Son dakika: Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya silahlı saldırı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2024 16:22

Slovakya Başbakanı Robert Fico, uğradığı silahlı saldırı sonucu yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Saldırgan olay yerinde gözaltına alınırken, Fico'nun sağlık durumu ile ilgili resmi bir açıklama henüz gelmedi. Hükümet yaptığı son dakika açıklamasında Başbakanın hayati tehlikesinin bulunduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Slovakya Başbakanı Robert Fico, başkent Bratislava'nın yaklaşık 180 kilometre kuzeydoğusundaki Handlova kasabasında hükümet toplantısının yapıldığı bir kültür merkezinin önünde silahlı saldırıya uğradı.

Slovak medyası saldırganın 4 el ateş ettiğini, Başbakan Fico'nun karnından yaralanarak yere düştüğünü aktardı.

Son dakika: Slovakya Başbakanı Robert Ficoya silahlı saldırı

HAYATİ TEHLİKESİ VAR

Slovakya Başbakanı Robert Fico’nun sosyal medya platformu Facebook resmi hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“R. Fico bugün suikasta uğradı. Birçok kez vuruldu ve şu anda hayati tehlikesi bulunuyor. Şu anda helikopterle Banska Bystrica'ya naklediliyor çünkü Bratislava'ya (başkent) ulaşması acil müdahale gereği çok uzun sürecek. Önümüzdeki birkaç saatte durumu netleşecek.”

Son dakika: Slovakya Başbakanı Robert Ficoya silahlı saldırı

SALDIRGAN YAKALANDI

Associated Press haber ajansı saldırganın yakalanıp gözaltına alındığını duyurdu. Polis bölgeyi güvenlik çemberine aldı, olay yerinde incelemeler sürüyor.

Slovakya Parlamentosu Başkan Yardımcısı Lubos Blaha yaptığı açıklamada, olayı doğrulayarak Fico'nun hastaneye kaldırıldığını duyurdu.
Son dakika: Slovakya Başbakanı Robert Ficoya silahlı saldırı

YEREL MEDYA: SUİKAST GİRİŞİMİ

Yerel medya saldırının bir 'suikast girişimi' olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Čaputová, saldırının büyük bir şok etkisi yarattığını belirtti ve Fico'ya geçmiş olsun dileklerini iletti. Slovakya muhalefeti de bugün yapılması planlanan mitinglerini  iptal ettiklerini açıkladı.

Slovakya Ulusal Konseyi Başkan Yardımcısı ve ana muhalefet partisi Progressive Slovakia lideri Michal Simecka, Başbakan Robert Fico’ya yönelik silahlı saldırıyı kınadı.

Simecka, yaptığı açıklamada, “Başbakan Robert Fico'nun Handlova'da vurulması karşısında şok oldum ve dehşete kapıldım. Tüm şiddet olaylarını kesin bir dille ve şiddetle kınıyoruz. Başbakan Fico'nun iyi olmasını ve bu korkunç eylemin en kısa zamanda aydınlatılmasını ümit ediyoruz” dedi.

Son dakika: Slovakya Başbakanı Robert Ficoya silahlı saldırı

Haberin Devamı

SALDIRI ANI ORTAYA ÇIKTI

Slovakya Başbakanı Robert Fico’ya düzenlenen silahlı saldırı anına ait görüntüler ortaya çıkarken, saldırganın 71 yaşındaki Slovakyalı şair ve aktivist Juraj Cintula olduğu belirtildi. Görüntülerde, Cintula’nın, güvenlik bariyerinin arkasındaki vatandaşlara yaklaşan Fico’ya defalarca ateş ettiği ve Fico’nun yere düştüğü görüldü.

Saldırının ardından gözaltına alınan Cintula’nın sorgusu sırasında, “Hükümetin politikalarını beğenmiyorum” ve “Medya yok edildi. Slovakya Radyo ve Televizyonu’na niçin saldırıldı? Medya neden işlevsiz bırakıldı?” dediği kaydedildi.

Haberin Devamı

PEŞ PEŞE TEPKİLER

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Fiala saldırıyı kınayarak, "Şiddete sıfır tolerans göstermemeliyiz." derken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de geçmiş olsun mesajında "Başbakan Robert Fico'ya yönelik alçak saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bu tür şiddet eylemlerinin toplumumuzda yeri yoktur ve en değerli ortak çıkarımız olan demokrasiye zarar verir." ifadelerini kullandı.

Avrupa Konseyi başkanı Charles Michel sosyal medya hesabından "Hiçbir şey şiddeti veya bu tür saldırıları haklı gösteremez" mesajını paylaştı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise saldırıyı kınayarak yakın müttefikine acil şifalar diledi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Başbakan Fico’ya yönelik silahlı saldırıyla ilgili “Benim ve Sırbistan'ın çok iyi bir dostu olan Robert Fico'ya düzenlenen suikast girişimi karşısında şok oldum. Sevgili dostum, senin için ve sağlığın için dua ediyorum” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski sosyal medya hesabından “Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya yapılan saldırı dehşet verici. Hükümet başkanına yönelik bu şiddet eylemini şiddetle kınıyoruz.” mesajını paylaştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise saldırı karşısında dehşete düştüğünü belirterek yaralı başbakana geçmiş olsun dileklerini iletti.

Son dakika: Slovakya Başbakanı Robert Ficoya silahlı saldırı

İngiltere Başbakan Rishi Sunak sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Bu korkunç haberi duyunca şok oldum. Dualarımız Başbakan Fico ve ailesiyle birlikte" ifadelerini kullandı.

Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu yaptığı açıklamada, "Slovakya'dan gelen haber beni derinden sarstı. Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya en samimi dileklerimi iletiyorum. Bu tür aşırı eylemlerin hiçbir haklı gerekçesi yoktur ve faillerin hesap vermesi gerekir" dedi.

Son dakika: Slovakya Başbakanı Robert Ficoya silahlı saldırı

Göreve geldikten sonra Ukrayna'ya askeri yardımı askıya alan ve Rusya ile iletişimi tekrar tesis eden Fico, "Rusya yanlısı bir siyaset izlemekle" eleştiriliyordu.

KİEV'E ASKERİ YARDIMI DURDURMUŞTU

Haberin Devamı

59 yaşındaki Fico 2023 Eylül ayındaki seçim sonrası başbakanlık görevine geldi. Göreve gelmeden önce yaptığı açıklamada, iktidar olmaları halinde, Kiev'e "tek bir kurşun bile" gönderilmeyeceğini söylemişti.

Fico, iktidarının ilk aylarında Ukrayna'ya yapılması planlanan bir askeri yardımı durdurdu.

Fico, 2018 yılında Jan Kuciak isimli gazetecinin cinayet soruşturması sürecinde başbakanlık görevini bırakmak zorunda kalmıştı.Nişanlısı ile birlikte öldürülen gazeteci Kuciak, iktidar yolsuzlukları üzerine araştırma yapıyordu. Olay ülkede hükümet karşıtı protestoları tetiklemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!