Yeter! Söz milletin...

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Döviz büfesinin makbuz oyunu!..

Etiler'deki Akmerkez'e giden bir okurumuz döviz büfesinden döviz almış. Evine döndüğünde makbuzda ‘‘Geçici Alım Makbuzu’’ yazısını görünce sinirlenmiş. Bizi arayarak diyor ki:

‘‘Kontrolsüzlükten döviz büfeleri, vergi kaçırmanın ve kayıtsız çalışmanın yolunu bulmuşlar. Geçici makbuz vermek, bir şeylerin kaçırıldığının göstergesi değil mi? İtiraz edildiğinde de çeşitli bahaneler ileri sürüyorlar.’’

Bu arada İnsanlar da fişteki 'geçici' yazısına dikkat etmediklerinden asıl kazığı devlet yiyor.

Cep telefonlarında indirimli tarife yok...

Basında bir süre önce yer alan haberlerde ‘‘Cep telefonlarında akşam 18:00'den sabah 08:00'e kadar % 50 indirim var’’ ibaresi yer almıştır. Şimdi herkes görüşmelerini bu saatler arasında yapmaya çalışmaktadır.

Oysa Türk Telekom'un telefon konuşma tarifesinde cep telefonlarının hiçbir gün ve saatte indirimli olmadığı belirtilmiştir. Ulaştırma Bakanımız sayın Necdet Menzir'in gerekli açıklamayı yapmasını istiyorum.

Oral BÜYÜKGÜREL-İSTANBUL

İnternet istiyoruz...

Antalya Serik'in Kürüş Köyü'nün 'okumuş' insanı Ömer Çelik, köy odası sorumlusu... Ünlülere yazılar yazmış, kitap, kırtasiye malzemesi istemiş... Hemen çoğu da duyarlılık gösterip göndermiş. TV ve video da gönderen olmuş.

Çelik'le telefonda konuşurken, günlük yaşamlarından da söz ediyoruz.

- Köyünüzü tanıyalım.

- Evliya Çelebi'nin kitaplarında bile anlatılan 70 hanelik eski bir yörük köyüdür. Yörüklerden başka Dağlılar, Muhacirler, Tahtacılar ve Abdallar da vardır. 800 seçmen olduğuna göre, yaklaşık 2 bin nüfusu vardır. Aşağı yukarı % 80 hanenin traktörü, bunun dörtte biri kadarının da pikap veya otomobili vardır. Birkaç evde bulunan siyah-beyaz TV de renkliye dönüştü.

- Ne eker, biçersiniz?

- Bizim iki kardeş olarak 70-80 dönüm tarlamız var. Genellikle buğday, susam ve mısır ekeriz. Bir ara soya girmişti, tutmadı. Çeltik ekme geleneği de vardır. Pamuğu neredeyse unuttuk. Şimdi sebze işi para getiriyor. Her aile en az 4 dönüm domates, biber, patlıcan ve salatalık yetiştirir. Daha fazla ekerlerse aileler altından kalkamazlar.

- Çifçi halinden memnun mu?

- Buğday dekara 600-700 kilo verir. Biz buğdayımızı 32 bin 600'den sattık. Yüzümüz güldü. Refahyol hükümeti popülist politikasıyla bizleri tavlamaya çalıştı. Domates ve salatalık da umulanın üzerinde para kazandırdı; ihracat sayesinde... Rusya ve Araplar bol miktarda sebze çekti. Ürünümüz değer buldu. Geçen yıl çok zarar ettik, gerçekten ağlamıştık. Sebzecilikte kökten çözüm ihracattır.

- Kitaplığınızda ne okursunuz?

- 2500 kitabımız oldu, hatta bazıları için İlköğretim Okulu'nda yeni bir bölüm açtık. Köylümüzün kitap okuma alışkanlığı yok. TV seyredilir, resimli dergiler okunur. Sosyal gelişmenin maraton gibi düşünülmesi gerekiyor. Okuma odalarına cazibe kazandırırsak, ileride daha kazançlı oluruz.

- Ne istiyorsunuz.

- İlk önce bilgisayar. En büyük hayalimiz de İnternet'e bağlanmak. Sonra gazete ve dergi aboneliği...

- Siyasete gelelim...

- Serik DYP'nin kalesidir. DYP'nin, Çiller'in hali ortada. Büyük yüklenmeye rağmen tabanda bir çözülme yok. DYP'nin oyları kilitli, diğer partilerde ise birbirine aktarma olabiliyor. Yöre insanının değişimi zor. TV'yi izliyor, kendini tatmin etmeyen habere 'uydurmadır' diyor. Bölgede en sevilen milletvekili biraz da yörük geleneğinden gelen CHP'li Bekir Kumbul.

- Şikâyetleriniz nedir?

- Serik Tapu Kadostro'daki işlerin ağır yürümesinden şikâyet ediyorduk. Başvurumuz üzerine Genel Müdür Yüksel Akın Bey, müfettiş gönderdi. İşler biraz düzene girer gibi oldu. İnşallah çirkin söylentiler de diner. Kazancımızın beşte biri olan % 18-20 komisyon bizim için büyük problem. Komisyoncu % 8'ini, Maliye % 5'ini, kalanı da belediye vs. yerler alıyor. Yeni hükümet Haller Yasası'nı hazırlayacakmış. Yasa hazırlanırken, Ziraat Odaları'ndan, üreticilerin yoğun olduğu bölgelerden görüş alınmalıdır.

(Kürüş Köyü, Serik/ ANTALYA, Köy Odası: 0242- 722 15 80)

Mesaj Panosu

TÜRK TELEKOM Erenköy Telefon Başmüdürlüğü'nün en üst katını kiraladı. Santrallerin belli sıcaklıkta kalması gerekçesiyle de çatıya ve bahçeye koyduğu büyük ve ucuz klimalar çok gürültü çıkarmaktadır. Çevre sakinleri olarak bu durumdan rahatsızın. Buna bir çözüm getirilmesini istiyoruz.

Mehmet ERGÜN-BOSTANCI

MERTER'e E-5'ten giriş, trafiğin yoğunluğuna göre dar kalmaktadır. Burası seyyar satıcılarla da doludur. Güngören Belediyesi'nden ilgi bekliyoruz.

Ünal MURAT-MERTER

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘İngiltere'de kraliyet çatırdarken, Türkiye'de monarşi uç vermeye başladı.’’

(CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin)

Yazarın Tüm Yazıları