Yüz kızartan kent ayıpları

Güncelleme Tarihi:

Yüz kızartan kent ayıpları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2017 01:00

Hürriyet Ankara’nın, 2016 yılında yaşanan olaylardan derlediği yazı dizisinin 3’üncü gününde; kentteki çevre katliamları, tarihi yapılara verilen zararlar, su baskınları ve yürek burkan hikâyeler var.

Haberin Devamı

Türkiye’nin başkenti Ankara’daki hayat hikâyeleri, yeşil kıyımları ve tarihi yapı tahripleri 2016’da da yüzümüzü kızarttı. Yeni bulvar, demiryolu ve gar çalışmaları için yüzlerce ağaç kesilirken, kentin simgelerinden Ankara Kalesi’ndeki tarihi ayıp da durdurulamadı. Mogan Gölü’nü canlandıracak proje için atılan somut adım yüzümüzü güldürürken, Dikmen Vadisi’ndeki çadırlarda yaşayan Suriyelilerden Elif bebeğin ölümü yüreğimize acı düşürdü. Etkili yağışlar sonrası ortaya çıkan kent manzaraları da önceki yıllardan farklı olmadı.

YEŞİL, PROJELERE KURBAN EDİLDİ

Yüz kızartan kent ayıpları

YOLA KAZMA AĞACA BALTA (8 NİSAN)

Büyükşehir Belediyesi, Keçiören Fatih Köprüsü’ne alternatif olması planlanan ‘kardeş köprü’ için dün çalışmalara başlarken, kavşaktaki bazı ağaçlar söküldü, büyük çoğunluğu ise kesildi.

Haberin Devamı

ORTAK KIYIM (30 MAYIS)

TCDD’nin köprülü kavşak yapma isteğinin ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan görüş alan Büyükşehir Belediyesi, Celal Bayar Bulvarı’ndaki ağaçları kesti. 3 kurum ortak kararla 50’den fazla ağaca kıydı.

BULVAR SARARDI (15 HAZİRAN)

Ankara Bulvarı’na, 1 yıl önce dikilen ‘altuni piramit mazı’ türü ağaçlar kurudu. Peyzaj Mimarları Odası, “İklime uygunluğuna bakılmadan ağaç dikimi yapılıyor” dile getirirken; Büyükşehir yetkilileri, “Firma, garanti kapsamında ağaçları değiştiriyor” dedi.

KİM KESTİ (19 HAZİRAN)

Doğa harikası olarak bilinen Güdül’ün Sorgun Yaylası’nda ağaç katliamı yaşandı. Bölge sakinleri ağaçları Güdül Belediyesi’nin kestiğini iddia ederken, ne belediye ne de Ankara Orman bölge Müdürlüğü ağaç katliamını üstlendi.

AĞAÇLAR RAY KURBANI (22 EKİM)

Celal Bayar Bulvarı’nda 6 ay arayla ikinci kez ağaç katliamı yapıldı. Mayıs ayında YHT Garı için 50’nin üzerinde ağaç kökünden kesilmişti. Bu defa da Başkentray çalışması sırasında 30’a yakın yetişkin ağaç kurban edildi.

TARİHİ AYIP DEVAM ETTİ

Yüz kızartan kent ayıpları

Haberin Devamı

BU AYIBA KİM DUR DİYECEK (17 MART)

Hürriyet Ankara’nın defalarca gündeme getirdiği Ankara Kalesi ve Roma Tiyatrosu’ndaki tahribat her geçen gün büyürken, vatandaşlar “Bu ayıba kim dur diyecek” diye soruyor.

BAKIMSIZ MİRAS (21 NİSAN)

Ankara Çayı üzerindeki 800 yıllık Selçuklu mirası Akköprü, kaderine terk edildi. Tarihi köprüdeki tahribat her geçen gün büyürken, vatandaşlar köprü ve çevresinde ıslah çalışması yapılmasını istiyor.

TARİHİ SURLARDA AŞK TAHRİBİ (4 MAYIS)

Başkan Melih Gökçek’in “Maalesef baş edemiyoruz” dediği tarihi Ankara Kalesi’nin surlarındaki sprey boyalı tahribat gün geçtikçe büyüyor.

Yüz kızartan kent ayıpları

Haberin Devamı

TARİHE GRAFİTİ (17 HAZİRAN)

Ankara Kalesi’nde ‘tehlike’ çanları çalıyor. Aylardır tarihi surlara sprey boyalarla yazı yazanlar, denetimler yetersiz kalınca şimdi de grafiti çizmeye başladılar.

KALEYE YAKIN TAKİP (2 EYLÜL)

Ankara Kalesi’nin içler acısı haline dikkat çekerek, “Kim dur diyecek” sorusunu yöneltmemizin ardından Valilik “İlgili kurumlara gerekli yazılar yazıldı. Çalışmalar yakından takip edilecek” diye açıklama yaptı. Ancak aradan geçen sürede herhangi bir adım atılmadı.

MOGAN TAMAM DARISI İMRAHOR’A

İHALE BEKLİYOR GÖL KİRLENİYOR (6 MAYIS)

Mogan’ı kurtarmayı amaçlayan ihale geçtiğimiz ay 2’nci kez iptal olurken, gölün kaderi yeni ihaleye kaldı. Ancak Mogan Gölü’ndeki felaket, her geçen gün büyüyor.

Haberin Devamı

480 GÜNDE CANLANACAK (31 EKİM)

Mogan Gölü’nün dip çamuru temizliği için gerekli sürenin 480 gün olduğunu belirten Bakan Özhaseki, “Koruma statüsüne sahip, doğal bir alanda yapılacak ilk çalışma örneğidir” dedi.

