Yeter! söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Muhammet Salih ne yapıyor?

Türkiye ile Özbekistan ilişkileri, siyasi muhalif Muhammet Salih'in Türkiye'ye sığınması nedeniyle bir süreden beri soğuktu.

Cumhurbaşkanı Demirel, yıllardır bu durumu telafi etmeye çalışıyor.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov, radikal İslami akımların gelişmesinden ve Türkiye'nin Muhammet Salih'e kuçak açmasından rahatsızlık duyuyordu.

Salih'e, Turgut Özal kuçak açmış, Kerimov onu tutuklamak isteyince Türkiye'ye davet etmişti. Salih'in, Türkiye'deki baş hamisi de, ünlü ülkücü Enver Altaylı'ydı.

Altaylı, 'MİT'le çalışmış', 'CIA ile tanışmış', Orta Asya'daki darbelere adı karışmıştı. Kendisine ‘karanlıklar prensi’ adı verilmişti. Bugün dolar milyoneri bir işadamı...

Kerimov ile Altaylı'nın arası da, ticari ilişkilerinden dolayı bozulmuştu. Kerimov, Salih'e verdikleri destekten ötürü Altaylı ile ANAP Milletvekili Ahad Andican'ı ülkeye sokmuyordu.

Andican hakkındaki Kerimov'un verdiği ‘istenmeyen adam’ kararı, geçen yıl Mesut Yılmaz'ın Özbekistan'a yaptığı gezi öncesi kaldırıldı ve Andican böylece yıllar sonra ülkesine girebildi.

Muhammet Salih, uzun yıllardır Türkiye'de yaşıyor. Zaman zaman da KKTC, Bulgaristan, Romanya ve Moldovya'da barınıyor. Baş koruyucusu Enver Altaylı, Kerimov Türkiye'ye geldiğinde ya da transit geçtiğinde Salih'i Türkiye'den çıkarıyor.

Geçen yıl nisan ayında Altaylı, Salih'in Türkiye'den çıkartılması konusunda kendisine soru soran TEMPO'nun Yazı İşleri Müdürü Levent Evkuran'a şöyle demişti:

‘‘(...) Yarın Özbekistan'a başbakan olacak bir adamı apar topar Türkiye'den göndermenin ne faydası var? Avrasya'ya hákim olan dünyaya hákim olur. Asya'da birliği Özbekistan sağlar. Bunu yapacak Muhammed Salih'tir. Ben bu adamlarla beraberim. Ama Kerimov bana Salih'i bırakacaksın, dedi. Kerimov'la köprüler böyle atıldı. Kerimov paranoya içindedir, korkaktır. Dünyada bir benden, bir de Salih'ten korkar.’’

Cumhurbaşkanı Demirel, üç gün önce Özbekistan'a yaptığı gezide gazetecilerin sorusu üzerine, 2000 yılında Özbekistan'da Cumhurbaşkanlığı seçimi yapacağını hatırlatarak, ‘‘Özbekistan'ın canla başla hizmet gördüğüne şahit olduğum Sayın Kerimov'a, bir Özbek vatandaşı olarak oy verirdim’’ demişti.

Bu bir gönül almaydı.

Kerimov bu sözlere teşekkür ederken, bir soru üzerine, siyasi muhalif Muhammet Salih'e Özbekistan'a dönme çağrısında da bulunuyor ve ‘‘Niye kendi yurduna dönmüyor. Dünyalarda geziyor’’ diyordu.

Kendisinin de bir Müslüman çocuğu olduğunu belirten Kerimov, ancak İslam'ın siyasete karıştırılmamasını istediklerini kaydetti.

Özbekistan, Salih nedeniyle Türkiye'ye kırgındı. Öğrencilerini çekmişti.

Demek ki şimdi bazı güvenceler verildi. Salih gözden çıkarıldı. Enver Altaylı'nın durumu zorlaştı.

Mehmetçik Vakfı

Mehmetçik Vakfı'nın kurban bağış bedeli 40 milyon lira. Kesim veteriner, imam ve noter huzurunda yapılıyor, makbuz veriliyor. Bilgi: Mehmetçik Vakfı Tel: 0312- 284 19 70-71-72. Hesap no: Ziraat Bankası, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Şubesi, 145155-ANKARA

Bir diplomattan taksiciye övgü

İstanbul'daki bir diplomat, 34 TFJ 21 plakalı taksinin şoförü Naim Ünlü'ye şöyle yazı yazmış:

‘‘İstanbul sadece bir kültür hazinesi değil, aynı zamanda bir insan hazinesi de... Adı kötüye çıkmış İstanbul trafiğine rağmen öyle bir taksi şoförüne rastladık ki, bizi sadece pek de iyi bilmediğimiz adrese ulaştırmakla kalmadı, aynı zamanda yolumuz üzerindeki tarihi kalıntılar hakkında da doğru bilgiler verdi. Sonradan yerleştiği bu şehirden duyduğu gururu bizimle paylaştı. Kendimizi, para karşılığı taşınan müşterilerden ziyade şeref misafiri gibi hissettik.’’

Demek ki, böyle şoförler de varmış. Şoför dernekleri ya da odaları, bu yazıyı alıp taksicilere dağıtmalı, bu şoföre de ödül vermelidir.

- SÜLEYMAN (Yağcıoğlu) abi... ANAP kongresi öncesinde promosyon amaçlı deri cüzdan yaptırmana aracı oldum. Çek yerine senet verdin. Deri firmasına verdiğin 25.2.1999 tarihli 3.5 milyarlık senedini ödememişsin. Firma benden istiyor. Haftalık çalışan kişiyim. N'olur beni rezil etme!

Selçuk TUNÇKOL-Mercan/İSTANBUL



Yazarın Tüm Yazıları