Yüz güldüren bir teknik; Endolift

Son dönemde estetik gündeminde sık sık karşımıza çıkan ve birçok kadının yüzünü güldüren ameliyatsız yüz germe yöntemlerine bir yenisi daha eklendi; endolift... Yöntemin inceliklerini Op. Dr. Tunç Tiryaki anlattı.

Öncelikle yüzdeki yaşlanma nasıl gerçekleşiyor ve hangi tekniklerle yüz gençleştiriliyor?

Yaş ilerledikçe, vücut ve yüz boşalarak yumuşak dokusunu kaybediyor, kemikler eriyor. Bunlara bir de yer çekiminin etkisi eklendiğinde, sarkma meydana geliyor. Erimenin çözümü, kaybolan dokuyu yerine koymak, yani doldurmak. Sarkmanın tedavisi ise açık; sarkan deriyi keserek alacaksınız, sonra da yüzü yukarı çekeceksiniz. Veya bunları bir yere asmanız gerekiyor. Asma teknikleri hakkında pek çok şey yazıldı, çizildi. Teknikte kullanılan ipler de, iplerin yerleştirilmesi yöntemi de sürekli gelişti ve değişti. Ancak kesinlikle belirtmek isterim ki, hiçbir şekilde keserek yapılan yöntemin yerini tutmuyor. Deride belirgin ölçüde sarkma varsa, onu keserek almak zorundasınız. Ayrıca bilinen diğer bir gerçek, ataçlama diye bilinen eski tekniklerin de yetersiz kaldığı...

n Endolift tekniği yüzün hangi noktalarında uygulanıyor?

- Kaşı asacaksak saç içinden giriyoruz, yanağı yukarı çekmek istiyorsak şakaklardan asıyoruz. Çene içinse kulak arkasından giriyoruz.

n Endolift tekniği için doğru hastalar kim?

- Bize gelen önemli bir hasta grubu var. Örneğin, bir kadın 40 yaşında ve problemli. Ancak kesseniz kesemezsiniz, çünkü kesilecek kadar deri fazlası yok. Biz bu hastalarımıza yakın zamana kadar "Biraz bekleyin, sarkma iyice belirginleştiğinde ameliyat olursunuz" diyorduk. Ya da dolgu maddeleri ve yağ enjeksiyonu ile idare ediyorduk. Ama şimdi endolift tekniği ile bu tarz hastalarda etkileyici sonuçlar alıyoruz. Bu yöntemle kaşları, yanakları, çeneyi, burnu ve dudakları asabiliyoruz.

n Daha önce kullanılan asma yöntemleri ile endolift arasındaki fark nedir?

- Eski teknikte, hastanın kaşını asacaksak yukarıdan bir yerden giriyorduk. İpliği sokuyorduk, daha sonra yukarı dikiyorduk. Bütün bu bölgenin ağırlığı ve kas hareketlerinin çekme gücü yukarıda ve aşağıda bir noktaya biniyordu. Eski teknik yıllardır var olsa da yine de sorunlarımız vardı ve işlemin etkisi en fazla bir yıl sürüyordu. Hasta hapşırsa kaşı düşüyordu. 2 yıl önce ataçlar çıktı. 5-10 dakika gibi kısa sürede uygulanan, basit, küçük kılçıklı ipler ile asma tekniği... Bu yöntem de ne yazık ki yer çekimine karşı direnemiyor. Ancak yanaklara dolgunluk vermek istersek kullanabiliyoruz. Kaşlar, çene kenarı, boyun, meme gibi bölgelerde yer çekimi ile savaşacak daha kalıcı ve kuvvetli bir yöntem kullanmamız gerekiyor. Biz de endolift yöntemi ile sarkan dokuyu küçük bir delikten girerek yukarı çekip, sağlam bir yere dikerek sabitliyoruz. Yani aslında yüz germede yaptığımız dikiş ile asmayı deriyi kesmeden içeriden yapıyoruz. Ameliyat lokal anestezi altında yapılıyor ve gerçekten de çok kısa sürüyor. Üstelik ne kesi ne de şişkinlik oluyor.

n Derisi çok fazla sarkmayan hastalar için oldukça ideal bir yöntem gibi gözüküyor...

- Evet, derinin çok fazla sarkmamış olması gerek. Çünkü deride çok fazla sarkma varsa istediğimiz dramatik sonuçları alamıyoruz.

n Yöntem ne kadar kalıcı?

- Ortalama 2 yıl sürüyor.

n İşlem nasıl gerçekleştiriliyor?

