Yeter! Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Patara'yı kimler yağmalattı?..

Patara'yı yine rahat bırakmıyor; yağmacılar, rantçılar, çeteler... Efes'te de önemli bir kazıyı yıllardır yürüten Prof. Fahri Işık, yerel mafyanın boy hedefi olmaya devam ediyor.

Beyhan Oteli'nde, Anadolu uygarlıklarını aydınlatmak için canları pahasına çalışan kazı heyetine karşı kimlerin ne gibi tertipler kotarıldığını herkes biliyor da devlet devletliğini yapmıyor. Bir avuç 'mafya'ya savaş veren Kaş Kaymakamı'na, Antalya Valisi neden sahip çıkamıyor?

Halbuki, bırakın Karayolları'nı, Köy Hizmetleri'ni, özel bir müteahhitten rica etse gönderilecek bir dozerle kaçak yapıları yerle bir edecek... Diyoruz ya, insanda yürek lazım.

Rantçıların himayesinde yeni çıkmaya başlayan bir 'korsan' gazete, kentine ve 16 kilometrelik Patara sahiline sahip çıkmaya çalışan Kaş Kaymakamı Gürkan Karaman'ı boy hedefi yapıyor. Geçenlerde, saat 03.00 sıralarında kazı mahallini iki arkadaşıyla basan atama muhtar Fikret Altuğ'u, Antalya Valisi Hüsnü Tuğlu görevden almak zorunda kaldı. Yerine, eski muhtar Hüseyin Çalık verildi.

Ama, kumsalın gelirinin hesabını kimler verecek? Vuran, çalan, yiyen çekip gidiyor. Patara'yı 'Patara düşmanları' sarmış durumda da, yürekli bir devlet adamı hâlâ ortada yok!

GÜNEY'DEN AÇIKLAMA

Patara ile ilgili yazılarımızın üzerinden tam 16 gün geçtikten sonra eski Antalya Valisi Dr. Bahattin Güney bir açıklama yapabildi. O da araya bir dostumuzu koyarak...

Güney, yazımızın bir yerinde geçen...‘‘Güney şimdilerde valiliği döneminde yıkım kararı aldığı kaçak Beyhan Oteli'nin yıkılmaması için avukatlığını yapıyor'' cümlesine itiraz ediyor. Diyor ki:

‘‘Ben Antalya Valiliği görevimden 18.2.1988 tarihinde ayrıldım. Beyhan Otel'in inşaat ruhsatı alış tarihi 11.7.1989'dur. Görüldüğü gibi valiliğim döneminde Beyhan Otel'in ne inşaat ruhsatı verilmiş, ne inşaatı yapılmış, ne de yıkım kararı alınmıştır.''

UNESCO'ya 'Yunus Emre Sevgili Yılı' ilan ettirmek güzel bir şey de adama sorarlar Bahattin Bey!.. Bırakın Beyhan Oteli'nin yapılış tarihini, o zamana kadar Patara zaten elden gitmişti. Beyhan da 94 kaçak yapıdan biriydi. Bu kaçak yapılara kim göz yumdu? Kimin zamanında, bölge toplu iskan alanına açılarak, Kumko ve Hitit Yapı Kooperatifi'nin inşaatlarına göz yumuldu? Kazı bölgesindeki Gürlen yolunu kim, kimler için açtırdı? Siz 1986'da valiyken yapılan ilk kaçak yapıyı yıksaydınız, Beyhan Oteli de olmayacaktı, sahiplerinin avukatlığını yapmaya da gerek kalmayacaktı.

Gerçeği biz yazalım; SİT bölgesindeki Beyhan Oteli'ne ruhsatı Bayındırlık İl Müdürlüğü nasılsa verdi, sonra da teşvik geldi. Ama, Antalya Koruma Kurulu'nun izni hâlâ yok!

Kültürel ve doğal değerleri sevmek ve korumak öyle kolay bir iş değil.

8 yıla yeni kaynak önerileri

Şoför ve Otomobilciler Odaları, araba tescillerinde basılı evrak satışından yılda 1,5 trilyon gelir elde ediyor. Kırtasiyecilerde 100-200 bin liradan alınabilecek basılı evrak seçeneği olmadığından, vatandaşa beş milyona satılıyor.

1,5 trilyonun hesabı şöyle:

1) Makbuz fotokopisinin tetkikinde görüleceği gibi her arabada üç milyonun üzerinde gelir sağlanmaktadır.

2) Gazete kupürü baz alındığında (Temmuz 97 Hürriyet) ülkemizde yılda 280.000 yeni otomobil trafiğe çıkmaktadır.

Bir yılda motosiklet, kamyonet, kamyon, otobüs ve otomobilin yeni satış ve el değiştirmelerinin sayısı 280.000'i bulacağından, toplam rakama 500.000 desek bile, 500.000 x 3 milyon 1.5 trilyon edecektir. Ve bu gelir 8 yıllık kesintisiz eğitime aktarılabilir.

Ayrıca uygulama TEMA, Türk Eğitim Vakfı vb. eliyle yapıldığında hem böylesine büyük bir kaynak, örneğin erozyon, orman yangını, eğitim gibi ülkemizin acil sorunlarının çözümünde küçümsenemeyecek katkı sağlar, hem de parayı veren ülke kalkınmasında tuzu bulunmasının haklı gurur ve huzurunu yaşar. Bu arada sağlıklı bir dayanağı olmayan, diğer meslek odalarına göre ayrıcalık taşıyan para tahsil fiili de önlenmiş olur.

Hüseyin GÜL-Uz.Vet.

Hekim / EDİRNE

ABD'den bir örnek

ABD'de eğitime katkı nasıl? Konut sahipleri her yıl Emlak Vergisi'ni iki kat ödüyor. Bunun bir katı eğitim ödeneği olarak ayrılıyor. Ülkemizde aynı uygulama olamaz mı? Böylece konut sahipleri zorunlu olarak eğitime de katkıda bulunmuş olurlar. (ABD'de Emlak Vergisi'ni bir yıl ödemeyenin konutu ertesi yıl satışa çıkartılıyor.)

Özdilek PALPAS / DİDİM

Öğretmen açığını kapatmak için başta emekliler olmak üzere 8.100 öğretmenin göreve çağrılacağı bildiriliyor. Tüm öğretmenler arasında 'Fransızca öğretmenleri' de yer alacak mı? Yıllarca ihmal edilen bu bölümün mezunları sesini duyuramıyor, 'günah keçisi' olarak görülmelerine bir anlam veremiyoruz.

Fuat ÇİFTÇİ / Avanos

NEVŞEHİR

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Mehmet Ağar ve Sedat Bucak hakkındaki fezlekelerin bekletilmesi yargıya müdahale ve çetelere cesaret veren bir siyasi koruma eylemidir.''

(Susurluk Komisyonu Üyesi ve CHP İçel Milletvekili Fikri Sağlar)

Yazarın Tüm Yazıları