Zina tartışmasına alçakgönüllü bir öneri

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Zina cezası üzerine yapılan tartışmalar, bana ciddi ve hukuki olmaktan çok, ortaoyunlarında, Musahipzade Celâl oyunlarında rastladığım mahalle baskınlarını hatırlatıyor.

Öğrendiğime göre, tartışma, bir eşitlemede odaklanıyormuş. Artık zani de (zina yapan erkek) zaniye de (zina yapan kadın) eşit hapis cezasına çarptırılacakmış.

Antidemokratik bir eşitlik uygulaması. Bana kalırsa ikisine de eşit özgürlük verilsin, zinadan yargılanmasınlar, aşk yüzünden de mahpus damlarına düşmesinler.

Ben zina suçunun anlamını idrak edemediğimden, aile kurumunu korumak gibi kimsenin inanmadığı kaygan bir temele oturtulmasının da suni bir tavır olduğuna inandığımdan, cezadan yana değilim.

Zani ve zaniye'yi suçlarız ama zina kavramını pek ciddiye aldığımız sanılmasın. Anlattıklarımızla hayatımızdaki uygulama tam bir çelişkiler komedisidir.

Dost, kuma sözleri hangi toplumda var?

Başka konularda, toplumumuzda bu kadar ateşli tartışmaların yapıldığını pek hatırlamıyorum. Tartışmanın yapıldığı nahiye, belden aşağıysa herkesin bu konuda söyleyeceği bir sözü var.

Üstelik zina çok görece bir kavramdır. Ekrem Reşit - Cemal Reşit Rey Kardeşler'in Lüküs Hayat opereti açısından bakarsanız, zina sözünü kullanmak ayıp olur.

Duyguların, aşkların, sevgilerin yasayla korunmasını bir türlü anlayamam. Biten sevgileri yasa koruyabilir mi?

Söz gelimi kadın derneklerinin bu konuda bağışlayıcı bir tavır takınmalarını, suç olmaktan çıkarmayı savunmalarını beklerim. Yoksa Vasıf Öngören'in Asiye Nasıl Kurtulur oyunundaki Asiye'yi kurtarmak için çene çalan insanlara benzerler.

Necati Cumalı'nın başyapıtlarından biri olan Mine'yi Atıf Yılmaz perdeye aktardı. Zina üzerine düşünce ileri sürenlerin bu oyunu okumalarını, bu filmi seyretmelerini isterdim.

Selâhattin Enis'in Zaniyeler kitabını okusaydınız, lüküs hayatla bu terim arasındaki bağlantıyı bilirdiniz.

***

DSP Tekirdağ milletvekili Fevzi Aytekin, zinaya idam cezası verilmesini istemiş.

Ben daha radikal bir öneride bulunacağım. Nasıl hırsızlık yapanın eli kesiliyorsa, zina yapanın da suç işlediği aleti kesilmeli.

Aklını, varlığını ona adayan nice Türk erkeği de, zaten bu durumda intihar eder.

Dolaylı yoldan, sayın milletvekilinin de arzusu gerçekleşir.

Yazarın Tüm Yazıları