Zayıflamada ilaç desteği-2

DÜNKÜ yazımda, uzun yıllardan beri, zayıflama amaçlı olarak birçok ilacın denendiğini ancak çoğunun yan etkileri, bir kısmının da yeterli etkiyi gösterememesi nedeniyle kullanımdan kalktığını belirtmiştim.

Bu amaçla kullanılanlardan, beyindeki iştah merkezine etki edenler, tansiyon ve kalp atım hızında artışa yol açabildiği için bazen istenmeyen ve hatta tehlikeli olabilen yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Uzmanlar bu nedenle, sistemik etkisi olmayan, etkisini sadece bağırsaklardan yağın emilmesini engelleyerek gösteren bir ilaçta yoğunlaşıyorlar. Xenical adıyla satılan bu ilaç bağırsaklardan yağın emilmesinde etkili enzimin çalışmasını engelleyerek, gıdalardaki yağın kana karışmasını engelliyor. Dışkıdaki yağ miktarına bağlı olarak yağlı ishaller görülebiliyor. Yenilen gıdadaki yağ miktarı arttıkça dışkıdaki yağ miktarı da artıyor. Bu da kişilerin beslenme düzeninde, neleri yemesinin daha doğru olacağını öğretmesi açısından da yardımcı olabiliyor.

Bu ilaçla yapılan bir çalışmada, vücut kitle endeksi 30 ile 43 arasında olan 430 aşırı kilolu kişi incelenmiş. İlk 4 haftada hızlı bir kilo azalması görülmüş. 6 ay sonunda, kişilerin yüzde 92'sinde, başlangıç kilolarının en az yüzde 5'i kaybedilmiş. Ortalama kilo kaybı yaklaşık 11 kg. civarında olmuş. Bir yılın sonunda çalışmaya katılanların yarısı, başlangıç ağırlıklarının yüzde 10'undan fazlasını kaybetmiş. Bu çalışma döneminde araştırmaya katılanların kan basınçlarında, kandaki kolesterol düzeylerinde ve göbek çevresinde önemli ölçekte azalmalar görülmüş. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi göbek çevresi ölçümü, vücutta birikmiş yağlar açısından önemli bir göstergedir. Artmış yağlar da ensülin direncine yol açarak, yüksek kan şekeri, yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol düzeyi gibi sorunlara neden olmaktadır.

Birkaç günden beri anlatmaya çalıştığım, şişmanlığın önemli bir sağlık sorunu oluşturması konusuna herkesin önem göstermesi gerekiyor. Kalp krizi, felç, şeker hastalığı gibi sağlık sorunları oluştuktan sonra bunları düzeltmeye çabalamak yerine, önlem alarak sorunların ortaya çıkışını engellemek her zaman en doğru davranış biçimi olmaktadır.
Yazarın Tüm Yazıları