Yorgancı da sanayi oldu

TOBB seçimleri öncesinde yaşananlar inanılmaz bir ‘rekabet’ ve yasadışı ‘usulsüz’ işlemleri ortaya çıkartıyor. Belki de TOBB Genel Kurulu öncesinde, tarihinde görülmemiş bir süreç yaşanıyor.

Başkanlık seçimlerini kaybetmemek için çeşitli ‘hilelere’ başvuran bazı oda başkanlarının uygulamaları TOBB merkezince dikkatlice izleniyor.

Dün Lüleburgaz’da olanları aktardık; bugün de Adana’dan bir ‘sanayici’ şunları anlatıyor.

Çukurova bölgesindeki zaten sanayi çökmüş durumda... Tesisler kapanmış, bazıları kenti terk etmiş; işsizlik artmış... Adana sanayileşmede 4’üncü iken bugün 19’uncu sıraya düşmüş; buna karşılık Sanayi Odası’nın dört yıl öncesine göre 1070 iken 1760’a çıkmış... Peki bu nasıl oluyor? Adana Sanayi Odası kayıtlarında böyle gösteriyor. İnsanın inanası gelmiyor. ASO Başkanı Ümit Özgümüş’tür; bir döküm atölyesinin %15 hissedarıdır ama siyaseten becerikli bir kişidir. (Son seçimlerde DYP’den Büyükşehir Belediye Başkan adayıydı.) Ben sebebini söyleyeyim; yorgancılar, tuhafiyeciler, nakliyeciler, inşaatçılar sanayici edilmiştir. İnşaatçılar, nakliyatçılar, emlakçılar, hatta yerel bir TV’nin sahibi de sanayici gösterilmiş ve Adanalı ‘sanayici’ sayısı 500 kadar artmıştır. Bu hem ayıp hep gerçek sanayiciye haksızlıktır. Bütün bunlar 1 Mart’ta yapılacak oda seçimini kaybetmemek içindir. Delege listesi henüz bitmemiş, Sanayi Odası’nın şantiye binasında askıya çıkarılarak gözlerden kaçırılması delegelere saygısızlıktır.’

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve TOBB bu usulsüzlüklerden yeterince haberdar oluyor mu?

Türkiye’de siyaset ‘tel örgülerin’ içine alınınca, Oda’lara hücum başladı; çünkü orada para var, geziler var.

Atilla Koç kimdir?

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı’na atanan Atilla Koç’u tanıyalım:

‘Aydın’ın Köşk ilçesindendir, SBF’yi bitirmiştir... CHP-MSP hükümetinde, İçişleri Bakanı Oğuzhan Asiltürk’ün ‘danışmanlığı’nı yapmıştır. O dönemde bakanlık özel Kalem Müdürü de, şimdiki Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’dü. İlk icraatından birinin Gönül’le birlikte bakanlıkta ‘mescit’ açtırmak olduğu söylenir. Gönül, İzmir Valisi iken Koç, Bayındır Kaymakamı idi. AKP’den Aydın adayı gösterilince, basında Nakşibendi tarikatı mensubu olduğu basında yazıldı. Biz bu tarafını köşemizde yazdığımızda avukatı yaptığı açıklamada, müvekkilinin ‘dini anlayışının, karakterinin ve mesleğinin gereklerine uygun görmediğinden, hayatının hiçbir devrinde hiçbir tarikata ve hiçbir cemaate girmediğini, hele Gülen’ci olmasının mümkün olmadığını’ belirtmişti. Aynı açıklamada, Vecdi Gönül’e namaz kıldırdığı iddiasına da ‘Meslekte ve yaşta büyüğü olan Vecdi Gönül’e değil, bu zamana kadar hiç kimseye namaz kıldırmamıştır’ yanıtı verilmişti.

