Yeter söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Demirel şaşırttı

Sayın Demirel, herkesi hayretler içine düşürdü. Dünyanın hiçbir yerinde devlet sanatçılığı bu kadar ucuz değildir.

Ben sade bir vatandaş ve konservatuvarda çocuğu okuyan bir veliyim. Konservatuvarlarımızda yıllarını bu işe vermiş nice hocalarımız var. Acaba Kültür Bakanımız merak edip de bunları hiç ziyaret etmiş midir? 'Gerçek sanatçılar'ın ne evlatlar yetiştirdiği, ülkemizi dışarıda nasıl yetiştirdikleri bilinmiyor mu?

Sayın Orhan Pamuk ve Sayın Fikret Otyam'ı bu ulvi davranışlarından dolayı kutluyorum. 'Gerçek sanatçılar' maalesef unutulmuştur.

S.A.-İSTANBUL

SSK işkencesi

ANNEMİ, SSK İzmir-Bozyaka Hastanesi'nin acil servisine götürdüm. Durumu ciddiydi ve sağ olsunlar anında müdahale edip, daha ciddi sonuçlar doğmasını engellediler. Ama sonra, gerekli ilaçları almamız için SSK Buca Hastanesi'ne gitmemizi söylediler. İkisi de SSK Hastanesi. Neden Bozyaka'nın acil servisindeki ya da polikliniklerindeki doktorlar gerekli reçeteyi yazmazlar? Acil servisin doktorları, ‘‘Mevzuat böyle, reçeteyi Buca'daki hekimler yazıyor’’ dediler. Bu mevzuatı düzenleyen kim? Neden hastaya işkence ediyorlar?

Buca'daki durum da bir başka âlem... Daha önce poliklinik binasının giriş katında bulunan eczane, 500 metre ötedeki bir başka binaya taşınmış. Hastaya bir işkence daha... Hastalar, o halleriyle, doktordan çıkıp, o kadar yolu yürüyerek eczaneye gidiyorlar. Birilerinin SSK'daki bu mevzuat ve eczane işkencesine son vermesi gerekiyor.

S.P.-İZMİR

Bir valinin cehaletle savaşının bilançosu

SİİRT Valisi Osman Acar, ilinde cehaletle, işsizlikle savaş veriyor. Valilik olarak Toplum Kalkınması Projesi'ni (TOKAP) büyük bir sabırla yürütüyor.

1997 sonunda başlatılan kampanya sonucu, çoğunluğu kenar mahalle ve köylerde olmak üzere 652 kurs açılarak, 11.631 bayan okuma-yazma, sağlık, çocuk bakımı, hijyen vb. dallarında eğitime tabi tutulmuş, bunların 3 bin kadarı mesleki kurslara alınarak halıcılık, kilimcilik, trikotaj ve el sanatları dallarında eğitilmişti.

Acar, bundan bir süre önce başlayan 2. dönem çalışmaları için de 646 kursun açılarak 10.514 bayanın eğitime alındığını bildirip şu bilgileri veriyor:

‘‘Böylelikle TOKAP'ın başlamasından bu yana açılan kurs sayısı 1.298'e, eğitime alınan kadın sayısı da 22.145'e ulaşarak bu alanda bir rekor kırıldı. Aynı şekilde bu yıl eğitilen 5-6 yaş grubu öğrenciyle beraber okul öncesi eğitime alınan çocuk sayısı da 11.174'e ulaştı. Bu arada geçen yıl ilköğretimdeki öğrenci sayısı 33.060 iken, bu sayı yüzde 37'lik bir artışla 45 bin 359 oldu. Proje öncesinde 152 ilköğretim okulu hizmet veriyorken, 84 okulun daha hizmete girmesi sağlanarak 1998-1999 öğretim sezonuna 236 ilköğretim okulu ile girildi. İhtiyaç duyulan 253 milyar ödeneğin sağlanması halinde ilköğretimde 734'ten 1.134'e çıkarılan derslik sayısı, 120 daha artırılabilecek ve 1.254'e çıkarılabilecektir.

Uygarlığın temel göstergelerinden biri olan okur-yazarlık oranı TOKAP öncesi yüzde 39 iken TOKAP çalışmalarıyla ilk yıl yüzde 53'e, ikinci dönemde de yüzde 67'ye çıkarılarak cehalete büyük bir darbe vuruldu. Cehaletin yanı sıra sefaleti de yok etmeyi amaçlayan TOKAP'la meslek sahibi olanların sayısı 5 bin 675'e yükseldi. Kilimcilik, halıcılık ve konfeksiyon dallarında üretim yapmak üzere il merkezi ve Eruh İlçesi'nde yapılan 5'er katlı iş atölyelerine ilaveten, yine il merkezinde ve Pervari İlçesi'nde yapılan iş atölyelerinin inşaatlarında bitme aşamasına gelindi. TOKAP'ın üretime yönelik çalışmaları arasında yer alan TOKAP Tekstil'de halen 110 genç kızımız çalışıyorken, yapılan 75 adet serayla 375 kişiye istihdam sağlandı ve dağıtılan 4 bin 95 adet arı kovanı ile de yaklaşık 500 ailenin geçimlerini temin etti. Resmi nikâhı olmayan 4 bin 264 aileden 2 bin 863'ünün resmi nikâhı kıyılmış, buna bağlı olarak nüfus kaydı olmayan yaklaşık 25 bin 356 çocuktan 12 bin 631'inin nüfus tescilleri yapılmıştır.’’

Vali Acar'ın hedefi, üç yıllık süreç sonunda okuma-yazma oranının yüzde 100'lere çıkarılması... Genç kız ve kadınlar ile işsiz genç erkeklerin üretim sürecine katılarak istihdam edilmeleri...

Proje, büyük oranda ulusal yardımlaşma yöntemi ile yürütülüyor. Bu nedenle çeşitli kişi ve kuruluşlardan gelen yardımlar büyük önem taşıyor.

Bölge insanına yardım elini uzatmak isteyenler Ziraat Bankası (213.112) ve İş Bankası (408186) nolu şube hesaplarına nakit yardım yapabilirler. Ayrıca, giyim, gıda, kırtasiye gibi malzemeleri valilik adresine gönderebilirler.

Siirt'te ciddi bir örnek... Sonuçlarını ileriki yıllarda göreceğiz.

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Seçim sistemi değiştirilmeli, ittifaklar serbest bırakılmalı.’’

(Millet Partisi Genel Başkanı Aykut Edibali)



Yazarın Tüm Yazıları