Bilgin: Bankaların kârları düştü ama yine kıskandırıyor

Güncelleme Tarihi:

Bilgin: Bankaların kârları düştü ama yine kıskandırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2011 00:00

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankacılık sektörünün altı aylık performansını açıkladı.

Haberin Devamı

Yüzde 15.1’lik düşüşe karşın bu dönemde 10 milyar 315 milyon lira kâr eden bankalar, kredilerini de yüzde 18’lik artışla 94.5 milyar liraya çıkardı. Bankaların bu performansını değerlendiren BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, “Bankacılığımızın durumu dış dünyadaki muadilleriyle karşılaştırılmayacak düzeyde olup, kontrollü bir şekilde faaliyetlerini sürdürmekte ve kıskandıracak şekilde kârlı” dedi.
Yere sağlam basıyor
Bilgin, şu değerlendirmeyi yaptı: “ABD ve Avrupa’daki gelişmelere paralel olarak bazı göstergelerde beklenen gerilemeler söz konusu. Ancak temel göstergeler açısından yere sağlam basan, olumlu görünüm sürüyor. Kârlılıktaki düşüş özellikle karşılıklardaki artıştan ve net faiz marjındaki daralmadan kaynaklanıyor. Konut ve ihtiyaç kredilerindeki düzenlemelerimiz bankaların kredi kalitesini artırdı.”
Krediler 6 ayda 18 arttı
BDDK’nın yayımladığı rapora göre, bankacılık sektörünün kredileri 2011 Haziran itibariyle 2010 sonuna göre 94.5 milyar TL artarak 620.4 milyar TL’ye ulaştı. Toplam aktifler içindeki payı 2010 yılsonuna göre 1.9 puan artarak yüzde 54.1’e ulaşan krediler, 2011 yılının ilk yarısında yüzde 18 artış sergilerken, yıllık artış oranı ise yüzde 36.4 olarak gerçekleşti.
Kârlar yüzde 15 geriledi
Bankacılık sektörünün dönem net karı 2011 yılının ikinci çeyreğinde de azalmaya devam etti. Bankacılık sektörü karı 2011 yılı Haziran ayı itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyar 853 milyon TL tutarında, yüzde 15.2 oranında azalışla 10 milyar 315 milyon TL düzeyinde gerçekleşti. Etkileri gözlemlenmeye başlanan politika tedbirlerine bağlı olarak 2011 ikinci yarısında kredi talepleri ile bankaların kredi kullandırım iştahında yılın ilk yarısına kıyasla azalma bekleniyor. Kredi hacim artışında yavaşlama ile varlık kalitesindeki iyileşmenin dönem net karına olumlu katkısının azalmasıyla kârlılığın aşağı yönlü ve daha durağan seyir izlemesi öngörüldü.

Haberin Devamı

Tüketici kredisi yüzde 26 arttı

 YILIN ilk yarısında kredi kartları dışındaki tüm bireysel kredi türleri yüksek artış sergiledi. Bireysel krediler içinde konut ve taşıt kredilerinden farklı olarak genellikle borçlunun ödeme kabiliyeti dışında bir teminatı bulunmayan ihtiyaç ve diğer tüketici kredileri segmentinde yılın ilk yarısında gözlenen yüzde 26’lık artış oldukça çarpıcı bir gelişme olarak değerlendirildi.

Haberin Devamı

Özel bankaların menkul kıymet ihracı öne çıkıyor

-2010 yılının son çeyreğinde başlayan özel bankaların menkul kıymet ihraçları 2011 yılının ilk yarısında katlanarak arttı. Haziran 2011 itibarıyla, 13.7 milyar TL net bakiye arz eden ihraç edilen menkul kıymetlerin yüzde 96.2’si yedi özel bankanın yurt içi ve uluslararası piyasalarda ihraç ettiği bono ve tahvillerden, kalanı ise kalkınma ve yatırım bankalarının ihraçlarından oluştu.

Aktif toplamı 1 trilyon 146 milyar TL’ye ulaştı

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü Haziran 2011 Raporu’na göre göre sektörün aktif toplamı 2010 yılı sonuna göre 2011 yılının ilk yarısında yüzde 13.9 oranında artarak 1 trilyon 146 milyar TL seviyesine ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre ise toplam aktifler yüzde 26.1 oranında artış gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!