Yeter!Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Siyasetten bir yıldız kaydı (2)

Şişli'de başkanlık yarışı başladı bile

Bırakın muhalefeti, ANAP'ın Şişli Belediye Meclis üyeleri bile Gülay Aslıtürk'ü bir 'kapalı kutu' olarak biliyorlar. Bir meclis üyesi, bize açıkça, ‘‘Gülay Hanım'ın hiçbir icraatının açık olmadığını ve kimseyi bilgilendirmediğini, bu nedenle kendisini tanıyamadıklarını’’ söylüyordu.

Siyasetçinin büyük yanlışıdır; Gülay Hanım bütün işlerini yakınları aracılığıyla yürütüyordu. Maliye ve SSK'ya borçlarından ötürü haciz işlemine uğramamak için gelir kaynaklarını genellikle ŞİPA şirketi üzerinden yapıyordu. Aslıtürk'ün, CHP'den atak davranarak 'gönüllü' kurdurttuğu Araştırma Komisyonu'na (ANAP 3, DSP 2, CHP 2, RP 1, Bağımsız 1) nedense, belediyenin hiçbir biriminden ihaleler, alımlar-satımlar ve yapılan sözleşmelerle ilgili bilgi aktartmamıştı. Ta ki, istifasına kadar...

Komisyona şu iki gün içinde çeşitli bilgiler aktarılmaya başladı. Maaşlarını düzenli alamayan belediye çalışanlarında geçici bir 'rahatlama' olduğu gözlendi... Buna karşılık bazı yandaşları ise 'panik'te... Komisyon dün ANAP ve CHP İlçe Başkanlarından ilginç bilgiler aldı. (ANAP'lı Mehmet Öker'in de, sağlığı düzelince komisyona sağlıklı bilgiler aktaracaktır.)

SUSURLUK KOMİSYONU'NA DÖNÜŞMEZ!

Belediye koridorlarında en çok konuşulan konu, Gülay Hanım'ın sabaha karşı kamyonetle götürdüğü zati eşya ve plaketleri arasında gizli evrak var mıydı? Bir Meclis üyesi şunları söylüyor:

‘‘Komisyonun istediği belge ve bilgileri vermezken, bunların bir bölümünü yanında götürdüğü biliniyor. Bunlar arasında Belediye'nin REPO'ya yatırılan hesapları da vardır. Sorumsuz kişilerin üzerine geçirilen gelirler vardır. Bunlar uçup gitmiştir. Bu nedenle komisyonun görevi zordur.’’

ŞİPA üzerinden birçok hesabın geçirildiği, rant paylaşımına bazı Belediye Meclis üyelerinin adlarının geçtiği biliniyor. İmar işlerinden komisyon alan bazı üyelere ‘‘Bay yüzde 20’’ diyorlar. Partisini açıklamak istemediğimiz bir kişi bize şöyle dedi:

‘‘Komisyonumuz, inşallah Susurluk Komisyonu olmaz!’’

YENİ SORULAR

Ardından komisyona şu çağrıda bulunuyor:

- Çatalca'dan getirttiği yardımcısı Altan Demirel, Gülay Hanım'ın kasası mıdır? Belediyenin alım ve satımlarının üzerinden geçirildiği Karadeniz Ltd. Şti.'ye kimler ortaktır? Hangi ihaleleri almıştır?

- Şişli bölgesinin reklamlarını 1.1.1998'den 2000 yılına kadar, ilk yıl 6.5 milyara -o da taksitle- satan Başkan Yardımcılarından Erdinç Yaravul mudur? Satış sözleşmesini yapan İletişim Reklam Şirketi'nin arkasında hangi siyasi bulunmaktadır?

- Belediyenin elinde gerekli ilgisizlikten hurdaya çıkan; çöp, binek ve servis işlerinde kullanılan 46 araç kimlere hibe edilmiştir? 3 trilyonluk yeni araç alımından belediye meclis üyelerinin haberi olmuş mudur? İhalenin kimlere verilmesi düşünülmektedir?

- Şoför kadrosunda bulunmasına rağmen -aynı zamanda ANAP'ın yedek meclis üyesi- olan Yılmaz Atlı, Atölye ve Trafik Müdürlüğü görevlerinde nasıl bulunmuştur? Şimdi de Ayazağa Şube Müdürlüğü'nde görev yaptırılmasının gerisinde başka amaçlar mı yatmaktadır?

Aslıtürk, kendisine güveniyorsa yapacağı tek şey, hafta başında Araştırma Komisyonu'na ve Mülkiye müfettişlerinin karşısında hesap vereceğini açıklamak olmalıdır.

