GeriSeyahat Zeytinyağlıları en iyi 10 restoran
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Zeytinyağlıları en iyi 10 restoran

Zeytinyağlıları en iyi 10 restoran

Zeytinyağlı yemekler Türk mutfağının en önemli özelliklerinden biri. Gerçi Türkiye’nin zeytinyağı tüketimi, zeytin üreten diğer ülkelere göre az ama Akdeniz ülkeleri arasında Türk zeytinyağlılarının kendine özgü bir yeri var. Özellikle Ege bölgesinde zeytinyağı tüm yemeklerde kullanılıyor.Bu yörenin mutfağında otların özel bir yeri olduğundan, ikisi sık sık yöreye özgü yemeklerde bir araya geliyor. Bu hafta Türkiye’de en iyi zeytinyağlı yemek yapan lokantaları jüriye sorduk. Zeytinyağlıları en iyi 10 lokanta arasında, Türk mutfağı konusunda uzman lokantalar listeyi işgal etti.EN İYİ 101. Boğaziçi Borsa-İSTANBUL HARBİYE2. Kanaat -İSTANBUL ÜSKÜDAR3. Feriye -İSTANBUL ORTAKÖY4. Kaplan Dağ Restoran - İZMİR TİRE 5. Konyalı Topkapı -İSTANBUL SULTANAHMET6. Hünkar -İSTANBUL NİŞANTAŞI7. Boğaziçi - ANKARA ULUS 8. Kazım Usta -İZMİR KUŞADASI9. Hacı Abdullah -İSTANBUL BEYOĞLU 10.Terrace - ADANA BOĞAZİÇİ BORSAEdremit Midas kullanıyorlarHarbiye Lütfi Kırdar Kongre Merkezi ve Rumeli sergi salonları kompleksinde yer alan Borsa, Türk yemekleriyle tanınıyor. Borsa lokanta zincirinin bir halkası. Yazın terası da açıyorlar. Toplam 380 kişi kapasiteli. En sevilen zeytinyağlıları, iç bakla, havuç ve patatesli enginar, közlenmiş Gönen patlıcanından imambayıldı, zeytinyağlı pazı sarma, Adapazarı fasulyesinden taze baharatlarla pilaki. Lokantada Edremitli Sabit Ertür’ün Midas isimli zeytinyağı kullanılıyor. Zeytinyağlıların tabak fiyatı 10-12 YTL arasında değişiyor. Lokanta her gün akşam 24.00’e kadar açık. Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı, Harbiye-İstanbul. Tel: 0212-232 42 01-02. KANAATTam 45 çeşit zeytinyağlıKanat Lokantası İstanbul’un en eski lokantalarından: 1933’te kurulmuş. Osmanlı ve ev yemekleri konusunda en iyilerden. Zeytinyağlıları ise tam 45 çeşit. Fiyatları 4-7 YTL arasında değişiyor. Sabah saat 06.30’da açılan Kanaat Lokantası gece saat 23.30’da kapanıyor. Mustafa Kargılı ve ortaklarına ait olan lokantada yemek saatlerinde yer bulmak bazen güçleşiyor. Kanaat yetkilileri Kristal marka zeytinyağı kullanıyorlar. Bu mevsim en ilgi gören yemek zeytinyağlı enginar. Adres Selmani Pak Caddesi, No: 25 Üsküdar-İstanbul. Tel: 0216-334 14 79FERİYEVişneli, portakallı tatlarÜnlü şef Vedat Başaran’a ait Feriye, Ortaköy’de Boğaz kenarında enfes bir manzaraya sahip. Zeytinyağlı kabak çiçeği dolması, vişneli asma yaprağı sarması, kalamar içli zeytinyağlı pazı yaprağı sarması, asma yaprağında bütün enginar dolması, İzmir börülcesi, sakızlı portakallı zeytinyağlı barbunya pilaki, zeytinyağlı Cunda enginarı, kereviz yapraklı midye dolması, kök rezene, mini kalamar dolması, kuşkonmaz gibi yemeklerinin tadı nefis. Üç zeytinyağı kullanılıyor: Komili Sızma, Damlı Sızma ve Feriye’nin özel ürettiği zeytinyağı. 12.00-23.00 arası açık. Zeytinyağlılar 16-22 YTL. Çırağan Cad. No: 40 Ortaköy-İstanbul. Tel: 0212-227 22 16-17.KAPLAN DAĞ RESTORANTire’de ormanın içindeKaplan, İzmir’e bağlı Tire İlçesi’nde, adını aldığı Kaplan köyünde bulunan, muhteşem manzarası, Ege’ye özgü tatlarıyla, en lezzetli zeytinyağlı yemeklerin sunulduğu restoranlar arasında. Tire’ye 4 kilometre uzaklıkta, ormanın içinde. Hürmüz ve Lütfü Çakır’a ait Kaplan Dağ Restoran, 1993’te açıldı. 100 kişi kapasiteli. Yemeklerinde, ot haşlamalarında ve mezelerinde, Tire’de üretilen sıfır asit sızma zeytinyağı kullanılıyor. Spesiyaller arasında kabak çiçeği dolması, patlıcan balığı böreği, marul yemeği, mevsiminde karışık ot kavurması, Tire köfte, keşkek yer alıyor. Tire’nin Kaplan Köyü İzmir. Tel: 0232-512 66 52. KONYALI TOPKAPISaraydaki lokantaKonyalı hem İstanbul’un en eski ve tanınmış lokantalarından biri, hem de Topkapı Sarayı’ndaki şubesiyle bütün lokantalar arasında özel bir yere sahip. Sarayın içindeki lokantanın harika bir manzarası var. Ağırlıklı olarak turistlere hizmet veriyor ama Türkler tarafından da biliniyor. 