TEMİZLİK BAHARA BAŞLAYACAK (10 ARALIK)

Mogan Gölü’nün temizlenmesi için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından gönderilen İmbat gemisi Gölbaşı’na ulaştı. Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, “Bahara doğru da temizlik işlemlerine tamamen başlayacağız” dedi.

İMRAHOR ÖLÜYOR (13 HAZİRAN)

İmrahor Vadisi’nde bir türlü önüne geçilemeyen kaçak hafriyat ve moloz dökümü yüzünden su yatakları kurudu, yeşil alanlar kahverengiye döndü.

Haberin Devamı

İMRAHOR’A ÖLÜM VARİLİ (26 HAZİRAN)

Yüz kızartan kent ayıpları

İmrahor’da yıllardır süren kaçak hafriyat ve moloz dökümü katliamlarına kimyasal madde de eklendi. İmrahor Deresi kenarında önceki gün içindeki kimyasal madde suya dökülmüş 100’un üzerinde boş varil bulundu.

HAVA KİRLİLİĞİ ÖNLENEMEDİ

HAVA KİRLİLİĞİ MECLİSTE (8 OCAK)

CHP Ankara milletvekilleri Levent Gök ve Necati Yılmaz, Ankara’da artan hava kirliliğini TBMM gündemine taşıdı.

KARA KÂBUS ÇÖKTÜ (5 KASIM)

Son yıllarda kış ayları ile birlikte kentin üzerinde gözle görülebilir hale gelen kirli hava, bir kez daha şehrin üstüne çöktü.

YÜREK BURKAN HİKÂYELER KAN AKAN OLAYLAR

KALMAYA ÇALIŞIRKEN CAN VERDİ (29 OCAK)

Dikmen Vadisi’ndeki çadırlarda zor koşullarda yaşam mücadelesi veren Suriyelilerden Said Ailesi’nin 36 günlük bebekleri Elif, önceki gün sabaha karşı can verdi.

VADİ’DEN KAMPA (31 OCAK)

36 günlük Elif bebeğin hayatını kaybetmesinin ardından yeniden gündeme gelen Suriyelilerin yaşam mücadelesi verdiği Dikmen Vadisi’ndeki çadırlar, dün sabah yıkıldı.

NEREDESİN SERDAL (16 NİSAN)

Aşağı İmrahor Mahallesi’nde kaybolan 8 yaşındaki Serdal Kandemir’in cesedi, kaybolmasından 10 gün sonra evlerinden kilometrelerce uzaklıktaki Etimesgut’taki Ankara Çayı kenarında bulundu.

SAHADA CİNAYET SOKAKTA SAVAŞ (8 MART)

Altındağ’da 28 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan silahlı çatışmaya sebep olan kavganın ilk olarak halı sahada başladığı ortaya çıktı. İki ailenin karşı karşıya geldiği maçta bıçaklanan kişinin ölmesinin ardından Şile sokak, savaş alanına döndü.

SEVGİLİ KURŞUNU (19 MART)

Ankara, dün aşk cinayetleriyle kana bulandı. Çankaya’da bir polis memuru, eski sevgilisiyle yanındaki kişiyi öldürürken, Mamak’ta da cezaevinden çıkan bir kişi, eski sevgilisiyle eşine pusu kurduktan sonra intihar etti. Hastaneye kaldırılan 3 kişi kurtarılamadı.

BU NASIL KOMŞULUK (8 MAYIS)

Komşusunun, “Çok para var” diyerek eve girmelerini sağladığı hırsızlar, paranın yerini öğrenmek için biri 78, diğeri 90 yaşındaki yaşlı çifte işkence yaptı. Yaşlı kadın öldü, eşi yoğun bakıma alındı. Evden ise sadece 5 TL çıktı.

KOMŞUYA ‘YAN BAKTIN’ KURŞUNU (6 HAZİRAN)

Yenimahalle’de karşılıklı oturan komşular arasında çıkan “Niye yan baktın” tartışması kanlı bitti. Polis memuru Hakan C., tartıştığı komşularından karı-kocayı öldürdü, kızı ile damadını yaralayıp kaçtı.

KENT GÖLE DÖNDÜ

Yüz kızartan kent ayıpları

YAĞMUR YAĞDI ÇARŞI KARIŞTI (20 MAYIS)

Yenileme çalışmasının ardından Şubat ayında açılan Zafer Çarşısı’nı önceki yıllarda olduğu gibi yine su bastı. Çarşı esnafı, biriken suları kendi çabalarıyla tahliye etti.

HEYALAN GİBİ (26 AĞUSTOS)

Ankara’da önceki gün 15 dakika etkili olan sağanak yağış ve dolu, Keçiören’de elektrik kabloları için açılan ve bir aydır üzerine asfalt atılması beklenen çukurlardaki toprak ve taşları, caddelere taşıdı.

ASFALTTA YÜZDÜK (29 AĞUSTOS)

Kızılay’da hayat, önceki akşam yaklaşık 30 dakika süren sağanak yağış sonrası felç oldu. Araçlar alt geçitlerde suya gömüldü. Başkan Gökçek, “Bu bir afat halidir” dedi.

BARINAK SORUNUNA KAYSERİ MODELİ (3 KASIM)

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Hürriyet Ankara’nın defalarca gündeme getirdiği sokak köpeği sorununu, Kayseri modeliyle çözeceklerini söyledi.

YARIN: MADDİ HASARLI BÜYÜK KAZALAR, SEÇİMLER, POLEMİKLER, GÜLÜMSETEN OLAYLAR, SPORDA GURURLANDIRAN BAŞARILAR

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!