Yolcu ishali olmayın

Yolcuların en sık karşılaştığı sağlık sorunu ‘yolcu ishali’. Hangi nedenle yolda olursanız olun günlerinizi zehir eden ishale karşı alabileceğiniz en etkili önlem yediğiniz, içtiğinize dikkat etmeniz.

Haberin Devamı

Tifo, hepatit A ve E, lejyoner hastalığı, kolera, bruselloz ve daha pek çok önemli bulaşıcı hastalık mikroplu yemek ve sudan bulaşıyor. Riskli yerlere giden yolcuların yaklaşık yüzde 80’i ishal oluyor. Aslında bağışıklığı güçlü olanların bu durumla baş etmeleri nispeten daha kolay. Ancak bebek, küçük çocuk, yaşlı, hamile ve bağışıklık sistemi güçsüz kişiler daha büyük risk taşıyor.
Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün yolculara önerileri şöyle:
Mikrop içerme olasılığı bulunan yemek ve içeceklerden uzak durun.
Mikroplu olma olasılığı bulunan havuzda, denizde yüzmeyin.
İshali nasıl tedavi edeceğinizi öğrenin. Gideceğiniz bölgeye göre ishal halinde ağızdan alınan rehidratasyon tuzları ve su dezenfektanlarını yanınızda götürün.

Susuz kalmayın

Haberin Devamı

Birçok ishal vakası birkaç günde geçer. Ancak özellikle çocukların vücutlarının susuz kalmaması çok önemli. İshal başlar başlamaz daha çok sıvı tüketin. (Örneğin şişede, kaynatılmış veya ilaçlı su ya da açık çay). Eğer ishal birkaç günden fazla sürerse, ağızdan alınan rehidratasyon tuzu (ORS) solüsyonu alın ve normal gıda tüketmeye devam edin. Eğer ORS solüsyonu mevcut değilse; 6 çay kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuzu 1 litre içme suyuna ekleyin. Eğer ishal 3 günden fazla sürerse veya çok sık olarak tuvalete çıkılıyorsa, dışkı kanlıysa, tekrarlayan kusma ve ateş varsa tıbbi yardım alın. İshal önleyici ilaçlar genel kullanım için pek önerilmiyor. Ancak istisnai durumlarda, sıvı da alınması şartıyla sadece erişkinler tarafından belirtileri rahatlatma amacıyla hekim önerisiyle kullanılabilir. İshal önleyici ilaçlar kesinlikle çocukları tedavi etmek için kullanılmamalı.

Güvenli olmayan yiyecek içeceklerden sakınma yolları

Birkaç saattir oda sıcaklığında bulunan pişmiş yiyecekleri yemeyin.
Sadece tamamen pişmiş ve hâlâ sıcak olan yemekleri yiyin.
Pişmemiş yiyeceklerin yanı sıra soyulan, kabuklu sebze ve meyveler ile yüzeyi zarara uğramış meyveleri de yemekten kaçının.
Çiğ ve az pişmiş yumurta içeren yemek kaplarından uzak durun.
Sokak satıcılarından yemek almayın.
Sokak satıcıları gibi güvenilir olmayan yerlerden dondurma almayın.
Bazı ülkelerdeki balık ve kabuklularda zehirli toksinler bulunabilir. Önceden bilgi edinin.
Pastörize edilmemiş (çiğ) sütü içmeden kaynatın.
Güvenliğinden şüpheli olduğunuz içme sularını kaynatın. Kaynatmak mümkün değilse, onaylı ve iyi
bakımlı bir filtre veya bir dezenfektan kullanın.
Güvenli bir sudan olmayan buzlardan kaçının.
Güvenli olmayan suyla dişlerinizi fırçalamayın.
Şişedeki veya paketteki soğuk içecekler, kapalı olduğu müddetçe güvenlidir. Sıcak içecekler de genellikle güvenlidir.

Yazarın Tüm Yazıları