1897’de kurulan Konyalı zincirinin bir halkası. Sahibi ailenin 4’üncü kuşağından Mehmet Eren Doğanbey. Restoran 600 kişi kapasiteli. Sabah saat 11.00’de servis başlıyor. Ancak saat 17.00’de saraya girişler kapandığı için restoran da kapanıyor. Mevsimine göre 10 çeşit zeytinyağlı yemek yapılıyor. Komili’nin Kırlangıç serisinin özel sızması kullanılıyor. Topkapı Sarayı Sultanahmet-İstanbul. Tel: 0212-513 96 11. HÜNKARHer gün en az 20 çeşitNişantaşı Hünkar Lokantası’nda, zeytinyağlı taze fasulye, imam bayıldı, bamya, biber dolması, yaprak sarması, patlıcan dolması, ekşi elma dolması, ıspanak kökü, barbunya pilakisi, bol soğanlı ve sarmısaklı iri atom fasulye ile yapılan Ermeni pilakisi, bakla, enginar, Osmanlı usulü kayısı ve safranlı kereviz gibi her gün en az 20 çeşit zeytinyağlı yemek yapılıyor. Etiler’de de şubesi bulunan Hünkar’da Edremit’ten Evren Ertür’ün özel sızma zeytinyağları kullanılıyor. Lokantanın şefi ve sahibi Feridun Ügümü. 120 kişi kapasiteli lokantada sebze yemekleri 6-8 YTL. Mim Kemal Öke Sok. No 21. Nişantaşı-İstanbul. Tel: 0212-225 46 65 ve 296 38 11. BOĞAZİÇİDemirel’in gittiği yerBoğaziçi Lokantası 49 yıldır Ankara Ulus’ta hizmet veriyor. Recai Boyacıoğlu tarafından açılmış. Lokantayı oğlu Halil İbrahim Boyacıoğlu işletiyor. Türk mutfağı sunan restoranda, günde 8 çeşit zeytinyağlı yapılıyor. Fasulye, kereviz, enginar ve barbunya en çok tercih edilenler arasında. Mevsiminde zeytinyağlı yer elması da yapıyorlar. Zeytinyağlı ücretleri 3.5-5.5 YTL. Bir ay sonra Gaziosmanpaşa’da da şube açacak olan lokanta, yeni yerini tamamen zeytinyağlılar üzerine kuracak. Süleyman Demirel de lokantanın müşterileri arasında. Sabah saat 07.00 - 22.00 saatleri arasında açık. Denizciler Caddesi No:1/A, Ulus-Ankara. Tel: (0312)311 88 32 /311 49 64.KAZIM USTAÖdüllü restoranKuşadası’ndaki Kazım Usta Restaurant 1992 yılında Uluslararası Gastronomi ödülü olan Grand Prix’i ve 2000 yılında ‘Leader in Service and Quality Award Europe’ ödülü ile gümüş madalyası olan bir restoran. Kuşadası balıkçı barınağının girişindeki işletmenin mönüsünü ağırlıklı olarak balık oluşturuyor ama zeytinyağlılarını tadı da meşhur. 350 kişilik restoranda 20 çeşit zeytinyağlı yemek var, bunlara deniz mahsulü kullanılanlar da dahil. Restoranda Ege Pınar zeytinyağları kullanılıyor. Zeytinyağlıların porsiyonları 3-10 YTL. İsmail-Ali Cengiz Arıkan kardeşler işletiyor. Dağ Mahallesi Liman Caddesi No:11 Kuşadası İzmir. Tel:0256-614 12 26HACI ABDULLAHBeyoğlu’nun simgelerinden Hacı Abdullah Lokantası ilk olarak 1888’de Karaköy’de kurulmuş. Baba-oğul değil de usta-çırak geleneğine göre el değiştirmiş. Şimdiki sahibi Abdullah Korun. 1910’lardan beri de Beyoğlu’nda hizmet veriyor. Lokanta 200 kişi kapasiteli. Her gün mevsimine göre 25 çeşite yakın zeytinyağlı yemekler yapılıyor. Zeytinyağlı yemeklerin fiyatları 7-18 YTL arasında değişiyor. Sabah saat 11.00’de açılan Hacı Abdullah akşam 23.30’da kapanıyor. Yemeklerde kullanılan zeytinyağı Leyla Laleli. Adres: Sakıağacı Caddesi No:17 Beyoğlu-İstanbul. Tel: 0212 293 85 61TERRACETarsus zeytinyağı kullanılıyorAdana’da Serdar Akgöz’ün 6 yıldır işlettiği 300 kişilik Terrace Restoran’da zeytinyağlılar listesinde yer alan yaprak sarma, lahana sarma, biber, patlıcan ve kabak dolması, barbunya pilaki, taze fasulye, kuşkonmaz, enginar ve kereviz yemeklerinde Tarsus yöresinde yetişen Topak Ulak cinsi zeytinden çıkartılan sızma zeytinyağı kullanılıyor. Terrace Restoran’da zeytinyağlı yemekler mesvime göre 10 çeşit civarında. Zeytinyağı yemeklerin yanı sıra salatalarda da kullanılıyor. Zeytinyağlı yemeklerin porsiyonu 3-4 YTL arasında değişiyor. Adres: Yeni Baraj Mahallesi 32 Sok. Damla Sitesi A-Blok 5 Adana. Tel: (0322) 226 03 43.
False