- Kaş, boyun kenarı gibi tek bir bölgede çalışacaksak, hastaya sadece lokal anestezi uyguluyoruz. Tüm işlem sadece 10 dakika sürüyor. Neredeyse botoks kadar kolay. Birkaç bölgeye uygulama yapacaksak, damardan hafif bir uyku ilacı verip hastayı sersemletiyoruz. İşlem sonrası ağrı, sızı olmuyor. Endolift ile birlikte yağ enjeksiyonu yapmadıysak, herhangi bir şişlik de görülmüyor.

n Bu yöntemin herhangi bir dezavantajı var mı?

- Bu kesinlikle plastik cerrahların işi... Çünkü çok derine girilebilir ve yüzde asimetri olabilir. Cildin kendini bırakma payını da hesaplamak gerekiyor. Yeteri kadar çekmezseniz, bu sefer de kaldırdığınız bölge aynı yere geri döner. Çok çekilirse fazla yukarı çıkar. Basit gibi görülse de ciddi tecrübe gerektiren bir iş. Ama bir sorun olursa geri dönüşü kolay. Askı dikişlerini çıkarmak iki dakika sürüyor.

Endolift yöntemi vücutta da kullanılıyor

Endolift yöntemi, meme, iç bacak ve popoda kullanılıyor. Örneğin, kolda çok sarkması olan bir hastada eskiden koltuk altından dirseğe kadar yatay bir kesik izi oluyordu. Bu yöntemle şu anda sadece koltuk altında kalacak şekilde dikey bir çizgi yapıp, deri fazlası toplanıyor. Bir iz oluşuyor ama o da koltuk altına saklanıyor. Memede ise göğüs çevresinden daireler geçirip, bunları içeriden bağlıyoruz. Sonra da hepsi birden köprücük kemiğine yerleştirilen bir vidaya sabitleniyor. Tüm bunlar yüzden daha komplike işlemler.

Bir tutam renk lütfen

Cildiniz yorgun ve renksiz görünüyorsa, aşağıdaki önerilerimiz kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

MAKYAJ

DOĞRU RENGİ YAKALAMAK

Uzun süre temiz havaya çıkamamak ya da hareketsiz kalmak, cildin anında solgun görünmesine neden olur. İyi bir fondöten cildin yeniden parlak görünümüne kavuşmasını sağlayacaktır. Üstelik lekeleri ve renk dengesizliklerini de kapatır. Sağlıklı bir parlaklık için pembe tonlarında, ipeksi ve ışıltılı baz ürünler kullanmanızı öneririz. Doğal cilt tonuna yakın ve aynı zamanda bakım yapan ürünler kullanmak önemli.

Fondötenin rengini bileğinizin iç kısmında test edebilirsiniz. Mat ürünlerden uzak durmanızda fayda var. Bu tür ürünler yüze maske görüntüsü verebiliyor. Ayrıca doğal görünmeyen fazla koyu tonlar da uygun değil. Öte yandan cilt yaşlanmaya başladıkça rengi de açılıyor. Yeni bir ürün alırken cildinizin bu özelliği aklınıza gelsin.

ALLIK

CİLDİNİZE TAZELİK KATIN

Başka hiçbir makyaj ürünüyle, onunla olduğu kadar cildinize ferahlık ve tazelik katamazsınız. Küçücük bir dokunuşla bile büyük bir etki yaratır. Gül ve mercan tonları, özellikle açık tenlere öneriliyor. Pudra formundaki allıklar ise sadece pudralanmış tenlerde mükemmel bir şekilde dağılıyor. Krem allıklara gelince; kolay kullanımları ve doğal görünümleriyle tercih edilebilir.

Allığı elmacık kemiklerinizin en yüksek bölgesine uygulayın. Hafif uygulamalar aynı zamanda çene, burun, alın ve far gibi gözlerin üzerine sürülebilir.

ÜRÜN MARKET

Güçlü tırnaklar için

Kırılgan, hasarlı ve sağlıklı uzamayan tırnaklar, su, deterjan gibi dış etkenler sebebiyle iyice zayıflıyor ve kırılıyor. Barielle, tırnak köklerine tüm gerekli besleyici elemanların nüfuz etmesini sağlayarak, tırnaklarınızın esnekliğini ve sağlamlığını artırıyor. Tırnakların kalınlığı yüzde 50 oranında artıyor, tırnaklar sağlıklı ve hızlı uzuyor. Barielle’in tırnak güçlendirici kremi, tırnakların çatlamasını, soyulmasını, pul pul kalkmasını ve kırılmasını önlüyor.

Sevgililer Günü’ne özel

The Body Shop, 14 Şubat gününe özel, sınırlı sayıda ürettiği Japanese Cherry Blossom serisi ile sevgilileri romantizmle buluşturuyor. Hoş bir hediye alternatifi olan bu koleksiyon, eau de toilette, vücut kremi (body butter), banyo&duş jeli, püre vücut losyonu olmak üzere dört üründen oluşuyor.

