Yeter! Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Yine okul kitapları...

Okul kitaplarıyla ilgili dünkü yazımız şu gerçeği ortaya çıkardı: Milli Eğitim Bakanlığı'nın okutulacak kitaplar konusunda öğrenci ve veliyi bilgilendirmemesi bugünkü sıkıntıyı doğurdu. Öğrenci ve veli 'seçme hakkını' kullanamadı... Yine öğretmeninin rehberliğine başvurmak zorunda kaldı. Okulların açılmasıyla tam bir 'kitap kargaşası' yaşanmaya başlandı. Fırsatçılar da ortaya çıktı.

Kitapçılar Derneği Başkanı Ahmet Polat'la kitap sorununu konuştuk. Çözüm için bazı önerileri var Polat'ın... Diyor ki:

MEB'den: Okullarda kitap satışını önlemeli, bu konuda tüm illere yeni bir genelge göndermeli. (Antalya Valisi Hüsnü Tuğlu'nun, okul idarelerinin, koruma derneklerinin ve aile birliklerinin okul kooperatifleri ve kantinlerinde ders kitapları, öğrenci kıyafetleri satamayacakları yolundaki genelgesi İstanbul Valiliği'ne de örnek olmalıdır.)

Devlet Kitapları Genel Müdürlüğü'nden: Okul kooperatiflerine, koruma derneklerine kitap satışı yapmamalı, yayımlar dairesinin bayii olan yaklaşık 14 bin kitapçı korunmalıdır.

Belediyelerden: Okulların açılmasını fırsat bilen, fuar adı altında işportacılık yapan kuruluşlara izin vermemeli, bu tip organizasyonların kitapçılara yapacağı haksız rekabet önlenmelidir.

Öğretmenlerden: Öğrenciyi/veliyi, ‘Kitaplarınızı şu kitapçıdan alın’, ‘bu kitabı istemiyorum, değiştirin’, ‘1997 son baskı olsun’ gibi ifadelerle öğrencileri yönlendirmemelidir.

Öğrenci/velilerden: Size 365 günü hizmet veren bölge kitapçılarınızı tercih ediniz. Kitapçıların varlığını sürdürebilmesi, sizlerin doğru tercihlerinizle olabilir. Herhangi bir okul mezunu olarak okul eğitimi bitirilir, fakat kitapçıların varlığıyla genel eğitim, hayat boyu devam eder. Yeter ki kitapçılar yaşasın.

(Polat, bu arada Tebliğler Dergisi'nde duyurulan ilköğretim çevre, sağlık, trafik ve okuma ders kitaplarının bu yıl okutulacağını da hatırlatıyor.)

Milli Eğitim Bakanlığı neden hâlâ sessiz duruyor?

Sahipsiz bir kentte yaşadığımıza inanmak istemiyoruz

Etilerdeki Akmerkez açıldığından beri zaten çılkı çıkmış Ulus trafiğinde, yeşil olarak kalmış tek-tük arazilerden biri özel kişilerce işgal edilmiştir. Vakıflar'a ait planda yeşil alan olarak görünen bu arsada her ne kadar inşaat ve yapılanma yasağı varsa da, dağınık ağaçların kesilmesi ile ortaya çıkan düzlükte otopark görüntüsü altında araç yıkama-yağlama istasyonu inşaatı sürmektedir. Geçtiğimiz günlerde İSKİ'nin ana kanalizasyonuna bağlantı yapmışlardır.

Söz konusu arazi, Akmerkez'in Ulus yönünde, hemen arkasından Arnavutköy'e inen Sekbanlar Caddesi üzerindedir. Beşiktaş Belediyesi Zabıtası'nın yaptığı göstermelik bir 'ziyaretten' sonra otopark levhası şimdilik kaldırılmış, fakat çalışmalar sürmektedir. Tüm şikayetlerimize rağmen yetkili bir kişi konuya el atmamakta ve Başkan Ayfer Atay'a da ulaşılamamaktadır.

Soyadını bilmediğimiz Zabıta Müdürü Asım Bey'in bu inşaata göz yumduğu, inanmak istemesek de Başkan Ayfer Atay'ın konuyu bildiği ve karışmadığı belediye dahilinde kulağımıza üflenmiştir. (Zaten bu kişiler, Ayfer ve Asım beylerden torpilli olduğunu dile getirmekten kaçınmıyorlar.)

Herhalde bu da kanunsuzlukları, açıkgözleri teşvik etmektedir. Zaten hep böyle olmaz mı?

Gelişmeleri -ve de Belediye Meclisi'ndeki CHP-DYP koalisyonunu- şaşkınlıkla seyretmekteyiz. Bölgemizi felç eden Akmerkez trafiğine bir de Ulus'u Boğaz'a bağlayan bu dar caddedeki işyeri inşaatının, yoğunluğu artırmaktan başka bir işe yaramayacağını görmek için uzman olmak gerektiğini zannetmiyoruz. (Ahh Akmerkez, hani yıllardır Zincirlikuyu'ya yol yapacaktın?)

Ayrıca Vakıflar neden arazisine sahip çıkmaz, merak ediyoruz.

Sahipsiz bir ülkede/kentte yaşadığımıza inanmak istemiyoruz, ama az kaldı.

Can ARDUMAN, Ulus Kültür Mahallesi ve çevre site sakinleri adına / ETİLER

MALİYE'DEN AÇIKLAMA... Maliye Bakanlığı'nın, vergi borçlarının tasfiyesi amacıyla mükelleflere tanıdığı tecil ve taksitle ödeme uygulaması 25 Eylül'de bitiyor. Ancak birçok okurumuz, belediyelerin tahsil ettiği emlak ile çevre ve çöp vergilerinin bu kapsama girip girmediğini soruyorlar. Maliye Bakanlığı Basın Danışmanı Tanju Ateşer, bu konudaki sorumuz üzerine şu bilgiyi verdi: ‘‘Maliye Bakanlığı'nın tebliği bu konuda belediyeleri bağlamıyor. Belediyeler, İçişleri Bakanlığı'nın yetkisinde... Taksitlendirme yapıp yapmamak belediyenin yetkisindedir.’’

MİMAR SİNAN Belediyesi'ne... Yaz başında yenisini ve daha güzelini koyacağız diye söktürdüğünüz minibüs duraklarına ne oldu? Minibüsçüler mi yapacak, yoksa bizler çadır mı kuralım? Bir de lütfen o minibüsleri kontrol ettirin. Zira öğrenciler perişan oluyor? Faik KAPTAN-MİMAROBA

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Tüpgeçitsiz İstanbul, taşımacılıkta yarım kalmış kent demektir. 3. Boğaz Köprüsü toplu taşımaya değil, toplu araç taşınmasına yarayacaktır.’’

(TCDD 1. Bölge Başmüdürü Ömer Yılmaz)

Yazarın Tüm Yazıları