Yüzünüz doğal vücut tipinizin habercisi

Çin hekimliğinde hekimin bir insanın vücut tipini belirlemesi ona hastanın kendi yapısına uygun öğütlerde bulunmasını sağlıyor.

Vücut tipinizi belirlemenin en kolay yolu ise yüzün şekline bakmak. Her ne kadar vücut ağırlığı değiştikçe ve yaşlandıkça yüz hatları değişse de temel şekil değişmeden kalıyor. Örneğin, dikdörtgen bir yüz "tahta" vücut tipini gösteriyor. Kare yüz "metal" vücut tipini, ters üçgen yüz "ateş" vücut tipini, ters yamuk yüz "toprak" vücut tipini ve oval yüz "su" vücut tipini gösteriyor.

VÜCUT TİPİ: TAHTA

Öğüt: Gevşeme

Tahta tipler (dikdörtgen yüz) karaciğer ve safrakesesi dengesizliklerine, aynı zamanda kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve felç gibi kalp damar sistemi rahatsızlıklarına yatkın. Sinirli, sabırsız, iddialı ve rekabetçi kişilik yapısı tahta tipleri mani (duygusal coşkunluk), çöküntü ve panik atak gibi ruhsal rahatsızlıklara yatkınlaştırıyor. Kas, kiriş ve tırnak sorunları yaygın olabiliyor. Dinlenme ve gevşeme, tahta tiplerin yanıp kül olmasını engellemek için önemli. Gerginliği yok edecek meditasyon ve Tai Ci de bu sinirli yapının dengelenmesine yardım ediyor. Eğer kendinizi bu tip olarak tanımlıyorsunuz alkolü, kırmızı eti ve yağlı besinleri azaltmanız öneriliyor.

VÜCUT TİPİ: METAL

Öğüt: Egzersiz

Metal tipindeki insanlar (kare yüzlüler) yasalara ve düzene uyuyor. Hemen hemen bir mühendis gibi titiz, örgütlü, düzenli, sistemli ve genellikle idealist olarak tanımlanıyorlar. Bu akılcı ve mantıklı mükemmeliyetçiler akıl üzerinde çok duruyorlar, duygularının ve bedenselliğin (fizikalite) farkında değiller. Bu yüzden özellikle üzüntü, keder gibi bastırılmış ve fark edilmemiş duygular gerginlik yaratmakla birlikte bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden oluyor. Metal tipler akciğer, sinüs, boğaz, bağırsak ve cilt sorunlarına yatkınlar. Eğer bir metal iseniz düzenli egzersiz aklınız ile bedeniniz arasında bir denge kurmanıza yardımcı olabilir. Duygularınızı ifade etmek için sanata yönelebilir, aşırı baharatlı, çok işlenmiş ve arıtılmış besinlerden kaçınmanız gerekiyor.

VÜCUT TİPİ: ATEŞ

Öğüt: Sakinlik

Siz bir ateş tipi iseniz (ters üçgen yüz şekli), bu en küçük ayrıntılara önem veren, tutkulu, karizmatik ve doğal bir kişi olduğunuz anlamına geliyor. Ateş tipleri ayrıca yaratıcılıkları ile öne çıkıyorlar. Kafalarını sürekli çalıştırıyorlar. Kendilerini diğer insanlarla özdeşleştip, insanlara duygusal düzeyde bağlanıyorlar. Fakat öte yandan kalp sorunlarına, özellikle çarpıntılara yatkınlıkları, varis gibi dolaşım sorunlarına eğilim gösteriyorlar. Bazen duygusal çöküntü, kaygı ve aşırı heyecan yaşamlarını karmaşıklaştırabiliyor. Ateş tipi çoğu zaman zor uyur ve sinirsel enerjiyi sürdürme eğilimindedirler. Bu siz misiniz? O halde dengeli, sakin ve destekleyici bir yaşam biçimine gereksinim duyuyorsunuz. Bunun için aşırı heyecandan kaçınmak, beslenmenizden uyaranları çıkarmak sizi yararınıza.

VÜCUT TİPİ: TOPRAK

Öğüt: Şekeri bırakın

Toprak tipi (ters yamuk yüz şekli), tıpkı içerdikleri toprak enerjisi gibi gözeticidir. Genellikle çok sevilir, yumuşak bir kişiliği vardir, iyi bir arkadaşının ya da bir aile üyesinin bir amacına ulaşmasını sağlamak için özveride bulunmaya hazırdır. Fakat toprak tipli bir insan sürekli endişe içindedir, sindirim sorunlarına, aşırı kiloya ve enerji düşmesine yatkındır. Şişme, su tutma ve kas ağrıları yaygındır. Toprak tipleri, şekerden, tatlıdan, ekmek, makarna, pasta gibi rafine karbonhidratlardan kaçınmak için elinizden geleni yapın. Enerji tüketmemek için başkalarının isteklerine "hayır" demeyi öğrenin.

