Yönetilenlerin dikkatine

Dr. Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

Şehir görgüsüzleri

KADIKÖY

31 Mayıs tarihli Hürriyet İstanbul'un manşetinde ilginç bir haber yayımlamıştık: Halı silkeleme yüzünden meydana gelen ve iki kişinin hayatını kaybettiği bir cinayet olayıydı bu.

Kadıköy İçerenköy'den yazan okurumuz Medihan Çakmak, bizim aracılığımızla Kadıköy Belediyesi'ne sesleniyor:

‘‘Köyden kente göç edip eli biraz para tutan kişilerin oturduğu semtimizde her gün her apartmandan halılar silkeleniyor ve kapı önlerinde deterjanla halı yıkanıyor.

Apartman yönetimince karar aldığımız halde her gün benim de üst katımdan halı silkeleniyor. Karakol ilgilenmedi, üç kere Kadıköy Belediyesi'ne telefon ettim, geliriz dediler, gelmediler.

Her sabah saat 8'de Aygaz kamyonları hoparlörlerini sonuna kadar açıp dolaşıyor. Gürültüden evde durmak mümkün değil. Sayın Belediye Başkanı Selami Öztürk Bağdat Caddesi ve çevresiyle ilgileniyor. Biraz da kenar mahallelerle ilgilenmesi gerekmez mi?

Halı ve araba yıkanmasından dolayı oluşan su birikintilerinde sivrisinekler çoğalıyor. Derdimizi kime anlatacağız?’’

Niye Halk Ekmek yok?

ADALAR

Adalar'dan arayan bir okurumuz, bu ilçede Halk Ekmek bürolarının olmadığından şikayet etti. Okurumuza göre, İstanbul halkına ucuza ekmek sağlayan Halk Ekmek'in burada olmaması, fırıncıların ekmek fiyatlarını yüksek seviyede tutmasına yol açıyor. 125 bin liradan ekmek satılıyor. Adalar'da sanılanan aksine herkesin zengin olmadığını, orta düzeyde geliri olanların da yoğun olarak yaşadığını aktaran okurumuz, ilçeye Halk Ekmek'in gelmesini istiyor.

İlaçlama unutuldu

ERENKÖY

İstanbul’un pek çok semtinde ilaçlamanın yapıldığı bugünlerde, kimi semtler bu hizmetten yoksun bırakılmakta.

Erenköy’den bir okurumuz da ilaçlama yapılmadığı için sinek ve sivrisineklerin çoğalmasından şikayetçi.

Erenköy, Tellikavak Sokak’ta oturduğunu ifade eden bir okurumuz İstasyon civarındaki semt sakinlerinin özellikle geceleri sineklerden rahatsız olduklarını bildirdi.

Gürültü kirliliği

KÜÇÜKBAKKALKÖY

Son yıllarda yaşanan önemli sorunlardan birisinin gürültü kirliliği olduğunu belirten bir okurumuz, evlerinin Küçükbakkalköy Hal binasının yanında olduğunu söylüyor ve sorununu dile getiriyor.

Hal'in çalışma saatlerinin gece yarısı başlayıp günün ilk saatlerine kadar çok yoğun bir şekilde sürdüğünü söyleyen okurumuz, kamyonların duyarsızca klakson çalmalarının yarattığı gürültü kirliliğinin semt sakinlerini rahatsız ettiğini bildiriyor. Mevsim dolayısıyla geceleri pencereler açık yatmak durumunda olduklarını ama gürültüden bir türlü uyuyamadıklarını belirten okurumuz, ilaç almak zorunda kaldıklarını da ekliyor ve bu soruna bir an önce çözüm bulunmasını istiyor.

Çözüm için kollar sıvandı

YENİSAHRA

İSKİ’DEN CEVAP

3 Ağustos 2000 tarihinde köşemizde yer alan ''Lağım fışkırıyor'' başlıklı yazımızda Kadıköy Yenisahra Pazaryolu'nda mazgallardan lağım fışkırdığını belirtmiştik. Konuyla ilgili olarak İSKİ'den yapılan açıklamaya göre Kadıköy Atıksu Arıtma Tesisi inşatına 3 Haziran 2000 tarihinde başlandığı, çalışmaların hızla devam ettiği, Arıtma Tesisi tamamlanmadan bu bölgenin sorunlarının çözüme kavuşturulmasının mümkün olmadığı belirtildi. İSKİ sorundan haberdar olduğunu, bu sebeple de Kadıköy Giriş Pompa istasyonunun 2001 yılı başlarında işletmeye açılacağını belirtti.

Pilot mezarlık seçildi

Güngören Mezarlığı

01.08.2000 tarihli köşemizde ''Mezarlıkta bir şeyler oluyor'' başlıklı haberde bir okur şikayetini yayınlamıştık. Güngören Mezarlığı'nda yol alanının mezar yapılarak fahiş fiyatla satıldığını dile getirmiştik. Konuyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesinden gelen açıklamada İstanbul'da özellikle Avrupa Yakası'nda mezarlık alanı konusunda büyük sıkıntı çekilmekte olduğu, bu sebeple gömüye müsait kısımları bulunan bazı mezarlıklarda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlık Müdürlüğü'nün iki katlı hazır lahit mezar çalışması girişminde bulunduğu ve bu uyguluma için Güngören Mezarlığı'nın pilot olarak seçildiği yer almakta. Sözkonusu mezarlıkta 60 cenazelik yer tespit edilerek, 12 adet iki katlı 24 cenazelik lahit mezar yapıldığı belirtiliyor. Açıklamada, bu mezarlardan 5 adetinin birinci katına birer cenaze defin edildiği, cenaze sahiplerine mezar için iki katlı satış yapılarak, gerektiğinde cenaze yakını tarafından kullanılmak üzere ikinci katının tahsis edildiği de yer alıyor. Mezar fiyatlarının ise 2000 yılı ücret tarifesine göre 25 milyon TL lahit bedeli, 15 milyon TL mezar yeri bedeli, 1.5 milyon TL kat farkı itibariyle, toplam 41.5 milyon TL'ye satılmakta olduğu da bildiriliyor.

Vatandaşlarımızın bu uygulamaya olumlu ve olumsuz tepkilerinin değerlendirilerek uygulama planlanacağı, günde 80-120 arasında cenaze defin edilen ilimizde nüfus artış oranının da göz önüne alınarak, mezarlık alanlarının da kısıtlı olduğunu belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni projeler ve düşünceler üretilmesinin kaçınılmaz olduğunu da ekliyor.

Yazarın Tüm Yazıları