Yeter!Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Gümrüklerde Susurluk sinyali...

‘‘Kapıkule de bir Susurluk'tur...’’

Bu sözü Ankara'dan arayan gümrüklerle ilgili bir üst düzey görevli söyledi. ‘‘Bu dosya açılmışken peşini bırakmayın, ardından da hükümeti izleyin’’ dedi.

Avrupa'Asya'ya bağlayan bir geçiş olduğu için Kapıkule Avrupa'nın en büyük gümrük kapısıdır. Bu nedenle ‘‘derin devlet’’e kadar uzanan bağlantıları vardır. Gümrüğe el atanın eli yanar!

Bu nedenle geçen haftaki iki yazımızın büyük yankı uyandırdığını söylemek gerekiyor.

Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Devlet Bakanı Rıfat Serdaroğlu, ‘‘Kapıkule Havuzu’’ başlıklı yazımız üzerine Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ'a soruşturma açılması için talimat verdiğini söyledi. Gümrük Başmüfettişi İbrahim Tezer de bu işi ortaya çıkartmakla görevlendirildi. Kapıkule Gümrükleri Başmüdürü Yüksel Elban da, bize çektiği faksla ‘‘derhal idari ve adli soruşturma’’ açtırdığını açıkladı. Ne tesadüf ki, geçen cumartesi günkü ‘‘Gümrük Müdürünün kameriyesi’’ başlıklı yazımızda, ‘‘çevreci keyfini’’ ortaya koymuştuk. (Bir okurumuz bu yazımızda, Kapıkule'den giriş ve çıkış yapan minibüs ve otobüslerin ayakbastı parasının da 500-1000 DM olduğundan neden söz etmediğimize sitem ediyor.)

Gümrüklerde neler döndüğünü bilen herkes için başmüfettişin işinin ne kadar zor olduğu açıktır. Gerçi yazılanlar, bize anlatılanların bir bölümüdür. Soruşturma dileriz bu kapsamda bırakılmaz, ilgili müdürler hemen görevden alındıktan sonra her görevli sorgudan geçirilir. Sonunda nelerin ortaya çıktığı dehşetle görülecektir. (İnşallah servet bildirimlerinin alınması da unutulmaz!)

SERDAROĞLU BİLİYOR MU?

Bakan Rıfat Serdaroğlu'nun konuya hassasiyeti bilinmekle beraber, ‘‘gümrük çetesi’’ne dokunabilmenin ne kadar cesaret gerektirdiğine, ‘‘Kapıkule Rezaleti’’ne el atmak isteyen Maliye Bakanı Vural Arıkan'ın Turgut Özal tarafından nasıl azledildiği örnek olmalıdır.

Bu vesile ile biz de Serdaroğlu'na birkaç ‘‘zor soru’’ aktaralım:

- Kapıkule'de görevli 300 dolayındaki memur, gümrük sahasındaki lojmanların yerine Edirne'deki lüks dairelerde oturmayı neden yeğlemektedirler? Devletin milyarlar harcadığı 200 lojmanın bakımsız, harabe haline getirilmesinde bir kasıt var mıdır? (Gümrüklerde ortalama maaş memurlarda 75, müdürlerde ise 120 milyon dolayındadır.)

- Otomobili bulunmayan gümrük ve gümrük muhafaza memuru var mıdır? Kapıkule otoparkındaki lüks otomobillerin markası hiç saptanmış mıdır? (Evi ve otomobili bulunmayan memurların ödüllendirilmesi düşünülmekte midir?)

- Kapıkule'deki Yolcu Çıkış ve Nakilhane Gümrük Müdürlükleri neden kapatılıp Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü'ne bağlanmıştır? Bu nedenle aylak dolaşan kaç müdür ve memur bulunmaktadır?

- Futbol kulüplerinde yöneticilik yapan eski ve yeni gümrükçüler kimlerdir?

- Habur Gümrükleri Başmüdürü Ali Akıncı, MİT raporuyla görevden alınıp, önce Sinop Başmüdür Vekili yapıldıktan sonra bu hükümet döneminde de Mersin Gümrük Müdürlüğü'ne kimin talimatıyla atanmıştır?

- Ayfer Yılmaz döneminde Kapıkule'yi teftişe gelen ve kendisine Kapıkule Gar Müdürlüğü'nde mükellef bir ‘‘kuzu çevirme’’ partisi verilen Başmüfettiş İrfan Bebek'in raporu gerçekleri tam yansıtmış mıdır?

PATLAYICI-UYUŞTURCU TRAFİĞİ

- Serdaroğlu, Türkiye'deki 18 başmüdürlüğün tüm müdürlerinin görev yerlerini değiştirmesine karşı, hangi güçler Kapıkule'deki müdürlerin altı ayda bir yapılan rotasyonunu engellemektedir? Kapıkule'de kaç gümrük müdürü makamsız görev beklemektedir?

- Çiller hükümetinin bakanı Ali Şevki Erek ile Refahyol hükümetinin bakanı Ayfer Yılmaz tarafından, Gümrükler Başmüdürü Ramazan Uludağ'ın ve Gümrük Muhafaza Genel Müdürü Şahin Sezer'ın görevlerinden alınma ve yetkilerinin kısıtlanma gerekçelerinden haberiniz var mı? Uludağ, sizin döneminizde kimin hatırı için müsteşar yapılmıştır?

- PKK'nın Türkiye'de kullandığı patlayıcı maddelerden bir bölümünün minibüslerle Bükreş'ten getirilmesi, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan'da yakalanan uyuşturucuların da Kapıkule'den geçtiğinin bu ülkeler tarafından açıklanması gümrük örgütünü hiç rahatsız etmiyor mu?

- Türkiye-Romanya arasında birkaç kez ‘‘kara para’’ getirdiği tespit edilen ve üç-dört yolcu ile sefer yapan otobüsler ne kadar denetleniyor?

Yeni bir ‘‘Mataracı olayı’’ patlamadan biz de hükümete iki soru sormak istiyoruz:

‘‘Çetebaşı’’ kimdir, ‘‘torba’’ nedir?

Biz bu işin sonunu merak ediyoruz.

MESAJ PANOSU

- ŞU Almanlar'ı bir türlü anlamıyorum. Sinop Valisi İrfan Kurucu'nun ‘‘vatan haini’’ ilan ettiği Yaşar Kemal'e ödül veriyorlar. Bu Almanlar, Yaşar Kemal'i Sinop Valisi İrfan Kurucu'dan daha mı iyi tanıyorlar! Devletin valisinden iyi mi biliyorlar.

Y.T.-SAMSUN

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Acaba yargı basına karşı bağımsız mı? Çetelere karşı bağımsız mı? Mütegalliye karşı bağımsız mı?’’

(Adalet Bakanı Oltan Sungurlu}

Yazarın Tüm Yazıları