VÜCUT TİPİ: SU

Öğüt: Daha az tuz

Su tipleri (Oval yüz şekli) içedönük ve gizemlidirler, gerçeğin peşinde koşarlar. Yaratıcı ve özgün olma eğilimi gösterirler. Güçlü cinsel dürtüleri vardır. Su tipleri kendilerine yetmek isterler, savurganlıktan hoşlanmazlar ve kolay kolay vazgeçmezler. Yalnızlık ve soyutlanmış hissedebilirler. Çünkü eleştirel olabilirler, paylaşmak onlara zor gelebilir. Bu tiplerde böbrek, mesane ve üreme sistemi rahatsızlıklarına yatkınlık vardır. Sırt ağrısı, diş dökülmesi ve hafıza kaybı görülebilir. Yaygın görülen başka bir sorun da hormon dengesizliğidir. Çin hekimliğinde beslenmenizden tuzu çıkarmanız, sosyal yaşamınıza biraz daha tat katmanız öneriliyor. En önemlisi ise kendinizi gerçekleştirmeniz için manevi bir ilişki bulmalısınız.

(Kaynak: 100 Yıl Yaşamanın Sırları/ Dr. Maoshing Ni)

Yanlış masaj sakatlığa yol açabilir

Gerginlikten kurtulmanın, biraz daha rahatlamanın en iyi yollarından birisi masaj yaptırmak. Ancak uzmanlar masajın doğru eller tarafından yapılması gerektiğini, yanlış yapılacak masajın ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ebru İlbuldu masaj ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

Öncelikle masaj nedir?

- Dilimizdeki masaj sözcüğü Arapça dokunma anlamına gelen "mass" ve Yunanca yoğurma anlamına gelen "massein" sözcüklerinden türetilmiş. Masaj; deri, derialtı dokusu, kaslar, iç organlar, metabolizma, dolaşım ve lenf sistemlerinin mekanik ve sinirsel (refleks) yolla tedavi amaçlı uyarılması; çeşitli darbeler ve ovmalarla bölgesel kan dolaşımını artırma, damarları genişleterek dokuya daha fazla kan gelmesini sağlama yöntemi. Masajla, yumuşak dokuları mekanik olarak uyararak sistematik manipülasyonlarla organizmada fizyolojik ve psikolojik etki yaratılıyor. Vücut yüzeyinde el, elektrik, su vb. aracılığı ile tedavi, bakım ve rahatlama sağlanıyor.

Masaj ortalama ne kadar uygulanmalıdır?

- Masaj süresi, uygulanacağı bölgeye göre farklılık gösteriyor. Buna göre; genel vücut masajı: 45-60 dakika, yüz masajı: 5-10 dakika, kollar: 10-15 dakika, bacaklar: 15-20 dakika olmalı.

Masaj hangi rahatsızlıklarda uygulanabilir?

- Masaj, yara dokuları ve yapışıklıkların çözülmesi ve giderilmesinde, kas spazmı, tendon iltihabı, uykusuzluk ve nevrasteni durumlarında, kas krampları ve yaralanmalarda akut devreden sonra, migren, gerilim tipi ve hipertansiyona bağlı baş ağrılarında, ağrılı adet dönemlerinde, kabızlıkta ve ağrılı noktalarda uygulanabiliyor.

Masajın uygulanmaması gereken durumlar var mı?

- Damar darlık ve tıkanıklıklarında, kanama eğilimi ve pıhtılaşma bozukluklarında, eklem zarı iltihaplanmalarında, deri enfeksiyon ve hastalıkları, kanser, akut enfeksiyon hastalıkları ve akut yaralanmalar masajın uygulanamayacağı durumlar. Ayrıca yemeğin hemen ardından masaj uygulatmak da zararlı.

Masajın yanlış kişiler tarafından uygulanması ne gibi sonuçlara yol açar?

- Masajın kesinlikle doğru kişiler tarafından uygulanması gerekiyor. Yoksa uygulanan masaj dokulara zarar verebiliyor. Vücudun bir bölgesinde tam anlamıyla kaynamamış bir kırık varsa kırığın yeniden büyümesine neden olabiliyor, damar tıkanıklığı varsa pıhtı atma riskinin artmasına yol açabiliyor, kaslarda yırtılmalar ve zedelenmeler de oluşabiliyor. Yanlış uygulanan masaj hiçbir vücuda hiçbir yarar sağlamıyor.
Yazarın Tüm Yazıları