Yeter!Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Bilim ve Teknik Dergisi'ne sitem

TÜBİTAK'ın 278 no'lu kanuna göre amacı, ‘‘Türkiye'de müspet bilimlerde araştırma gelişme faaliyetlerini ülke kalkınmasındaki önceliklere göre geliştirmek’’tir.

TÜBİTAK tarafından yayınlanan ‘‘Bilim ve Teknik’’ Dergisi'nin bilimsel gelişmeleri, halkın anlayacağı bir dilde ‘‘popüleştirerek’’ yayınlama isteğini saygıyla karşılıyoruz. Fakat bu derginin yayın politikası TÜBİTAK'ın kuruluşuyla ilgili kanuna uygun değildir.

Bu kanuna göre, Araştırma Grupları, alanlarındaki bilimsel ve teknik faaliyetlerin programlandığı, yönlendirip yönetildiği organlardır. Araştırma Grupları, araştırma ve gelişme faaliyetlerini inceler, destekler, projeler yaptırır ve görüş bildirirler.

Bilim ve Teknik Dergisi'nin Yazı İşleri'nden sorumlu müdür beye göre, bu dergide yayımlanan bildiriler, 15 kişilik bir Araştırma Grubu tarafından belirlenmekte ve kendileri tarafından yazılmaktadır. Böylesine bir ısmarlama anlayışı doğrusu ne kadar bilimseldir bilemiyoruz. Dergide yazılan yazıların çoğu çeviri ve internet kanalıyla alınan bilgilerdir. 15 kişilik bu ‘‘popüler’’ Araştırma Grubu, kendi aralarında bilimsel olarak yazışmakta ve her türlü konudan anlamaktadırlar! Ve çıkardıkları derginin adı da Bilim ve Teknik Dergisi'dir. Bizim anlı-şanlı üniversite profesörleri, doçentleri ise bir derginin son sayfasında bulunan 5-10 sayfalık ‘‘Forum’’ köşesine yazı göndermek için adeta yarışmaktadırlar. ‘‘Sorumlu’’ yazı işleri müdürü, dergide çalışan 15 arkadaşını ‘‘içerdekiler’’, üniversiteyi ve öğretim görevlilerini ise ‘‘dışardakiler ve siviller’’ olarak nitelemektedir. TÜBİTAK adıyla yayınlanan kitapların hepsi çeviridir. Hiçbir Türk profesörü ve bilim adamının eseri basılmamıştır. İngilizceye tercüme edilmemiştir. Zannedersem, bir tane olabilir, ama adını hatırlayamadım.

İçlerinde öyle bir yayın vardı ki, TÜBİTAK'a hakim olan, yukarıda anlatılan anlayışı desteklemektedir. Bu yayın, Robert A. Day tarafından yayınlanan Gülay Altay tarafından çevrilen ‘‘Bilimsel bir makale nasıl yazılır ve yayımlanır?’’ ismindedir. ‘‘Vay anasını sayın seyirciler’’, sanki bu konuda hiçbir Türk profesörün kitabı veya çalışması yokmuş gibi TÜBİTAK, biz öğretim üyelerine büyük bir katkıda bulunmuş ve bize haddimizi bildirmiştir! Türk bilim adamlarına ve Türkiye'de yapılmış sayısız değerli araştırmaya güvenmeyen Bilim ve Teknik Dergisi, içeriği belirlemek şartıyla konularında uzman, profesör, doçent ve araştırma görevlileri tarafından halkın anlayacağı dilde yazılan ‘‘popüler’’ nitelikli bildirileri yayınlasa sanırız çok daha ‘‘popüler’’ olur. Aksi takdirde TÜBİTAK'tan bağımsız, bir gazete gibi, köşe yazarları ve ideolojisi belli, üniversiteyi dışlayan bir yayın hayatına kadar ki, belki de gelecekte kupon karşılığında tencere-tava vermesi bile kaçınılmaz hale gelebilir.

Sanırım bu yazı, kendilerinin anlayacağı dilde popülerdir.

Bilim ve Teknik Dergisi'ne bol popüler günler dileğiyle.

Tahir ÇALGÜNER-Araştırma görevlisi, Gazi Ün. Mimarlık Fak.-ANKARA

Havaalanı sizlere ömür!..

OKURUMUZ Hakan Çelik'ten çok ciddi bir uyarı: ‘‘Almanya'dan Atatürk Havaalanı'na bu akşam -dün akşam- saat 17.25'te indim. Pasaport kuyrukları binayı baştan sona kaplamış. Bırakın bizleri, yüzlerce turistin içlerinden lanetler yağdırdığını yüzlerinden okudum. Üç uçak gelmiş, en aşağı 600-700 yolcu havalandırma çalışmadığından perişan... 8 pasaport memuru gayretle çalışıyor; ancak bir işlem en az bir dakika sürüyor. Diğer bölümdeki pasaport gişeleri kapalı... Nedeni de, Devlet Hava Meydanı İşletmeleri'nin onarıma başlamasıymış... O anda bir de milli takım gelmez mi? Neyse onlara kıyak geçtiler, içeri aldılar, pasaportlarını sonra mühürleyip vereceklerdi. Nihayet bir saat sonra kuyruktan çıkabildik. DHMİ görevlileri, Almanya'da bu işlemin üç-beş dakikada bittiğini bilmiyorlar mı?’’

Bu ülkeye ihanet etmeyin beyler!..

Burslar kimlere veriliyor?

Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan üniversite öğrencilerine verilen kurstan yararlanan bir öğrenciyim. 1997 Temmuz ve Ağustos dönemlerine ait ödenmesi gereken bursların neden ödenmediğini sormak istiyorum: Acaba, bu burslar ihtiyacı olmayan öğrencilere mi verilmekte; o yüzden mi ödenmemektedir. Burs veriyoruz derken millet kandırılmakta mıdır? Binlerce öğrenci güvendirilip, sonra neden gerekli işlemler yapılmamaktadır? Devletin, ihtiyaç sahibi öğrencilere ciddi şekilde sahip çıkmasını bekliyoruz.

Mustafa YILMAZ-Burszede M.Ü. Hukuk Fakültesi öğrencisi-İSTANBUL

MESAJ PANOSU

VALİMİZE... Zeytinburnu Kaymakamı M.Ekrem Atalay ile dernekçi-vakıfçı işadamı Recep Ali Demirkan arasındaki kavgaya lütfen el koyun. Herkes birbirini suçluyor. İddia edildiği gibi Demirkan, 'çalışkan, yardımsever' bir işadamı mıdır, yoksa iddia edildiği gibi kaymakamımızın bazı yolsuzlukları mı vardır? Ama ortada bir menfaat kavgası mı vardır?

N.A.-ZEYTİNBURNU

EMNİYET MÜDÜRÜ'NE... Ataköy Galleria'da çalışan Cengiz Yedekçi (Halkalı), Nimet Akay (K.Çekmece) ve Filiz Çelik'ten (K.Çekmece) Emniyet Müdürü'nden rica... ‘‘Bakırköy Tren İstasyonu, İstanbul'un en hareketli istasyonudur. Ancak bu istasyonda olaysız gün geçmez; her gün kavga olur, insanlar bıçaklanır, kadınlar taciz edilir. Bakırköy Merkez Karakolu ne kadar gayret etse de, bu istasyonda asayişin sağlanmadığını görürüz. Trene rahatça binip inmek istiyoruz. İstasyonda her saat bir polis görevlendirilirse, inanın güven içinde olacağız.’’

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Yılmaz padişah, Ecevit vezir’’

(CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin)

Yazarın Tüm Yazıları