Yeter!Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Büyükşehir, bizi belediye saymıyor

Beşiktaş Belediye Başkanı Ayfer Atay'ın Etiler'deki imar uygulamaları ve Akmerkez'le ilgili açıklamalarını bazı okurlarımız yetersiz buldu. Okur Şükrü Servet Aya, ‘‘Talan devrinde torunlarımızın istikbalinin de şimdiden parselasyonlar ve imar planları ise satıldığı malumdur. Acaba Ayfer Bey, bunların düzeltilmesi için ne tür gayretlerde bulunmuştur?’’ diye soruyor.

Atay'a sorduklarımızın yanıtları şöyle:

ANA ARTERLER Beşiktaş'ta 34 tane ana arter var. Bunların trafik ve yol temizliği Büyükşehir'indir. Bizim bir müdahale hakkımız bulunmuyor. Maalesef, gelen şikâyetleri onlara aktarmaktan yapacağımız bir şey yok.

BARLAR Levent ve Etiler'de bar gibi eğlence yerlerine ruhsat verme yetkimiz yoktur. Çoğu Turizm Bakanlığı'nca verilmiştir. Açma ve kapma denetimi kaymakamlıkça yapılmaktadır. Nitekim, Beşiktaş Kaymakamı'nın görevden alınma olayının altında bu sorun yatmaktadır. Bu çok ciddi bir konudur ve maalesef bizim hiçbir müdahalemiz olamamaktadır.

AKMERKEZ Buradaki trafiği, Ulus'u Barbaros Bulvarı'na bağlamadan çözmenin olanağı yoktur. Bu yola gerekli olan viyadük için istimlak yapılması gerekmektedir. Rantı yüksek bölge olduğundan Büyükşehir Belediyesi'nde sıkıntı yaşanmaktadır. Büyükşehir, RP'li olan Akyıldız grubunun 8-9 dönüm arsasından bu viyadüğün nasıl geçirileceği konusunda karar verememektedir. Bu nedenle planın yürürlüğe girmesi geçikmektedir. Gerçi, Büyükşehir'in son faaliyet raporunda, bu yol için 100 milyarlık bir kaynak ayrıldığı görülüyor. Bakalım, Recep Tayyip Bey, Akmerkez'in trafiğini mi, yoksa Karadenizli hemşerisinin arsasını mı kurtaracak, göreceğiz.

KARANFİLKÖY Akatlar'ın altındaki Karanfilköy 40 yıllık, 800-900 adet tek katlı evlerin bulunduğu bir gecekondu bölgesidir. Aslında, Büyükşehir burasını temizleyip teslim alıp, müteahhitlere kat karşılığı teslim etmek niyetindedir. Kendilerine de Soğanlık, Küçükköy'de yerler önerilmiştir. Ancak, Büyükşehir 1.5 yıl önce 15.50'lik bir plan hazırlayınca, inşaat furyası başlamış, iki-üç katlı evler yükselmeye başlamıştır. (RP'li Beşiktaş ilçe örgütündeki bir sakinin öncülüğüyle...) Bilindiği gibi, bu evler sonradan yıkılmıştır. Ancak bölge halkı 'buraya büyük binalar yapılacak, bize bir şey verilmeyecek' demeye başlamışlardır. Gerigörünüm ve öngörünüm bölgelerindeki tapu tahsisleri 1986'da iptal edilince, sakinler şu anda hiçbir hak iddia edemez duruma düşmüşlerdir. Gecekonducularla büyükşehir şimdi bir fırtına öncesinin sessizliğinde beklemektedirler.

GECEKONDU RP'nin, oy aldığı bölgelerde hiçbir yıkım yapmaması dikkat çekicidir. Büyükşehir, 3-4 katlı evlerin bulunduğu Armutlu'ya dokunamamaktadır. Çünkü, orada rant yoktur. Zaten, Armutlu ve Sarıyer Uyum dışında yıktıkları hiçbir yapı da bulunmamaktadır.

ORTAKÖY Boğaz trafiğindeki tıkanmayı gidermek amacıyla Sözen döneminde Pfizer'den Palanga yokuşuna kadar istimlak yapılacak, çift yol açılacaktı. İstimlak paraları yatırılmıştı. Ancak, davalar açıldı, bugünlere gelindi, elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz.

MAYA SİTESİ Levent'te Terakki Lisesi'nin yanında, herkesin şikâyetçi olduğu Maya Sitesi'nin inşaat yoğunluğu, 1975'lerde yapılan planlardan geliyor. Mevzii imar planları kervan geçmez, kuş uçmaz dönemlerde yapıldı, rant yükselince de şimdiki durum ortaya çıktı.

MAYA İNŞAAT Akmerkez'in doğusundaki Hattatlar'ın arsasını Maya İnşaat'ın, kat karşılığı yüzde 60-65 payla aldığını biliyoruz. Kot seviyesinden yüksekliği 15.50 metre... Arsanın meyilli olması nedeniyle bina 7-8, caddeden görünen kısmı ise 5 kat olacak. Altında otoparkı, belki bir kat çarşısı olan bir apart otel yapılacak.

TATLICILAR Yine aynı bölgedeki bu yere Akmerkez'e rağmen çarşı yapmak düşüncesindeler. Yükseklik, aynı 15.50 metre olacak.

Bu alanların trafik sorunu nedeniyle İTÜ'ye başvurduk, bölgenin ulaşım planını çıkarttık. Kendileriyle konuştuk, alt ve üstgeçitleri yapacaklar, ancak istimlaklara karışmayacaklarını söylediler.

SABANCILAR'IN 3. KULESİ Milliyet'te maketini gördüm; Sabancılar ikizlerini üçleyeceklermiş. İki kulenin yüksekliği kadar olacakmış. Boyu belki 130-140 metre olacak demek ki... Sabancılar, bunun için mevzii imar planlarında iki katlı evler bulunan 6-7 ev aldı. Kendi giriş çıkışlarındaki trafik yükünü hafifleteceklermiş. Üçüncü kulenin imar planı bizden değil, Büyükşehir'den çıkacak. Maket yaparak basına açıklama yaptıklarına göre, bu işin garantiye alındığı anlaşılıyor. Zincirlikuyu ve Barbaros'ta karşılaşılacak yoğunluk için tehlike şimdiden bağırıyor. İlçe belediye başkanı olarak yapabileceğim bir şey yok, yetkim yok. Bu olayı Leventlilere şikayet edeceğim, engel olsunlar diye...

BÜYÜKŞEHİR Hiçbir ilişkimiz yok. Bize, 'sizin görevleriniz şunlardır, anaarter'ler, ulaşım bizimdir', yani, haddini bil, boyuna göre konuş demek istiyorlar. 'Sıkıntılarımız vardır, şu planların yapılması gerekir' diye plan öneriyorsunuz, bize 'Bölgenizin 5 binlik planları hazırlanmaktadır, görüşünüz dikkate alınacaktır' diyerek geçiştiriyorlar. 3.5 yıldır ne Dikilitaş'ın, ne Beşiktaş'ın merkez planları hazırlandı. Muhalefet belediyelerinin hiç puan getirici bir şey yapma imkânı yoktur. Ama kendi belediyelerinin bütün ihtiyaçları karşılanmaktadır. Gecekondu bölgeleri asfaltlanmakta, Pendik ve Tuzla gibi ilçelere özel bir uygulama yapmaktadırlar. Çünkü oraları onların oy deposudur, bu nedenle kendi bölgelerini mamur hale getirmektedirler.

Yazarın Tüm Yazıları