Yoğurtta ‘Türk tipi’ tartışmasına üniversite de girdi ‘ticari’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Yoğurtta ‘Türk tipi’ tartışmasına üniversite de girdi ‘ticari’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2011 00:00

Türk tipi yoğurt tartışmasına katılan A.Ü. Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. İrfan Erol, piyasada satılan yoğurdun Türk tipi olmadığını söyledi. Erol, bu tartışmanın da “tamamen ticari ve spekülatif” olduğunu belirtti.

ANKARA Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. İrfan Erol, “Türk tipi yoğurt” tartışmasının “tamamen ticari ve spekülatif” olduğunu belirterek, sanayide üretilen yoğurdu gerçek anlamda “Türk tipi” yoğurt olarak nitelendirmenin mümkün olmadığını söyledi.

Türk yoğurdunun iki önemli özelliği olduğuna, bunlardan birinin “kıvamı”, diğerinin de asitliğinin yüksek olması yani hafif ekşi olması olduğuna işaret eden işaret eden Prof. Dr. Erol, “Bir de öteden beri Türk yoğurdu yapımında koyun, keçi sütü de kullanılırdı. Ama artık koyun sütü sanayide kullanmak için yeterli değil ve pahalı. Dolayısıyla sanayi tipi yoğurt tamamen inek sütünden yapılıyor. Yoğurt yapımında kullanılan starter kültürler de yurtdışından geliyor. Bu faktörler dikkate alındığında sanayi tipi yoğurdu Türk tipi yoğurt olarak tanımlamak güç. Zira, süt inek sütü, kültürler yurtdışından geliyor. Tebliğdeki değişiklik, ahlaki olmayan yönlere çekildi” dedi.

Piyasadaki Türk tipi değil

Piyasada satılan yoğurdun Türk tipi olmadığını, sadece “kıvamı artırılmış ve asidik olmayan lezzete sahip yoğurt” olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erol, “Türk tipi yoğurt üretmek istiyorsanız, biraz koyun sütü, keçi sütü de katacaksınız. Asidik lezzeti vermek için de bize özgü kültürlerinin geliştirilmesi ve kullanılması lazım” diye konuştu. Erol, şu bilgiyi verdi: “Üretilecek bize özgü starter kültürler sayesinde Türk tipi yoğurda özgü aroma kazandırılabilir. Türkiye’de değişik zamanlarda bu tür starter kültürlerin üretimi için çalışmalar yapıldı ama maalesef bu çalışmalar ticari anlamda sonuçlanmadı. Bu nedenle endüstrinin büyük bölümü dışardan ticari starter kültür almaya mahkum. Bu kültürler de bugünkü yoğurt lezzetini veriyor. Bu nesil de bu lezzete alıştı. Sütün suyunu daha fazla uçuruyoruz, biraz daha kıvamını artırıyoruz, buna da Türk tipi yoğurt diyoruz.”

Birileri daha çok kar etme peşinde

TÜRKİYE’de hayvansal ürünlerinden, sütün, etin çok pahalı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erol, “Aslına bakarsanız Türkiye’de süt ürünleri de et ürünleri de çok pahalı, ucuz diye sattıkları da çok pahalı. Üreticinin 50-60 kuruştan süt sattığı bir ülkede, ambalajlı sütün, yoğurdun ve süt ürünlerinin fiyatı çok yüksek. Sektördeki en büyük sorun, ağırlıklı olarak ekonomik... Bazı kesimler, daha çok kar etmenin peşinde” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!