MSP döneminde İçişleri Bakanlığı yapan Korkut Özal’ın da yakınıdır. Nitekim 1980’den sonra ANAP döneminde Siirt ve Giresun’a vali yapılmasında Korkut Özal’ın etkisi vardır. Erbakan’ın başbakanlığı sırasında, Abdullah Gül ekibinin bastırmasıyla Başbakanlık Müsteşarlığı’na ‘vekaleten’ getirildi, bu görevi Refahyol hükümetinin yıkılmasıyla iki ay kadar sürdürebildi. Daha sonra Melih Gökçek’in, Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği’ni yaptı. 2002’de, Abdullah Gül ekibinden parlamentoya girdi.

Camiasında kültürlü, entelektüel ve espritüel olarak bilinir. En büyük özelliği son çıkan kitapları yakından takip etmesi ve okumasıdır. Parlamentodaki ‘herkes’ kadar İngilizce bilir. İki çocuğunu yurtdışında okutmuştur. Kabinede, Erkan Mumcu’nun biraz boş bıraktığı kültür alanında etkinlik gösterebilir. Ayrıca ‘evet efendim’ci bir yapısı olmadığı çevresinde söylenir. Eşinin türbanlı olduğu bilinir.’

370 ihale yaptık

MERSİN Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, ‘Bir ihale öyküsü’ (18.2.2005) yazınıza şu yanıtı veriyor:Belediyemizde 5 yılda irili ufaklı 370 civarında ihale yapılmıştır. Yazıda geçen MNS şirketinin belediyemizde hiçbir taahhüdü yoktur. Ancak isim benzerliği olan ENS Ltd. Şti., belediyemizden sadece bir tek iş almıştır. 14.2.2002 tarihinde ihalesi yapılan ‘şehrin muhtelif yerlerinde yağmur suyu yapımı ve islah’ işidir. Yağmur suyu kanalları ve drenajları yapılan yerlerde bozulan kaldırım ve yolları yapmak bu ihalenin tabii koşuludur. Keşfinde vardır.

(Gazeteci) Abdullah Ayan bugüne kadar belediyemize Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde 14 dilekçe vermiş, verdiği dilekçelere de cevap verilmiştir. Ancak verilen bilgiler sizin köşenizde olduğu gibi çarpıtılarak ve yanlış olarak yayınlanmaya başlayınca yasal yollara başvurmak zorunluluğu doğmuştur.’

Sürgün korkusu

ERZURUM’dan bir doktor arkadaşımıza yer vermiş olmanız biz hekimleri çok mutlu etti. Arkadaşımın tüm sözleri doğrudur ve kendisinin de söylediği gibi buz dağının ancak görülebilen kısmıdır.

Türkiye’nin hemen her tarafındaki doktorlar aynı sorunlarla karşı karşıyadır. Ancak üzerlerindeki sürgün korkusu nedeniyle susmak zorunda kalmaktadırlar.

Ancak emin olun tüm hekimler patlama noktasındadırlar.

Dr. Güven CANER

Halk da korusun

ARTIK içimizi bayıltan türban sorunundan önce SSK Hastaneleri’ni devrettikten sonra gelir kaynağını kapattığınız, bitirdiğiniz SSK’nın emekli, dul, yetim maaşlarını nasıl ödeyeceğini tartışsanız daha iyi olmaz mı? 10 milyon insan mağdur durumda. Biliyorsunuz ki SSK döner sermaye olmak için Devlet Hastaneleri ve üniversite hastaneleri tarafından devamlı soyuldu. Şimdi bu soyguna SSK hastanelerini de ortak yaptınız. Biraz da vatandaşın lehine kanunlar çıkarsanız çok memnun kalacağız.

Ayşe YILMAZ İSTANBUL

Biliyor musunuz

Mustafa Sarıgül’ün eşi Aylin Kotil Sarıgül ile CHP Parti Meclisi’ne seçilen Şehnaz Çakıralp’in, Cumhuriyet’te günlük yazılar yazdıklarını...

GÜNÜN SÖZÜ

‘Gerçeği sev, hatayı bağışla.’

(Voltaire)
Yazarın Tüm Yazıları