Havyarla güzelleşin

Orgavital’in havyar özlü "Ceramid" kapsülleri, ufak dokunuşlarla ciltte gözle görülür etkiler yaratıyor. Cilde gerekli nemi sağlayıp, cildin enerji kaynaklarını yenileyen ürün, bu şekilde kadife yumuşaklığında bir cilt, kusursuz hatlar ve taze bir ten sunuyor. Havyarın dermo-kozmetik alanında ilk kez bu kadar saflık derecesinde ve yoğunlukta kullanıldığı Orgavital Ceramid’in düzenli kullanımı ile cildinizi tazeleyebilir, kırışıklıklardan kurtulup kadife bir tene ulaşabilirsiniz.

Meyvelerin tazeliği cildinizde

Arko Nem, yenilenen meyveli bakım serisinde, cildin vazgeçilmez sağlık ve güzellik kaynağı nemi, meyvelerin çekici kokuları ile birleştirdi. Serideki Mango-Mandalina, Yoğurt-Böğürtlen ve Fındık-Vanilya seçenekleri, içerdikleri doğal özlerle cildin bakımını sağlıyor. Ayrıca "Cotton24 Complex" içeren formülleriyle cildi 24 saat nemli tutuyor.

Bunları

biliyor musunuz

Bazen küçük hap bilgiler günlük hayatta o kadar çok işimize yarar ki... İşte, güzelliğimizin vazgeçilmez gereçlerinin ömrünü uzatmak için pratik bakım ipuçları...

n Saç fırçalarını nasıl temizlemeli

Fırçanın dibine toplanmış saç tellerini temizlemenin en bilinen yolu, sık bir tarak kullanmak... Derin bir temizlik içinse ulaşamadığınız boşluklar için bir diş fırçasından yardım alabilirsiniz. Saç fırçalarını kılları alta gelecek şekilde kurulayın. Böylelikle diplerinde ıslaklık kalmasını önlemiş olursunuz.

n Taraklar da da yöntem aynı mıdır

Evet... Şampuan, taraktaki saç spreyi ya da jel gibi kalıntıları temizler. Bu arada tarağınızın tahta ya da plastik olması önemli değildir.

n Makyaj fırçalarını nasıl temizlenir

Bir parça el sabununu ılık suyla avuçlarınızda köpürtün. Fırçayı, tamamen temizlenene kadar köpürtün. Ardından iyice durulayın ve kağıt mendille fazla suyunu alın. Dikkat; ıslak fırçayı asla dikine koymayın. Aksi halde nem ahşap sapının içine depolanır ve zaman içinde fırçanın kıllarının dökülmesine neden olur.

n Fırçalar hangi aralıklarla temizlenmeli

Burada hangi fırçanın söz konusu olduğu önemli... Pudra ya da allık fırçalarını her dört haftada bir, kapatıcı ya da parlatıcı gibi kremsi içerikler için kullandığınız fırçayı ise her iki haftada bir temizlemeniz gerek.

n Fırça alkolle temizlenebilir mi

Temizlenebilir ama alkol fırça kıllarını kuruttuğu ve yumuşaklığını kaybetmesine yol açtığı için önerilmiyor.

n Sabun yerine şampuan kullanılabilir mi

Hayır, çünkü şampuan fırçanın kıllarının yumuşak ve kaygan kalmasına yol açar. Sonuçta saçlar da fırçanın üzerinden kolaylıkla ayrılır.

n Makyaj süngerleri temizlenebilir mi

Evet. Yumuşak bir sabunla yıkayın, nemini aldıktan sonra bir havlu üzerinde kurumaya bırakın. Rahat bir alternatif de çamaşır makinesinde 30 derecede yıkamak. Aşağı şukarı dört yıkamanın ardından sünger parçalanmaya başlar. İşte o zaman bir yenisini almanın zamanı gelmiş demektir.

n Tırnak makasları çok körleşir. Onları eski haline getirmenin bir yolu var mı

Evet, en kolay yol zımpara kağıdıyla zımparalamak. Bir makas yardımıyla küçük bir parça zımpara kağıdını kesin. Makasınızın körleşen kısımlarını birkaç kez sürtün, yeniden eskisi gibi keskinleştiğini göreceksiniz. Ama bu yöntem sadece bir kereliktir.

n Tırnak törpüleri temizlenebilir mi

Hem de kolaylıkla ve hızlı bir şekilde... Bunun için bir parça yapıştırıcı banda ihtiyacınız var. Tek yapmanız gereken, bandı törpünün üzerine yapıştırıp çekmek.

n Cımbızların temizliği nasıl olmalı

Cımbızları kullanmadan önce dezenfekte etmek önem taşıyor. Alkol ya da bir parfümle bu işlemi gerçekleştirmeniz mümkün. Bir mendile bir miktar alkol ya da parfüm sıkın ve cımbızı güzelce temizleyin.
Yazarın Tüm Yazıları