hayal edemezdi. Ama kullanıyorum. Hatta normal insanların birçoğundan daha iyi kullanıyorum. Beş yıldan beri en küçük bir kaza yapmadım. Hayatta başarılamayacak hiçbir şey yok. Herkesin her şeyi yapabileceğine inanıyorum.’’

Ali Aksoğan, fiziksel engeline rağmen, azimli bir çalışmayla Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Bölümü'nü bitirmiş. Aksogğan, IBM'de 8 yıldır yazılım uzmanı olarak çalışıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!