Yine çiş kaçtı!

Geceleri alt ıslatma problemi demek olan enürezis nokturna, 5 yaş ve üzeri yaklaşık her 5 çocuktan birinde görülüyor.

Yani Türkiye’de, bu yaş grubundaki çocukların yüzde 21’i gece altını ıslatıyor. Buna rağmen ailelerin üzerinde konuşmayı sevmediği, utanılan bir durum olarak görülüyor. Erkek çocuklarında daha fazla rastlanılıyor, 12 yaşına kadar sürebiliyor. Çok nadir olarak daha ileriki yaşlara kadar da sarkabiliyor.

Öncelikle söyleyelim ki, 5 yaşın altında idrar kaçırma bu tanıma girmiyor. Ama 5-6 yaşlarında ayda en az 2 kez, 6 yaşından sonra ayda en az 1 kez altına kaçırma durumu varsa, bu rahatsızlıktan söz edilebilir.

Bu durum en çok çocukları etkiliyor. Kendilerine güvenlerinin azalması en büyük sorun. Hatta utanç duyma ile beraberinde daha büyük psikolojik problemler de getirebiliyor. Arkadaşlarına yatıya gidemiyor veya başka mekânda uyumayı gerektiren tatillerden bile çekinebiliyorlar. Sonunda kendilerini yalnız hissedebiliyorlar.

Uzmanlar, kendisinin de enürezis nokturna öyküsü olan ebeveynlerin, deneyimlerini çocuklarıyla paylaşmasını ve iyileşeceği konusunda cesaretlendirmesini öğütlüyor. Çünkü çocuk, ailesinin olumlu tutum ve davranışlarından yarar görüyor. Hekimin çocuğa karşı olumlu tutumu ve güven telkin etmesi de çocuğun uyumunu artırıyor. Önemli olan tedavi sırasında çocuğun utanma ve kaygı duygusunu en aza indirmek.

Genetik veya psikolojik sebepler yanında, beyindeki üriner kontrol merkezinin tam gelişmemiş olması, idrar torbasının yetersiz kapasitesi veya geceleri idrar üretimini azaltmak üzere salgılanan hormonun düşüklüğü gibi nedenlere bağlı olarak da geceleri alt ıslatma sorunu yaşanabiliyor. Sıklıkla görülen ve hem çocuklar hem de aileleri için sıkıntı yaratan bu soruna yönelik geliştirilen gece külotlarını kullanmak, süreç içinde ailelere de çocuklara da büyük rahatlık sağlıyor. Çünkü altını ıslattığı halde, sabah pijaması ve yatağı kuru uyanan çocuk kendini kötü hissetmiyor.

Evet, “Sünnet olunca geçer, âdet olunca geçer” diyerek önemsizmiş gibi davranılan bu soruna karşı lütfen çekingen olmayın. Tuvalet eğitimi verdiğiniz çocuğunuzun gelişimini takip edin. Bahsettiğimiz sıklıkta bir idrar kaçırmayla karşılaşırsanız lütfen konuyla ilgilenin.
Yazarın Tüm Yazıları