Yurtsan Atakan: Tırt'latmaya T kaldı



Yurtsan ATAKAN
Haberin Devamı

Krizle yatar krizle kalkar olduk. Üç kuruş parası olan faiz ne oldu, borsa indi mi çıktı mı, döviz artacak mı, hazine ihalesi kaç puan verecek diye düşünür, dar gelirli maaşım bu ay sepeti ne kadar dolduracak diye karalar bağlar, işsiz kalanlar elimdekiyle ne kadar idare edebilirim diye kabuslar görürken farklı düşünmek belki imkansız.

Deprem felaketinde de aynısını yaşamamış mıydık? Bir gün önce vur patlasın çal oynasın eğlenirken, don paça sokaklara fırlayıp felaket bölgesinden gelen dayanılmaz görüntüleri seyrettikten sonra depremle yatıp kalkmış, bina statiği, zemin etüdü, fay hattı, artçı, öncü deprem mütehassısı kesilmemiş miydik?

Sonra ne oldu? Paşa paşa evlerimize girdik, tüm suçu müteahhitin üzerine attık, ölenlere rahmet eyledik, sen sağ ben selamet. Ne değişti, mağarapartmanlar daha mı sağlam yapılmaya başlandı, camiler ve okullar artık ruhsatlı mı inşa ediliyor, ruhsat işlerinde rüşvet geçmez mi oldu?

Ekonomik krizi de maşallah aynen atlatır, iki aya kalmaz maazallah düze çıkarız. Bir sonraki krize kadar memleket yine güllük gülistanlık.

Krize çare gösterilen biçarelerden biri de Türk Telekom'un satışı. Telekom satılacak, para gelecek, piyasa rahatlayacak. Bundan önce de ne paralar geldi, nerelere gitti, çok gördük. Önemli olan bundan sonra nereye gideceği.

O zamanlar PTT'nin T'si olarak anılan Telekom'un iyi bir fiyata satışı için artık çok geç olduğunu 5 yıl önce yazmıştık. Bu gerçek az da olsa kabul edildikten, aradan iki yıl geçtikten sonra bu kez satışla elde edilecek olası gelirin çar çur edilmemesi için önerilerde de bulunmuştuk. Yıllar geçti TT hálá satılmadı, hala değer kaybediyor. Bu vesileyle, belki kulak veren çıkar umuduyla iletişim gurusu Nicholas Negroponte'nin 1997'de Wired dergisinde yayınlanan yazısını bir kez daha analım. (www.wired.com/ wired/archive/5.04/ negroponte_pr.html)

''Sevgili PTT'', diye başlıyor Negroponte:

''Telefon şirketinizi özelleştirme yönündeki planlarınızdan dolayı en içten tebriklerimi sunarım. Peki ama bu parayla ne yapacaksınız?

Size bir öneride bulunayım: Tüm ilkokullarınızı İnternet'e bağlayın ve temin edebildiğiniz kadar kişisel bilgisayar alın. Bu tek seferlik satış gelirinizin en azından yüzde 10'unu bile okullarınızı İnternet'e bağlamak için kullanırsanız, geleceğinize yatırım yapmış olursunuz.

Çocuklarınızın yeterince kitabı yok. Yarın dünyanın tüm kütüphanelerine açılan bir kapıları olur. Bizlerden farklı olarak, değişik bakış açılarıyla tanışır, küresel bir dünya görüşüne sahip olurlar. Çocuklarınızla eğitim arasındaki tek engel sizsiniz. Geçmişte finans kaynağı bulmak da bir engeldi. Ancak hükümetiniz özelleştirmeyle bir araba para kazanacak.

En büyük doğal kaynağınız çocuklarınız. Bu tarihi özelleştirmeden elde edilecek gelirin küçük bir yüzdesini hak etmediklerini kim iddia edebilir?''

Ah Negroponte ah! Haktan hukuktan bahsediyorsun ama sen bilmezsin bizim ''Hakkıdır Hak'ka tapan milletimin istiklal'' diye biten marşımızdaki ''istiklal'' kelimesine at gözlüğüyle bakıp TT'nin özelleşmesini engelleyen istikbal düşmanlarımızı. Biz daha hakkımız olan ''istiklal''i çözememişiz, nerede kaldı hukukla gelecek ''istikbal'', hamakta yatıracak ''istikrar''.

Yazarın Tüm Yazıları