‘Yuvarlama’ zammı vatandaşı vuruyor

OKURUMUZ Ayten Kınacak, Levent’ten arayarak haklı bir soruna değiniyor:

Bakkal ve marketlerde son zamanlarda YTL’ye hazırlık olmak üzere TL ha bire ‘yuvarlanıyor’.

Nasıl mı?

Rakamları bin veya milyon hesabıyla düşünürsek, örneğin 20 ve 30’luk lira küsuratları 50’ye, 65 veya 80’ler de 100’e tamamlanıyor. Bunu milyonlarda da görüyoruz. Bu fiyat artışlarının daha çok gıda ürünlerinde olması dikkat çekiyor.

Üç-beş kuruşun önemi yok, ayrıntı denilebilir ama bunlar görünmez zamlar; tüketiciye tam anlamıyla kazık olmuyor mu? Yılbaşından sonra enflasyona etkisi olmaz mı?

AB ülkeleri Euro’ya geçince ‘yuvarlama’ nedeniyle aşırı fiyat artışları olmuş, halk büyük tepki göstermişti... Araştırmalar gıda zamlarının %30’lara vardığını ortaya koymuştu. Özellikle Almanya’da ‘yuvarlamanın’ etkisi daha büyük olmuştu. Paris’e gittiğimde eskiden 30 Frank’a (4.5 Euro) yenen bir pizza bugün 10-12 Euro’dan yenilebiliyor.

Ülker Grubu daha önceki bir açıklamasında yuvarlamalar aşağıya doğru yapılacak diyordu; peki yukarı doğru yapanları kim denetleyecek?

Bu kontrolü Ticaret Bakanlığı mı yoksa gıda kontrolüyle ilgili denetim görevi verilen Tarım Bakanlığı mı yapacak? Tüketici Dernekleri nerede?

(Ramazan başlıyor; bu akşam sahura kalkılıyor; ucuz sucuk, salam, sosislere dikkat edin; bazılarının içlerinde ne olduğu belli değil!)

Özel bir insan: Erol Dallı

GAZETECİLİĞE F. Rıfkı Atay ve Bedii Faik’in Dünya Gazetesi’nde başladı; son yazısını da burada ‘Günlerin Getirdiği’ başlığıyla yazdı. Hepsi renkli ve esprili yazılardı.

Basın dünyasının çok sevilen bir ismi olan Erol Dallı’yı kaybettik.

Uzun yıllar, Vecdi Kızıldemir ve Kayhan Sağlamer’le Cumhuriyet’in Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı; Nezih Demirkent döneminde Hürriyet’in, Kemal Ilıcak döneminde Tercüman’ın Haber Müdürlükleri’nde bulundu. Onun dinamik haberciliği hep konuşuldu; Adnan Menderes’in sevgilisi, bir zamanların ünlü romancısı Suzan Sözen’i Teşvikiye’de Belveder Palas’taki evinde ziyaretlerini ortaya çıkartan tek gazeteciydi. Çünkü o zaman ‘Beyoğlu muhabiri’ydi. Türkiye’nin ilk banka soyguncusu Necdet Elmas’ı, Çarşıkapı’da Buğday Bankası’nı soyduktan sonra arkasına düşüp nasıl takip ettiğini, 68 kuşağının sembolü haline gelen ‘Hippi’ hareketinin Türkiye’deki yansımasını temsil eden ‘Papatya Kız’ Perihan Yücel’i kamuoyuna tanıttığını, bugün kaç kişi biliyor acaba? Hürriyet’in o zamanki patronu Erol Simavi bu haberden nasıl keyif almıştı.

Yeni İstanbul’da çalıştığı dönemde, Adnan Özyalçıner’e yazdırdığı ‘Buruk Acı’ romanını Türkan Şoray imzasıyla yayınlatarak gazetesine büyük tiraj kazandıran Dallı, gazeteci Nedim Şener’in yazdığı ‘Uzanlar’ kitabında, ‘Uzanların ilk mağdurunun, ismi kulanıldığı halde parası verilmeyen Türkan Şoray olduğunu’ anlatır...

Cumhuriyet’te, Cevat Fehmi Başkut döneminde Yaşar Kemal’le dostlukları, ünlü ressamlar Elif Naci, Agop Arad ve müzik adamı Selmi Andak’a, Nadir Nadi ve Doğan Nadi’nin ünlü kahvecisi ‘Kahveci Cemal’e yaptığı şakalar, bunlara karşı zor gülen Genel Yayın Yönetmeni Ecvet Güresin’in tebessümleri, artık baki kalan bu kubbede bir hoş seda... Sadece bunlar mıydı dostları; Turan Aytul, Yılmaz Çetiner, Mehmet Kemal, Leyla Umar, Çetin Emeç, Çetin Özbayrak... Ve son dönemde Bodrum Gündoğan’daki komşuları Prof. Tarık Minkari, Yavuz Donat, Rahmi Turan ve Şakir Süter.

O insanları yaşarken sevindiren, güldüren, gerçek bir dost, bir ağabey, bir arkadaştı; yani özel bir insandı... Eşi Tanju Hanım ve kızı Aslı’ya başsağlığı diliyoruz. Cenazesi bugün Teşvikiye Camii’ndeki öğle namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Bu nasıl indirim

340
milyon emekli maaşı alan bir emekliyim. Türk Telekom’un başlatmış olduğu %80 indirim kampanyasında standart seçeneği işaretleyip yetkililere verdim. Ben indirimli fatura gelecek derken; her ay 20-25 milyon arasında gelen faturam 40 milyon küsur gelmeye başladı. Bizimle dalga mı geçiyorlar?

Sevinç GÜZEY

GÜNÜN SÖZÜ

Allah ülkemizi de, halkımızı da 17 Aralık felaket senaryolarından korusun, amin!’

(Erol Akpınar)

Biliyor musunuz

METİN Kaplan’ın, AB reformları nedeniyle Türkiye’ye gönderildiğini... Türkiye Avrupa Vakfı’nın yeni Yönetim Kurulu’nun Gülsüm Bilgehan, Atilla Coşkun, Prof. Aysel Çelikel, Mehmet Dülger, Dr. Şükrü Güner, Prof. Mükerrem Hiç, Jak Kamhi, Ziya Müezzinoğlu ve Dr. Tandoğan Toksöz’den oluştuğunu... Okan Üniversitesi’nin dil ağırlıklı puanı en yüksek olan 2000 öğrencinin yerleştirildiği üniversiteler arasında, 24 vakıf üniversitesi arasında 3. sırada yer aldığını... Alibeyköy ve Armutlu’daki kamulaştırmaları değerlendiren, Mimarlar Odası Afet Komitesi’nden Mücella Yapıcı’nın, havza ve bölge ölçeğinde imar planları olmadığını ve mevcut planların kamuoyuna açıklanmadığı için kamulaştırmaların çözüm üretmediğini söylediğini... Biliyor musunuz?
Yazarın Tüm Yazıları