Yeter söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Yaşlı fidan ithaliyle İtalya'yı zengin ettik

Son günlerde İtalya ile olan ilişkilerimizde soğukkanlı davranarak ülkemiz lehine kararlar alınabileceğini göstermeliyiz. ‘Bir musibet bin nasihattan iyidir’ atasözünü unutmamak gerekir. Bu atasözü boşuna söylenmemiş, musibeti -kötülük- iyiliğe dönüştürmek bize bağlı. Çok basit bir örnek vermek istiyorum.

Gereği olmadığı halde son yıllarda birilerinin kesesinin dolması uğruna, devlet Hazine'sinin boşalmasına karşın, başta İtalya olmak üzere dış ülkelerden fidan dışalımı yapılmaktadır. Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri bu konuda başı çekmektedirler. AB ülkelerinde 2010 yılına kadar fidan üretimi fazlası olup, bu fazlalığı eritmek için bizim gibi ülkeler hedeflenmiştir. Oysa ülkemizin bugün için fidan dışalımına gereksinimi yoktur.

Ülkemizde 300.000 hektar/yıl ağaçlandırma yapılacak olmasına göre, Devlet Fidanlıkları kurulmuş olup, 1997 yılında 58.000 hektar/yıl ağaçlandırma yapılmış, 1998 yılında ise 75.000 hektar/yıl ağaçlandırma yapılması hedeflenmiştir. Ayrıca özel kişi ve kuruluşların özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde -Torbalı, Yalova, Ödemiş, Sapanca'da- her tür süs bitkileri, park ve bahçe ağaçlarının fidanlarını ürettiği bilinmektedir. Kısacası ülkemizde fidan üretimi fazlası vardır.

İthal fidanlar ekolojik koşullar -iklim, toprak- bakımından ülkemizden farklı ortamda yetiştirilmiş olup bizim koşullarımıza uyum sağlaması zordur. Getirilen fidanların boylu ve yaşlı olması tutma şansını azaltmaktadır. Ankara ve İstanbul'da yol kenarlarında ve park bahçelerde dikilen ithal fidanların % 50-60'ının kuruduğunu görmekteyiz. Bu konu ilgililerce incelemeye alınıp, binlerce insanımızın ekmek kapısının kapanması önlenmeli, İtalya'yı zengin etmemize fırsat vermemeliyiz.

Öner DEMİREL-Orman Yüksek Mühendisi-ELAZIĞ

Sefa Sirmen'in duyarsızlığı...

KOCAELİ'nde 32 yıldır yaşayan önce anne, sonra duyarlı bir Türk kadınıyım. İlimizde sanayiinin yarattığı tehlikeli atıklar nedeniyle yaşamamız güçleşmiştir. Dünyada terk edilmiş ve tehlikeli olduğu kanıtlanmış, eski teknolojili bir sistem İzmit Büyükşehir Belediyesi tarafından devreye sokulmuştur. Bu tesisin adı ilk başlarda Katı Atık Değerlendirme Tesisi iken, sonradan ‘Klinik ve Tehlikeli Atıkları’ yakan bir işletmeye dönüştürülmüştür.

Çevre Bakanı Sayın İmren Aykut, baskılara rağmen somut belgeler ve incelemelere itibar ederek, bu tesisin çalıştırılabilmesi için eksikliklerinin tamamlanmasını istemekte, bu nedenle işletme lisansı vermemektedir.

Kocaeli Çevre Eğitim ve Koruma Derneği tüm engellemelere rağmen özveri ile halkımızı uyarmaya çalışmaktadır. Greenpeace de bu konuda yoğun çalışmalar ve eylemler yapmıştır. Greenpeace Türkiye Temsilcisi, İzmit halkının yavaş yavaş öldüğünü belirterek, ‘‘Üzerinizde ölü toprağı mı serili?’’ diyebilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız ile yakın dostluğu bilinen Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen bu tesisin sağlığımıza zararlı olabileceğini bile bile çalıştırılmasına göz yummaktadır. Demirel'in halktan yana tavır alması gerekirken, emir yazıları ile işletme lisansı almamış tesisin çalıştırılmasını istemişlerdir.

Kocaeli halkının sağlığı ve geleceği açısından kamuoyundan kampanyamıza destek istiyoruz. (Bu tesisle ilgili bilgi isteyenler derneğimizi arayabilirler: (Tel: 0262-323 26 94)

Yıldız DEMİREL

KOCAELİ

Yiğit Vakfı'ndan açıklama

Korkmaz Yiğit Eğitim Vakfı Genel Sekreteri Gölnur Cengiz; Beşiktaş Belediye Başkanı Ayfer Atay'ın sözleri arasında yer alan vakıf kurucularıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

‘‘Güven Erkaya ve Maral Öztekin'in vakfımız ile hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır. 1996'da kurulan vakfımızın kurucu üyeleri şöyledir: İbrahim Betil, Cüneyt Ülsever, Korkmaz İlkorur, Korkmaz Yiğit, M. Tınaz Titiz, Tülin Sinanoğlu ve Ahmet Yoldar. Yoldar ve Titiz dışındaki isimler ise yönetim kurulumuzu oluşturmaktadır. Kurucularımız ve yönetim kurulu üyelerimizin çoğunluğu eğitime gönül vererek başka eğitim kurumlarında da çalışmalar yapan bu konudaki bilgi ve deneyimlerinden azami olarak yararlandığımız kişilerdir.’’ (Not: Öztekin, Korkmaz Yiğit Holding Yönetim Kurulu üyeliğinden bundan bir süre önce istifa etti. Erkaya'nın, Yiğit'le arkadaşlıktan öte bir ilişkisi yok.)

EY ALMANYA....

M. Metin Müftüoğlu (Kaplan) Hoca'nın adamları, bizlerin posta kutularına el ilanları dağıtıyor. 29 Kasım'da ‘muhteşem konferansı’ varmış! İlanın altında ‘Hilafet Devleti, Ruhr Bölge Emirliği’ diye yazıyor. Acaba Almanya ne zamandır hilafet devleti de, Ruhr bölgesinde emirliği bulunuyor?

G.Y.- İserlohn-ALMANYA



Yazarın Tüm Yazıları