Zemeckis’ten Oscar ‘Uçuş’u

Son yıllarda fantastik ve çocuk filmlerine kayan Robert Zemeckis’in klasik dramaya geri dönüşünü müjdeleyen “Uçuş”, haftanın en iyisi. Özellikle uçak kazası sahneleriyle çok konuşulan filmin adı şimdiden Oscar adayları arasında anılmaya başlandı bile.

Haberin Devamı

Uçuş
Flight
Yönetmen: Robert Zemeckis
2012/ABD/138’

“Back to the Future/Geleceğe Dönüş”, “Forrest Gump” filmlerinin yönetmeni Robert Zemeckis’in son filmi “Uçuş”, afişinin vaad ettiğinin aksine aksiyon değil klasik bir drama.
Yönetmenin 2000 yapımı “Cast Away/Yeni Hayat” filmindeki uçak kazası ve kurtuluş hikayesini de hatırlatan film, uçuş esnasında gerçekleşen bir felaketin ardından zorunlu iniş yaparak yolcuların neredeyse tamamının hayatını kurtaran deneyimli pilot Whip Whitaker’ın başından geçenleri anlatıyor.
Kazanın ardından Whip, kahraman ilan edilse de kazaya dair daha fazla şey öğrenildikçe bunun kimin hatası olduğuna ve o uçakta neler yaşandığına dair cevapsız sorular belirmeye başlıyor ve bir anda suçlu konumuna düşüyor.
Oscar bahislerinde filmin adı hem yönetmenlik hem de Denzel Washington’ın oyunculuğuyla anılmaya başlandı bile. Özellikle başarılı uçak kazası sahneleriyle hafızalara yerleşecek görünen “Uçuş”un dışarıda çok iyi eleştiriler aldığını belirtelim.

Haberin Devamı

Acılarla kıvranan üç insan

Açlığa Doymak
Yönetmen: Zübeyr Şaşmaz
2012/Türkiye/127’

“Kurtlar Vadisi Filistin” (2011) ve “Muro: Nalet Olsun İçimdeki İnsan Sevgisine” (2008) filmlerinin yönetmeni Zübeyr Şaşmaz’ın önceki filmlerinden çok farklı yerlere doğru seyreden yeni filmi, birbirinden farklı dünyalarda yaşayan üç insanın sıradan hayatlarının, ölümü dileyecek kadar büyük bir azaba dönüşmesini anlatıyor.
Çalıştığı gazeteden atıldıktan sonra karısını ve çocuklarını bombalı bir eylemde kaybeden Eyüp, sıradan bir tıp öğrencisiyken abisinin ölümünden sonra, bombalı bir eyleme karışan ve ölüm orucuna başlayan Sena ve aşk acısı, güzelleşme ve kendini yeniden yaratma isteğiyle zayıflamaya çalışan ve bunun için bedenini yavaş yavaş yok eden Burcu...
Hayatları birbirinden çok farklı olsa da bu üç insanı buluşturan ortak hikâyeler olacaktır. Şaşmaz’ın gündemdeki yerini hala koruyan açlık grevlerine yaklaşımını merak ediyoruz.

Hırsız yazarlara duyurulur

Çalıntı Hayat
The Words
Yönetmen: Brian Klugman, Lee Sternthal
2012/ABD/97’

Haberin Devamı

Yazdıkları her yayınevinden geri çevrilen yazar Rory Jansen, eline rastgele geçen el yazmalarını kendisi yazmış gibi yapar ve yayımlatmayı başarır.
Bu kitapla beklenmedik bir ilgi gören ve şöhrete kavuşan Rory, bir yandan vicdanıyla boğuşacak, bir yandan da kitabın asıl sahibiyle yüzleşmek zorunda kalacaktır.
Bradley Cooper’ın “hırsız yazar”ı canlandırdığı “Çalıntı Hayat”, ilginç konusuna rağmen sıradan anlatımıyla sınıfta kalıyor.

Çakallık yapmadan nasıl yaşanır?

Çakallarla Dans 2: Hastasıyız Dede
Yönetmen: Murat Şeker
2012/Türkiye/97’

“Çakallık yaptıkları” için hapse giren Del Piero Hikmet, Kayinço Gökhan, Muhasebeci Servet ve Köfte Necmi, ucunda şartlı tahliye olduğu için tıbbi bir deney için kobay olmayı kabul ederler.
Suç önleyici ilaçları kullanmaya başlayan ekip, dışarı çıktıklarında “çakallık yapmayacaklarına” dair birbirlerine söz verirler. 244 bin kişinin izlediği ilk filmin beklenen gişe başarısı üzerine çekilen “Hastasıyız Dede”nin yönetmeni bir kez daha Murat Şeker.

Haberin Devamı

FAYDALI BİLGİLER

TEPENİN ARDI ALTYAZI’DA

Altyazı sinema dergisinin Aralık sayısı Emin Alper’in bol ödüllü filmi Tepenin Ardı’nı kapağa taşıyor. Ayın öne çıkan filmleriyle ilgili eleştiriler, yönetmenlerle yapılmış söyleşilerin yer aldığı dergide, “Açlığa Doymak” ve “Simurg” filmlerinin açlık grevlerine getirdikleri bakış tartışmaya açılmış. www.altyazi.net

“THE MASTER” SIGHT & SOUND’UN SEÇİMİ

En saygın sinema dergilerinden Sight & Sound’un geleneksel “en iyiler” listesi belli oldu. 100’e yakın sinema yazarının seçimlerine göre “2012’nin En İyi Filmleri” şöyle: 1. The Master 2. Tabu 3. Amour/Aşk 4. Holy Motors/Kutsal Motorlar 5. Beasts of the Southern Wild/Düşler Diyarı 6. Berberian Sound Studio 7. Moonrise Kingdom 8. Beyond the Hills/Tepenin Ardı 9. Cosmopolis 10. Bir Zamanlar Anadolu’da 11. This is Not A Film/Bu Bir Film Değildir.

Yazarın Tüm Yazıları