Yeter! Söz milletin...

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Meclis tatilde yurttaş nöbette

Tüm ülkedeki Aydınlık için Yurttaş Girişimleri arasındaki eşgüdümü ve dayanışmayı kolaylaştıracak bir iletişim ağı, bir büyük 'yurttaş buluşması' yaratmaya çalışıyoruz. Tanışarak, danışarak çok daha güçlü ve etkili olacağız. Bizim numaralarımızı adresimizi lütfen not ediniz ve lütfen sizinkileri de bize ulaştırınız.

(Tel: 0212-245 56 02/3, Faks: 245 56 04) AYDINLIK İÇİN YURTTAŞ GİRİŞİMİ

Şişli'yi imar haydutları bastı

Gayrettepe Gayret Sokak'ta bir apartman inşaatı başladı. İmarlı olup olmadığını bilmiyoruz. Adamlar o kadar cüretkâr ki, trafiği bir paravana ile kapatarak yolun altında kazı yaparak yer kazanıyorlar. Su, elektrik, telefon hatları salkım saçak ortada... Gece araçlar paravanayı kenara çekip yol almak isterken, yolun altının boş olduğunu bilmiyorlar. Büyük bir facia olursa sorumlusu kim olur bilemem! Ayrıca hafta sonu da çalışıyorlar. Mahalleli olarak sabah erkenden başlayan gürültüden mustaribiz. ‘‘Bakın mahallede uyuyan küçük bebeler var'' diyoruz, işçiler bize keserle saldırıyorlar. Mal sahibini uyarıyorum, ‘‘Veririm 50 milyonu, yaparım işimi'' diyor. Karakol bir şey yapamıyor, zabıtalar gelip gidiyorlar.

Yetkin İŞÇEN-GAYRETTEPE

Kıyı yağmacılığı ‘‘Vahşi Batı’yı geride bıraktı

Geçen hafta Bodrum'un Gökçebel köylülerinin yörelerinin nasıl pervasızca kirletildiğinden yakınmalarına gözüm ilişince ‘‘ah'' diye hayıflandım. Kirletilen, rezil edilen salt Gökçebel mi? Güzel Ege'nin bilinen bilinmeyen bütün koyları, kıyıları yasa tanımayan rant yağmacılarının her türlü kıyı koruma ve imar yasa ve normlarını, kuşkusuz yetkililerinde ‘‘düşündürücü'' müsamahasıyla hiçe sayan vahşi saldırılarına uğramış değil midir?

20 yıldan bu yana ‘‘mavi'' yolcuyum. Felaket boyutlarına ulaşan kıyı yağmasını, yasadışı betonlaşmayı yakından izleyenler arasındayım. İki yıldır ‘‘mavi yolculuğa'' ara vermiştim. Kendimi ‘‘göz görmeyince, gönül katlanır'' diye avutuyordum. Ama 15-20 gün önce, arkadaşlarımın hatırını kıramadım ve yeniden ‘‘mavi'' yollara düştüm. Ve ‘‘cinayet''i bir kez daha misliyle katlanmış gördüm.

Marmaris'in ‘‘defteri'' çoktan dürülen ünlü yat limanı, Bozburun'un hemen yanıbaşındaki küçük Söğüt Köyü -Saranda- rant yağmacılığının son kurbanlarından biri. Sömbeki'ye -Simi- bakan bu şirin köyün kıyıları yasadışı yapılaşma ve kıyı yağmacılığında, ‘‘Vahşi Batı''yı geride bırakmış durumda. Bir-iki yıl öncesine kadar SİT alanlarına ve kıyılara çivi çakmaya kimsenin cesaret edemediği yörede, denize sıfır beton çirkinlikler tertemiz denizi ve çevreyi kirletmeye hazır. 80 odalı, ne idüğü belirsiz tarz mimaride otel, motel ve kat üstüne kat çıkılmış beton konut müsveddeleri, devletin tüm yasalarıyla alay ediyor. Devletin kıyı koruma ve imar yasalarına inat, yağma vahşet ölçüsünde artıyor. Yağmacılar, yetkililerin bağışlanmaz müsamahaları ve yasaların uygulanmasını bilinçli savsaklamalarından cesaret alarak talanı korkusuzca sürdürüyorlar. Böylece yağmacılar, başka yağmacılara örnek oluşturuyor.

TALANLA DA MGK MI UĞRAŞSIN?

Kimse, bu kadarı da olmaz, demesin. Söğüt de, Ege'nin kuşkusuz başka kıyıları da orada gözler önünde. Ayrıca bir şey daha; sözü edilen tüm bu yasadışı çarpık yapılaşma yerel otoritelerin saklısı değil. Yasadışı yapılar saptanmış, ilan edilmiş, mühürlenmiş, cezalar kesilmiş, yıkım kararları çıkartılmıştır. Ama iş uygulamaya gelince ‘‘otoriteyi'' koydunsa yerinde bul. Hepsi toz... Yağma ise, işinin başında. Yasaları göz göre göre uygulamayanların yakasına yapışacak bir yasa ve merci yok mu? Bu da mı MGK'ya gitsin? Yasaları bilerek uygulamayanlar ‘‘kıyı cinayetlerinin'' bilinçli ortakları, azmettirenleridir.

Sayın Muğla Valisi, kentin 1000 kilometreyi aşan kıyılarındaki izinsiz restoranları bir düzene sokacağından söz ediyor. Umarız başarılı olur. Ama iş bununla bitmez. Yasadışı yapılaşmanın da önü alınmalı, dahası unutulan dosyalar açılmalı, devletin yasaları uygulanmalıdır.

Ya devlet başa, ya kuzgun leşe. Başka seçenek yok.

Gürsel ÖZTÜRKU / MARMARİS

Mesaj Panosu

CAN ESEN'e... Kumsal Caddesi 19 numaradaki içkili lokantanın, varlığı, çöpü, aşırı müzik gürültüsü ve masalarını Evren Parkı'na taşıyarak çimlere ve fidanlara verdiği zararı, çevre sakinleri olarak bizler için tahammül edilemez boyutlara getirdiğini biliyorsunuz. Siz ada esnafının çıkarlarını halkın çıkarlarına tercih ederseniz, sandık sonuçlarına da katlanırsınız!

Çetin BAYRAMGİL-B.ADA

ÖĞRENCİLER, kendilerine en yakın okula giremiyorlar. Oğlum ticaret lisesinde okumak istiyor, Eyüp'teki okul ise Kemerburgaz'da. Bize en yakın okul olan Fatih Ticaret Lisesi ilçe sınırları dışında olduğundan, kayıt yapılmıyor. Eyüp'te dini eğitim veren bazı okullar meslek okullarına dönüştürülemez mi?

Nejdi UÇAR-EYÜP

BAKIRKÖY Zuhuratbaba Muhtarı Ünal Erol, neden nüfus sureti istediğimizde 'İşim var' diyorsunuz? Niye kayıtlarınıza bakma zahmeti göstermiyorsunuz?

Nuh METE-BAKIRKÖY

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘İşsizlik sigortası, adaletsizlik, haksızlık, hatta gasbın üzerine örtülecek bir şal olarak görülemez''

(DSP İstanbul Milletvekili Cevdet Selvi)

Yazarın Tüm Yazıları