Zile’nin Ovaları Süreyyabey Barajı’ndan Gelecek Suyu Bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Zile’nin Ovaları Süreyyabey Barajı’ndan Gelecek Suyu Bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2015 17:26

MHP TOKAT MİLLETVEKİLİ ABDURRAHMAN BAŞKAN, SÜREYYABEY BARAJINDA İNCELEMELERDE BULUNDU.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Tokat Milletvekili Abdurrahman Başkan, Süreyya Bey Barajı’nın şu anda 66 bin 165 hektarlık bir alana sulama hizmeti verdiğini ve sadece Amasya’nın bu imkandan yararlandığını ifade ederek, “Zile’nin toprakları Süreyyabey Barajı’nın suyunu bekliyor” dedi.
Ankara’da katıldığı BM Çölleşme ile Mücadele Konferansı sonrası Tokat’a dönüşte Süreyyabey barajında incelemelerde bulunan MHP Tokat Milletvekili Abdurrahman Başkan, Süreyyabey Barajı inşaatının 1998 yılında başladığını, AKP’nin 13 yıllık iktidarı döneminde ihmal edildiğini ileri sürdü. Büyük ümitlerle başlanılan barajının şu anda 66 bin 165 hektarlık bir alana sulama hizmeti verdiğini ve sadece Amasya’nın bu imkandan yararlandığını ifade eden Başkan, “Bu baraj, Amasya ile birlikte Tokat, Yozgat ve Çorum illerinde toplam 653 bin 230 dekar tarım alanı sulama yapma kapasitesine sahip. İhmal sebebiyle şu anda kapasitesinin 10’da biri oranında bir alanı suluyor. Kalan su boşa akıp gidiyor. Barajının kapasitesinden bahsederken üretilen enerjiye de değinmek istiyorum. Şu anda barajdan 14 MW güç ile de yıllık 51 GWh’lik enerji üretmektedir. Oysa barajın kapasitesi 50 milyon kilovat saat elektrik enerjisidir. Enerjide dışa bağımlı bir ülkenin kaynaklarını unutması, unutturması kabul edilir bir tavır değildir” diye konuştu.
Barajın tam olarak faaliyete geçmesi ile birlikte Zile Ovası’nın önemli bir kısmının suya kavuşacağını ifade eden Başkan, “Zile’de 190 bin dönümlük arazi bu suyu bekliyor. Maşat Ovası, Zile Ovası susuzluktan kırılırken, bu su boşa akıp gidiyor. Göçün önüne geçmek istiyorsanız, bu toprakların insanlarının ihtiyaçlarını gidermek zorundasınız. Bu insanlar sulu tarıma geçtiğinde, hayvancılıktan istedikleri verimi bulduklarında niye başka illere göç etsin. MHP iktidarında tüm projelerin eksikliklerini gidererek insanlarımızın hizmetine sunacağız. Net bir şekilde ifade etmek gerekirse Zile’nin toprakları Süreyyabey Barajının suyunu bekliyor” şeklinde konuştu.
PROJE İHALESİ YAPILDI
DSİ 72. Şube Müdürlüğü yetkilileri ise Süreyyabey Barajı’nın Zile’deki tarım arazilerini sulaması amacıyla proje ihalesinin yapıldığı ve 2016 yılında sulama kanalı inşaatının başlayacağı bilgisini verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!