Yılın ilk haftası...

YILIN ilk haftasi biraz zor mu gecti ne? Herkes keyifsiz gibiydi. Özellikle Ankaralılar adeta evlerine kapanmıştı.

Yaprak kıpırdamadı bu hafta. Ben de bu haftayı çalışma tempomu biraz düşürerek bol bol okuyarak geçirdim. Elimdeki son kitap Aret Vartanyan’in ‘Bin yüz bir insan’ kitabı. Her gün onlarca role girerken kendi kuklalarımızı yaratıyoruz.Kendimizden yarattığımız, günlük hayatta oynattığımız onlarca kukla. Her rolün farklı bir kuklası var. Bir insanın bin farklı yansıması... Bir bedende kaç kişiyiz? İşte tum bunları anlatıyor yazar... Çok keyifle okuyorum.
Öte yandan internette gezerken severek takip ettigim Trend Watching adlı ingilizce sitede bir yazı okudum ve çok ilgimi çekti. 2012 yılının tüketici trendlerinden bahseden bu yazıdan bazı noktaları sizlerle paylaşmak istedim:

KIRMIZI HALI

2012’de dünyanın her tarafındaki mağaza, havayolu, otel hatta şehir ve ülkelerin dünyanın yeni imparatoru olan Çinlilerin ayaklarının altına kırmızı halı sermeleri bekleniyor. Ellerindeki dolar rezervine bakılırsa tek güç olma yolunda hızla ilerliyorlar.

EVDE CHECK-UP

Tüketicilerin yeni teknoloji ürünü cihazları kullanarak kendi sağlık durumlarını evde düzenli olarak takip ve idare etmeleri bekleniyormuş. Belki de parmağımızdan alacağımız bir parça kanla evimizde tüm değerlerimize bakabileceğiz. Ne müthiş bir gelişme olur!

İKİNCİ EL ÜRÜNLER

Daha önceden satın almış olduğumuz mal ve hizmetleri elden çıkarmak ya da takas etmek bizler için çok daha kolay olacak. İkinci el ürünlerin altın dönemi başlıyormuş.

ŞIK FIRSATÇI

2012’de fırsat ve indirim peşinde koşmaya devam edecekmişiz. Hatta aynı zamanda bunu gurur duyarak yapmamız bekleniyormuş.

EKO-DÖNÜŞÜM

2012’de markaların ürünlerini geri alarak sorumlu bir şekilde geri dönüştürmesine daha sık rastlayacakmışız. Artık kanunlar da bunu gerektirecekmiş.

EKRAN JENERASYONU

Dokunmatik ekranlar, akıllı telefonlar ve tabletlerin yaygınlaşmasıyla 2012 yılı çok daha yaygın ve etkileşimli bir Ekran Kültür’üne sahne olacakmış. Artık herhalde I-pad ler toplantıları da yapmaya başlayacaklar.

KUSURLARI SEVMEK

Kusurlarını göstermekten cekinmeyen insanı markalar 2012 de tuketicilerin sevgilisi olacakmış. Artık herkesin kusurlarını sevdiği, onlarla barışık olacağı yıllara giriyormusuz. Ne güzel!

NAKİTSİZ YAŞAM

Kartlarla alışverişe iyiden iyiye alışmaya başlamıştık ama Trend Watching’e göre MasterCard ve Google gibi büyük oyuncular mobil teknolojinin sunduğu yeni olanaklarla çok farklı ödemeler, ödüller ve fırsatlar sistemini kurmak için hararetle çalışıyorlarmış.

YENİ TÜKETİCİLER

Dünyada para ve güç sahiplerinin degisime uğraşmasıyla gelişmekte olan pazarlarda kurumsal olmayan ürün, hizmet ve kampanyaların artması bekleniyormuş. Dünyada ortaya çıkan yeni tüketicelere tüm markaların alışması gerekiyormuş.

2012 belli ki tüm dünyaya ve ülkemize büyük değişimler yaşatacağa benziyor. Gözumuz kulağımız Avrupa ekonomisindeki gelişmelerde. Arap baharı sonrasında Ortadoğu’da düzen nasıl olacak? Amerika’da Kasım’da başkanlık seçimleri var. Çin elindeki büyük dolar rezervini Amerika lehine kullanacak mı? Tüm bu gunlük, saatlik gelişmeleri takip etmekten bazen yorulsam da cok merak ediyorum, yarın sabah nasil bir Türkiye’ye nasıl bir dünyaya uyanacağız?
Yazarın Tüm Yazıları