Yüzbaşının ekonomi dersi

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Hava Harp Akademisi'nin geniş ve aydınlık sınıfında genç yüzbaşılar dikdörtgen masanın çevresinde tartışıyor. Tahtadaki yansıya göre dersin konusu ‘‘Milli Güçler’’... İnsan gücü, coğrafi güç, ekonomik güç, askeri güç.

Karacı Yüzbaşı Baki Kaya, 21'inci yüzyılda ekonomik gücün önemine işaret ediyor: ‘‘Artık fetihle milli gücün artması dönemi geride kaldı. Ülkeleri ekonomi besliyor.’’

Bu görüşe Deniz Yüzbaşı Mustafa Koç'tan bilimsel alıntılarla dolu destek geliyor. Alvin Toffler, Paul Kennedy gibi gelecek bilimcilerin kitaplarını sayan Yüzbaşı Koç, ekonomik gücü askeri gücün bile önüne yerleştiriyor.

Ama Karacı Yüzbaşı Hakan Akar'ın itirazı da anlamlı:

- Her ülke ekonomik zenginliğini koruyabilmek amacıyla askeri güce sahip olmak zorunda. Sovyetler gibi ekonominin kaldıramayacağı ölçekte ordu beslemek yanlış. Ama ekonomik refah, askersiz devam edemez.

* * *

Genelkurmay basın turunun üçüncü gününde Harp Akademileri'nde bir dizi ‘‘planlı rastlantı’’ sonucunda genç kurmayların hangi konulara kafa yorduklarına tanık olduk... Yorumsuz aktarıyoruz...

Kara Harp Akademisi Savaş Oyunları Salonu'ndayız.

Bilgisayar ekranları ve haritalarla filmlerdeki Kriz Merkezleri'ni andıran ortamda kırmızı düşman ordusunun Kırklareli'ne doğru ilerlemesini izliyoruz. Ama savaşın bir sonraki 30 saatinde ulusal toprakların geri alınmasına kesin gözüyle bakılıyor. IDAHEX programıyla tabur düzeyine kadar planlaması mümkün olan bu stratejik oyun mayıs ayında daha da zenginleşecek. Çünkü devreye girecek JTLS programı ile çok daha küçük birimlerin bile planlaması yapılacak.

Yarım saat sonra Hava Harp Akademisi Toplantı Salonu'ndayız.

Kürsüdeki genç yüzbaşı tanker uçaklar hakkında bilgi veriyor. Tanker uçakla havada yakıt ikmali yapan 6 F-4, bu imkandan yararlanmayan 10 F-4'ün vazifesini yerine getiriyor. Çünkü daha çok silahla daha uzun süre uçabiliyor. Bir tanker uçak, havada 16 uçağa yakıt ikmali yapabiliyor. İkmal süresi 3-5 dakika sürüyor.

Deniz Harp Akademisi'nde Grup Tartışması'nın konusu ‘‘Ege Adaları’’...

Kürsüdeki Yüzbaşı önce Yunan tezini en ince ayrınıtısına kadar aktarıyor. Ardından Türkiye'nin gerekçelerini sıralıyor.

İlginçtir, her üç Akademi'de genç kurmayların üstünde çalıştıkları tehditin kaynağı ve coğrafi adresi aynı: Yunanistan ve Ege...

* * *

TSK, Harp Akademileri ile gurur duyuyor.

Çünkü her üç kuvvetin, yani kara, deniz ve havacı subayların ortak eğitim aldıkları akademi sayısı dünyada bile fazla değil. Kıbrıs Savaşı sırasında Kocatepe muhribinin Türk jetleri tarafından yanlışlıkla batırılması, Türk ordusuna ders olmuş. Müşterek harekatın önemini kavratmış.

Bu özelliği ile Harp Akademileri'ne dost ülkelerden çok sayıda subay geliyor. 12 bin kişilik Kırgız Ordusu'ndan 30 yaşındaki Yarbay Nurdin Asangaziev, Türk ordusundaki disipline hayran.

Geçen yıl Silahlı Kuvvetler Akademisi'nden 75 Türk subayı İsrail'e giderek elektronik tesislerini gezdi, bir hafta inceleme yaptı. İsrail'den de konuk heyet ağırlandı.

* * *

Harp Okulları'ndan mezun subaylar 8 yıllık kıdemle Harp Akademileri'ne başvuruyor. Sınavı kazanırlarsa iki yıllık eğitimle kurmay subay oluyorlar. Kurmay Albay rütbesinde 5 aylık Silahlı Kuvvetler Akademisi eğitimi geliyor. Son olarak bazı generaller Milli Güvenlik Akademisi'nde özel sektör ve kamu yöneticileri ile birlikte yine 5 ay süreyle kurs alıyor.

Gözüken o ki, askerin meslek içi eğitimi hiç bitmiyor.



Yazarın Tüm Yazıları