Yeter! Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Servis vurgunu!

Öğrenci velileri; bağış, kitap ve servis vurguncularına karşı çaresiz. Çocuğun var, istersen bağış verme, istenilen kitabı alma. Çocuğunu bu trafik rezaletinde servise verme bakalım.

Paralar nereye gidiyor? Veliyi kimler, nasıl vuruyor?

Biliniz ki, İstanbul'un Valisi ve Kaymakamları, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri şaşkın... Acaba bugüne kadar böyle bir 'okul vurgunu' yaşadılar mı? Sanmıyoruz.

Herkesi suçlamamak gerekiyor, ama sonuçta eğitimimizi de mafyalaştırdık.

Öğrenci taşımacılığında neler döndüğünü Kartal'daki bir örnekle, bir taşıma firmasının sahibi olan Mustafa Kanatlı'nın ağzından aktaralım.

‘‘Kartal Anadolu Lisesi'nin servis işini 11 yıldır kazasız belasız yapıyordum. Ancak, siyasi tertiplerle öğrenci taşımacılığını bu yıl bizden aldılar.’’

İhalenin elinden nasıl alınıp kimlere verildiğini Kanatlı'dan dinliyoruz:

‘‘DYP Kartal İlçe Başkanı Ömer İçmeli ve İstanbul İl Teşkilat Başkanı Faik İçmeli, önce yeğenleri adına Nergis Tur isimli firma kurdurdular.

Faik İçmeli, bu işi engelleyeceğini bildikleri okul müdürü Yılmaz Polat Demir'i (23.6.1997) Siirt'e tayin ettirdi. (Müdür bunun üzerine memurluktan istifa etti.) Müdür Muavini Osman Kaymak'ı da ‘‘Seni müdür yapacağız’’ vaadiyle kandırdılar.

Okul Aile Birliği'nin baştan karşı çıkmasına karşın, çeşitli çıkar ve vaatlerle, kapalı kapılar ardında yapılan ihale (26.6.1997) Nergis Tur'a ikram edildi. (Bu arada sınıfta kalan birilerinin çocuğunun nasıl sınıf geçirildiğini öğretmenler ve veliler biliyor.)’’

Kartal Milli Eğitim Müdürü Ferşat Ayar, öteden beri bu ekibin güdümünde olduğu için ihalede bir sorun yoktur. Sadece Nergis Tur, okul aile birliğine her ay 250 milyon lira ödeme yapacaktır.

TAYİN TEHDİDİ

Taşımacı Mustafa Kanatlı, adı geçen DYP'lilerin, Kartal ve yöresindeki birçok okulun servisini de, Milli Eğitim Müdürü ile okul müdürlerini görevden alma tehdidiyle bu firmaya aldırttıklarını öne sürüyor.

Ayrıca şu itirafta da bulunuyor:

‘‘Kartal Milli Eğitim Müdürü Ferşat Ayar, geçen yıl benden 'baskıları engelleyip ihaleyi vermek için' 500 milyon rüşvet almıştı. Derneğe yardım adı altında bu parayı iki taksit halinde çekle Koçbank ve Yapı Kredi Kartal şubelerine yatırdım. Bu yıl aynı ödemeyi yapmayacağımı söyleyince, servis ihalesi ehliyetsiz ve tecrübesiz bu firmaya verilmiştir.’’

Kanatlı, bu skandalı bugün neden açıklıyor?

‘‘Haziran ayından beri başvurmadığım makam kalmadı. Anlattıklarımı her yere yazdım, ihbar ettim. Son olarak Vali Bey'e çıktım, Kartal'da 10 okul ihalesinin baskıyla alındığını söyledim. Anlattıklarımla ikna oldu. Milli Eğitim'e ve Kartal Kaymakamı'na talimat verdi. İki müfettiş geldi, soruşturmanın sonucu ne oldu bilmiyoruz. Bu ihale iptal edilmeli, 25 aracımızın mağduriyeti giderilmelidir.’’

Bu bir örnek... Soyulan yine aileler oluyor.

TEM'in imtiyazlı TIR'ları!

Bu akşam (dün) TEM yolunun Mahmutbey kesiminden Kadıköy'e yola çıktım. Saat 20.00'ye kadar seyirleri yasak olan çeşitli TIR ve kamyonlar yol kenarında park etmişlerdi. Ama yol boyunca bazı 'imtiyazlı TIR'lar cirit atıyordu. Saat 19.1O sırasında Fatih gişelerine girerken yanımızdan 34 PGJ 18 plakalı Ulusoy, 34 AB 6702 plakalı Fırat ve plakalarını alamadığım Yeni Ocak ve Türker taşıma firmalarının TIR'ları Ankara istikametine doğru yol alıyorlardı. Yanımdaki arkadaşıma ‘‘Nedir bunun sırrı?’’ diye sordum. ‘‘Bilemem’’ dedi; ‘‘Belki rüşvet, belki de Trafik Vakfı'na bağış yapıyorlar.’’

Ey trafik kurallarına uyan TIR'cılar, kamyoncular, sizin ne günahınız var, siz de böyle yapsanıza. Sizin de geçiş üstünlüğünüz olsun!

Kamil ÖZKAN / KADIKÖY

İşportacı tren!

ADAPAZARI - Haydarpaşa arasında çalışan trenler, satıcı işgalinden kurtarılmalıdır. Devletin treni satıcıların çiftliği değildir. Demiryolları yetkilileri lütfen görevlerinin gereğini yapsınlar.

Ayşe CAN / İSTANBUL

Özel Eğitime Muhtaç Çocukları Yardım Derneği'nin (ERAM), Karagümrük Zihinsel Engelliler Meslek Okulu ve Meslek Eğitim Merkezi'ne özürlü çocuklarımız neden alınmıyor? Dernek olarak bu çocuklara eğitimi biz verdik. Buraya gelince mi çocukların 'zeka' seviyeleri engel teşkil ediyor? İdarecilerimiz, yasal engelleri, mevzuatı bahane etmemelidirler. İki yıldır bekleyenler varken, başka çocuklara öncelik tanınmamalıdır. İdareciler anlayışlı ve şefkatli olmalıdırlar. Bu işi yapamayacaklarsa gitsinler, yerlerine iş bilen idareciler gelsin artık.

Ayla ERDİM, ERAM Yönetim Kurulu Bşk. / İSTANBUL

Y.LEVENT Postanesi, otobüs durağı ve Atatürk büstü civarı iri çoban köpekleriyle doludur. İki vatandaşımızı ısırmışlardır. Beşiktaş Belediyesi ve Konaklar Mahallesi Muhtarlığı ilgilenmemektedir.

Necati ULUÇAY, Yenilevent / İSTANBUL

BAKIRKÖY, Dikilitaş Tevfik Sağlam Caddesi'nin, devlet hastanesi yolu ile kesiştiği köşe yeşil alan yapılması gerekirken, taksi durağına dönüştürüldü. Kimdir bu durağı işleten hatırlı kişiler? Bakırköy'ün en güzel köşesinin trafiği altüst oldu. Sayın Ahmet Bahadırlı'nın konuyla ilgilenmesini istiyoruz.

Öznur BABAOĞLU, Zuhuratbaba sakinleri adına

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Türkiye'de herkes delidir. Halk yöneticilerden daha akıllıdır.’’

(RP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Bilgin)

Yazarın Tüm Yazıları