Ve çalıştığı tüm başkan yardımcılarının da soruşturmadan geçirilmesi gerekiyor; belediyenin Gelirler ve Giderler Müdürleri ve Ayazağa Şube Müdürü de dahil olmak üzere... Bu kişiler hakkındaki inanılmaz iddialar, elbette göz ardı edilmeyecektir.

TANJU GÜRSU'YA ADAYLIK ÖNERİSİ

Aslıtürk'ün üç hafta önce görevden aldığı Av. Cemil Can Bıçakçı'yı, Şişli Kaymakamı'na 'vekil' olarak atattırması çok anlamlı bulunuyor. Bıçakçı'nın ‘‘Şahsıma yönelik haksız, hilafi hakikat gülünç iddiaların maalesef size çok yakın olan çevreden kaynaklandığını tespit ettim’’ biçimindeki sözleri Gülay Hanım'aydı. Aradan birkaç gün sonra da Aslıtürk'ü 'tehdit' ederek, Ahmet Sıtkı Barı ve Halit Ayangil'in başkan yardımcısı olmalarını sağlayan kendisi değil miydi? Orhan Aslıtürk'ün Ayazağa'daki arazisine toprak döküm işinin arkasında Bıçakçı bulunuyordu. Başına gelen olmadık işlerden sonra başkanının aşkına o da çok şaşırmıştı.

Kulislere dün egemen olan soru, yeni başkan kim olacak? Bıçakçı'nın adını belli bir kesim duymak bile istemiyor. Ortaya atılan ilk isimler, şimdiki Araştırma Komisyonu Başkanı Nur Beken ile ünlü sinema sanatçısı Tanju Gürsu... Gülay Hanım'ı sık sık eleştirdiği bilinen Gürsu'ya CHP'liler bile 'sıcak' bakıyor. Ancak, Tanju Bey'in yakınlarına, ‘‘Henüz düşünme aşamasında bile değilim. Ancak, tüm meclis üyeleri olarak Şişli'de dürüst politika için savaş vermemiz gerekiyor. Asıl zorluk şimdi başlıyor. ’’ dediği belirtiliyor.

Meclisin dağılımı ANAP 15, DSP 6, CHP 6, RP 5, Bağımsızlar 5 şeklinde olduğundan, ANAP-DSP birlikteliği başkan seçiminde zorluk göstermiyor.

Başkanlık için kulislerde inanılmaz pazarlıkların yapıldığını şimdiden size söyleyebiliriz.

GÜLAY HANIM'IN SON MESAJI

Gülay Hanım'ı önceki gün yurtdışına çıkmadan önce aramıştık. 'En yakını'yla bize şu mesajı aktardı:

‘‘Siyasi çok mücadele verdim. Ayazağa Teknoloji Vadisi ve diğer projelerim tıkanma noktasındaydı. Bunlar iyi şeylerdi. Meclis Araştırma Komisyonu'nu engellediğimiz iddiaları vardı, işte buyrun diyorum. Mutluluğu yakalamışken bebeğimin, sağlığımın olumsuz etkilenmesini istemediğim için ayrılıyorum. Daha fazla yıpranmak istemiyorum. Artık her şey kişiselleştirildi. Başka diyeceğim bir şey yok.’’

Aylardır gelmekte olan 'karabulutlar'ı ANAP yönetimi hiç önemsemedi. Birisinin ayrılıp gitmesi ANAP'ın sorumluluğunu ortadan kaldırmayacaktır.

Şişli'de bugün seçim olsa...

Parametre Araştırma'dan, Şişli'de 6-9 Kasım'da 768 seçmen arasında yapılan bir anketin sonuçları:RP 17.6, CHP 17.2, ANAP 16.9, DSP 15.7, DYP 13.9, MHP 9.0, Kararsızlar 6.4. Araştırmada ‘‘Gülay Aslıtürk'e oy vermeyi düşünüyor musunuz?’’ sorusunun yanıtı; olumlu yüzde 14.3, olumsuz yüzde 82.6. Yüzde 3 görüş belirtmeyen var. Şirketin koordinatörü Selim Ergin'in yorumu: ‘‘RP'nin oy oranının 1994 Belediye Başkanlığı ve 1995 milletvekili seçim sonuçlarına göre arttığı, ANAP ve DSP'nin oy olarında bir düşüşün görüldüğü, DYP'nin oy oranının 1994 seçim sonuçlarına yakın olduğu gözleniyor. CHP'nin oy oranının 1995 seçim sonuçlarına yükseldiği görülüyor. MHP'nin oyunda önemli bir yükselme göze çarpıyor.’’

Yazarın Tüm Yazıları