Yeter! söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

İçki, sigara mı, yoksa sağlık mı?

BASINA yansıyan vergi düzenleme haberlerine göre vergi iade düzeni yeniden genişletilmektedir. Belge dolaşımının yaygınlaşması ve özendirilmesi açısından yararlı olacağı inancındayız.

Ancak, sigara-içkinin de vergi iadesi kapsamına alınmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü çağımızın sessiz bulaşıcı hastalığı sayılan sigara ile her kötülüğün anası içki insan yaşamına aykırı, sağlığa zararlı mallardır. Üstelik her ikisi de genelde Tekel'ce üretilerek denetlenmektedir. Üretim ve satışların fatura edilmemesi söz konusu değildir. 20 yy'a girerken dünyamızda silah, sigara ve içki yoluyla dolaylı ödenen verginin çok çok daha fazlası hastalık ve uzantıları yoluyla geri harcanmaktadır. Eski bir başbakanımız, Tekel mallarına zam yapmak durumunda kalınınca, Meclis'te şöyle demişti:

‘‘Devlet içenin parasından, içmeyenin de sağlığından kazanır.’’

Önemli olan vatandaşımızın dirliği ve düzenliği midir? İnsanımızın sağlığı mıdır? Yoksa bir miktar parasal yarar mıdır?. Sigara ve içkinin vergi iade kapsamına alınmasını sakıncalı ve yararsız buluyoruz.

H.Turgut ARIĞ-Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Birliği Kurucu Başkanı

Kayserili 'Kambur Osman'dan ders...

OKURUMUZ Adnan Akyol, Kayseri milletvekillerine bir hatırlatma yapıyor: ‘‘1950'li yıllarda Kayseri'nin Belediye Başkanı 'Kambur Osman' adıyla bilinen Osman Kavuncu'ydu. DP'nin kurucusu ve Kayseri'nin bugünkü kent dokusunun planlayıcısıydı. Şöyle bir anısını hatırlarım.

Kayseri Valisi, resmi arabayla hanımının gezmesine göz yumarken, Kambur Osman, bu vicdanı doğru dürüst adam, atmış arabanın önüne kendisini... ‘‘Devletin arabasında vali gezer, hanımı değil...' demiş, sanıyorum hanımı da arabadan indirtmişti.

Ben Kayserili değilim. Hiç de görmedim. Ancak 40 küsur senedir unutmadım, bu devlet malını koruyan adamı...

Şimdilerde halkına ve devletine her türlü üçkâğıdı açmış, yargıdan kaçan şımarık sarışının peşinden giden Kayserili milletvekillerini düşünüyorum.

Nereden nereye geldik. Ve acıyorum hepsine... Doğruluğun, dürüstlüğün ağır tokatı yüzünüzde şaklamadan Kambur Osman'larınızı düşünün.’’

Adnan Bey, böyleleri kaldı mı?

Kutay'ı hayattayken onurlandıralım

ATATÜRK'ün gerçek değerinin anlaşıldığı şu günlerde, bizim kuşaklara ve gelecek nesillere bu yüce insanı çok yönlü tanıtan ve ona olan sevgimizi pekiştiren değerli tarihçi, yazar Cemal Kutay'a, mümkünse devletimizin en yüce makamı tarafından bir onur ödülü verilmesi rahmetli Atatürk'ün ruhunu da şad edecektir. Üstadın kendi imkanları ile yayınladığı birbirinden güzel 173 kitabının bir külliyat halinde çağdaş, -Atatürkçü- vakıf ve dernekler, hatta mümkünse Kültür ve Milli Eğitim Bakanlıkları tarafından yayınlanması çok doğru bir karar olacaktır.

Dr. Hilmi ŞENLİ-İSTANBUL

Numune, neden numune olmaz?

HAYDARPAŞA Numune Hastanesi yürekler açısı durumunda. Bir hastanede bulunması gereken tıbbi malzeme ve ilaç sıkıntısı çekiliyor. Günübirlik alımlar bile yapılamıyor. Havaların soğumasıyla birlikte hastalar ve yakınları, çaresizlikten ne yapacaklarını bilemiyorlar. Diyeceksiniz ki, bu hastanede yönetici yok mu, başhekim yok mu? Varmış! Söylendiğine göre, bir önceki hükümet zamanında göreve getirilmiş. Yoksa, Haydarpaşa Numune'deki bu sorumsuzluk, beceriksizlik ve insan sağlığını hiçe sayan vurdumduymazlık, Refahyol yönetiminin tipik örneklerinden biri mi? Olabilir ama şimdiki hükümetin Sağlık Bakanı ne güne duruyor?

Onur Bekir A.-KADIKÖY

Mavi ışıklılara!

SON zamanlarda, köprülerin yoğun saatlerinde emniyet şeritlerinden geçen tavanları mavi eskortlu araçların sayısı arttı. Trafik polislerinin de yardımıyla trafiğe takılmadan geçen resmi plakalı araçların(!) bu geçiş üstünlüğü acaba nereden kaynaklanıyor? Bu araçlarda kimler gitmektedir? Sayın Valimiz, bunlara Başbakan'ın talimatını hatırlatamaz mı? Kemal MERT-BEŞİKTAŞ

KASIMPAŞA Cezayirli Gazi Hasan Paşa İlköğretim Okulu sınıflarında iğne atsan yere düşmez. Ancak okulun genişletilmesi için gerekli ve okula ait olan arazilerin üzerinde bir kahvehane, bir de mahalle muhtarı vardır. Bu yerlerin tekrar geri alınması için 20 yıldır yapılan yazışmalar hep kağıt üzerinde kalmıştır. Çocuklarımız sınıflarında balık istifi gibi ders görürken, okulun arazileri nasıl başkalarına bırakılır? A.B.-KASIMPAŞA

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit'in Yalova'ya vali olmasına karşı değiliz. Ama oynadığı bazı filmlerde açık görüntüleri var. İkinci sebep ise, Hülya Hanım'ın kardeşleridir. Hülya Hanım'ın iki kız kardeşinin evlilikleri de sorunludur.’’

(Devlet Bakanı Mehmet Batallı)

Yazarın Tüm Yazıları