Yeter!Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

SSK Okmeydanı'ndan anlayış bekliyoruz

Eşim Ahmet Uzkal'ı bir kaza sonucu kaldırdığımız SSK Okmeydanı Hastanesi'nde maalesef kaybettik. Hastane yetkilileri, cenazeyi vermek için 85 milyon liralık masrafı ödememi istediler. Cebimde sadece 25 milyon lira vardı. Kalan 60 milyon için bana iki senet imzalattılar. 18 yıl boyunca sigorta primi ödemiş, emekliliğine sadece bir ay kalmış bir insanın 60 milyon liralık masrafını SSK nasıl ödemez? Şimdi o senetleri gerekçe göstererek evime hacze geleceklerini söylediler. Hastane yetkililerinden anlayış bekliyorum. Eşimin sigorta sicil numarası: 9735169

Şaziye UZKAL-İSTANBUL

2 noterde farklı ücret

İki ayrı üç sayfalık bir gayrimenkul satış vekaleti ücretinin karşılığında Beyoğlu 29. Noteri'ne 1 milyon 500 bin lira; Beyoğlu 11. Noteri'ne de 820 bin lira verdim. Bu büyük farklılık size mantıklı geliyor mu? Noterler Birliği beni aydınlatırsa sevinirim.

S.Hakkı BATI-İSTANBUL

Sofya'ya banka istiyoruz

Köşeniz'den yaptığınız öneri üzerine THY, Sofya seferlerine yeniden başladı. Teşekkür ederiz. Türkiye ile Bulgaristan arasında ticari ilişkiler büyüyor. Ziraat Bankası'nın bir şube açması gerekli hale geldi. Karayolunun da iyileştirilmesini de istiyoruz. Köşenizin etkisi büyük, inşallah bu da gerçekleşir.

Ahmat AKAT-Bulgar-Türk İşadamları Derneği Yönetim Kurulu üyesi

Doğa, Mercedes'efeda edilemez...

Geçen hafta Çevre Bakanı İmren Aykut, Trakya'da yeraltı sularını ve Ergene'yi kirleten Çorlu, Çerkezköy ve Muratlı'daki 37 fabrika ve sanayi kuruluşunun sahiplerinden ve yöneticilerinden, mart ayına kadar arıtma tesislerini kurmaları için taahhütname aldı.

Aykut, Ergene Nehri'nin bir kanalizasyona dönüştüğünü vurgulayarak, ‘‘Bu nehirden yapılan sulamalar, kimyasal ve zirai ilaçlamalar sonunda, artık Trakya'da tehlike çanlarının çaldığını görüyoruz’’ dedi.

Sanayicilere, bir Çevre Bakanı'nın ilk ciddi uyarısı bu...

Ne yazık ki, sanayiciler umursamazlıklarını sürdürüyorlar. Hâlâ, taahhütnameyle verilen sürenin çok kısa olduğunu, uzatılmasını istiyorlar. Yıllardır yapılan uyarılara kulaklarını kapadılar. Arıtmaları olanlar ise, bakın ne diyor:

‘‘Biz enayi miyiz? Arıtmamızın çalıştırılması için elektrik ve kimyasal ilaç harcamaları yapıyoruz. Rakiplerimiz doğal olarak daha ucuza üretim yapıyorlar. Haksız bir rekabet karşısındayız.’’

Bu arada Tekirdağ İl Çevre Müdürlüğü, Ergene'ye asit, zırnık, kalay, demir ve kurşun atıklarını salan 150'ye yakın deri fabrikasının durumunu gözden kaçırıyor. Bunların mevcut arıtma tesisi yetersiz, tam çalıştırılmıyor. Yeni arıtma tesisinin yapılması da geciktiriliyor. İhtar çekilen fabrikalar arasında neden dericiler yok!

Tekirdağ Valisi Zeki Şanal'a, Çerkezköylü sanayicilerin Vilayet'e armağan ettikleri Mercedes'in karşılığında mı, Bakanlığın ‘‘kapatma’’ talimatını savsakladığını sormuştuk. Bugüne kadar kendisinden bir ses çıkmadı. Anlaşılan iade etmeyeceğine göre, güle güle kullanabilir!

Sadece arıtma tesisi yetmiyor

Bir arıtma tesisi ne kadar teknolojinin en son olanakları kullanılarak yapılırsa yapılsın, yüzde 100'lük bir arıtma söz konusu değildir. Bu yüzden ‘‘arıtılmış bir atık su’’ sağlığa zarar verici, yerüstü ve yeraltı sularını kirletebilecek kimyevi maddeleri ihtiva eder. Bu böyle olunca yeşillendirme amacı ile kullanılan ‘‘arıtılmış atık suyu’’ toprağa iletirken, o toprağın temizleme gücünden yararlanılması gerekir. Bu amaca ulaşabilmesi için de yeşillendirme sahası için seçilmiş alandaki toprağın temizleme gücüne sahip olmazı lazımdır. Bunu gerekli ön araştırmalarla tespit etmek zorunluluğu vardır.

Hazırlanacak rapor için bilinmesi zorunlu etkenler şunlardır: Toprağın nevi, ki bu sondajlama ve bölge jeoloji haritalarının incelenmesi ile kolayca belirlenir. Sızdırma deneyleri yaparak toprağın doymamış bölümünün geçirgenlik derecesinin tespiti ve yeraltı suyu aynasının bulunduğu derinliğin metre olarak tespiti...

Bu değerlerin yardımıyla bir toprağın temizleme gücünün kullanılıp kullanılamayacağı, başka bir deyişle, bir toprağın temizleme gücünün olup olmadığı kolayca hesaplanıp belirlenebilir. Yapılan uzun araştırmalara göre ‘‘arıtılmış atık sulardaki’’ arta kalan kimyevi maddelerin toprak tarafından emilerek tutunabilmesi, absorbe edilebilmesi için o suyun yeraltı sularına karışmasına kadar geçecek sürenin 15 günü doldurması gerekir. Aksi halde söz konusu ‘‘arıtılmış atık suyun’’ yeraltı sularını kirletme ihtimali vardır ve bu şekildeki ‘‘arıtılmış atık sularının’’ kullanılmasına ruhsat verilmemelidir.

Dr.Ali AKTAŞ-Biyolog-Köln/ALMANYA

MESAJ PANOSU

SARIYER Belediyesi'ne, okur İ.Ç.'den uyarı: Kilyos yolunda Ataman İnşaat'ın dereye kadar inen villalarından birinin ve taş duvarın kaçak olduğunu bilmiyor musunuz? Şikayetleri dikkate almadığınıza göre, yoğun bir yağış sırasında derenin taşmasının sorumlusu siz olacaksınız.

SUADİYE Princess Oteli'ne, okur D.S.'den: Kumarhanenizden çıkan sarhoş bir kişiye ait 34 EML 05 plakalı araçla yolu kapayan personeliniz, tepki gösteren sürücülere ‘Ne bakıyorsun, belanı mı arıyorsun?’ diye tehditkâr davranabilir mi? Bahşiş uğruna insanlar uşak olmasın, ona saygılı olmayı öğretiniz!

Yazarın Tüm Yazıları