Yırca'daki kamulaştırma kararının iptal edilmesi

Güncelleme Tarihi:

Yırcadaki kamulaştırma kararının iptal edilmesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2014 15:01

- Santral yapımı için şirketle anlaşarak protokol imzalayan arazi sahipleri, Danıştay'ın kamulaştırma kararı sonrası üzüntü yaşıyor - Arazi sahiplerinden Balcı: "Zeytincilik yasası değişmediği sürece sorun çözülmez. Beklentimiz bir an önce yasanın çıkarılıp bu yatırımın gerçekleşmesi"

Haberin Devamı

MANİSA (AA) - Soma'nın Yırca mahallesinde kurulması planlanan termik santralle ilgili acele kamulaştırma kararının Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edilmesi, arazilerin satışı konusunda protokol imzalayan bazı arazi sahiplerini üzdü.

Karar sonrası ilçedeki bir otelde biraraya gelen arazi sahipleri, AA muhabirine açıklama yaptı.

Danıştay'ın aldığı kararı üzüntüyle karşıladıklarını belirten arazi sahiplerinden Ethem Balcı, proje için sondaj çalışmaları başladığında köylülerin tamamının yatırımı desteklediğini ancak köye gelen bazı sivil toplum örgütlerinin köylüyü kışkırttığını iddia etti.

Santralin yapılacağı bölgede arazisi bulunanların yüzde 60'ının santrali desteklediğini, 45 arazi sahibinin şirketle protokol imzaladığını, şirketin arazi sahiplerine kamulaştırma bedelinin yüzde 60 üzerinden bedeller ödemeyi taahhüt ettiğini anlatan Balcı, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Ağaçları kesilen kişiler bizleriz. Biz şirketle imzaladığımız protokol kapsamında gönüllü olarak termik santral yapımını destekledik. Ancak oluşturulan kamuoyu sonucu bölgede bir tane ağacı olmayan kişiler mağdurmuş gibi gösterildi. Yapılacak santralin insana ve çevreye zararlı olacağını söylüyorlar. Yırcalı'nın büyük bölümü köyün yakınındaki termik santralden ekmek yiyiyor. Ya çalışıyor ya da emeklidir. Santral zararlıysa önce 30 yıl önceki teknolojiyle yapılan o santral kapatılmalı."

İşsizliğin azalması için santralin Soma'ya yapılmasının şart olduğunu ifade eden Balcı, Danıştay'ın kararı sonrası hukuki olarak santralin yapımının mümkün olmadığını ifade etti.

Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükumetin de başladığı işe sahip çıkması lazım. Enerji Bakanlığı ihalesini verdi, ama bunun arkasında durmadı. Beklentimiz hükumetin, bu yatırımın arkasında durması. Danıştay'ın kararı bize hükumetin kanun çıkarmaması halinde bu işin devam etmeyeceğini gösteriyor. Nasıl ihale yapıp tahsis ettiyse bu sorunu da hükümet çözecek. Zeytincilik Yasası değişmediği sürece bu sorun çözülmez. Beklentimiz bir an önce yasanın çıkarılıp bu yatırımın gerçekleşmesidir" dedi.

Haberin Devamı

Arazi sahiplerinden Cemil Saygılı ise Yırca'nın santrale karşı olanlarla şirketle anlaşarak arazilerini verenler olmak üzere iki kampa ayrıldığını belirterek, "Köyde bizimle konuşan yok. Bu durumdan asıl biz mağdur durumda kaldık" dedi.

Hüseyin Kutlu ise projenin iptal olması durumunda kesilen ağaçlardan dolayı oluşan zararlarının tazmin edilmesini isteyeceklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!